Nenori vadintis mitingu, susibūrimą vadina švente

Kanapių kultūros dienos šventės organizatorius Andrius Osadčis DELFI teigė, kad susirinkusieji tiesiog trokšta laisvės. „Tai nėra drąsa. Laisvės pojūtis yra prigimtinė teisė“, – sakė A. Odsačis.

Anot jo, tai ne piketas ir ne mitingas. „Pernai tai buvo susitikimas, šiais metais – šventė. Ir kuo toliau, tuo bus didesnė šventė“, – įsitikinęs A. Odsačis.

„Visi laisvi žmonės susirinkę, atsipalaidavę. Visi už tai, kad Lietuva progresuotų“, – kalbėjo į šventę atvykusi vilnietė Simona. 23-ejų mergina į susibūrimą atėjo ne viena, su būriu draugų, kurie rankose laikė spalvingus plakatus.

Akcija už kanapių legalizavimą prie Seimo

R. Šimašius džiaugėsi laisvų žmonių susibūrimu

Skambančią muziką šiek tiek po ketvirtos nutraukė kelių svečių kalbos. Pirmasis ant scenos lipo Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, kurį renginio organizatorius pristatė kaip „laisviausią ir drąsiausią Lietuvos merą“.

„Noriu pasveikinti visus čia susirinkusius iš Vilniaus ir kitų miestų. Čia, laisvės tvirtovėje. Ir noriu pasakyti, kad aplinkui gali siausti nemokšos ir barbarai, bet šis miestas bus laisvų žmonių miestas ir mes čia galime aiškiai pasakyti, kad sodinti žmones į kalėjimą už tai, kad jie nieko blogo nepadarė, yra mažų mažiausiai neprotinga. Tai gali būti neteisėta, tai gali būti pavadinta neišvengiama, bet tai nėra teisinga“, – egzistuojančius įstatymus sukritikavo Vilniaus miesto meras.

Baigdamas kalbą meras dabartinę politiką pavadino „kvaila“ ir padėkojo susirinkusiems, nes, anot jo, būtent jie gali padėti ją pakeisti.

Akcija už kanapių legalizavimą prie Seimo

A. Armonaitė susirinkusiuosius vadino drąsiausiais Lietuvoje

„Čia susirinko laisviausi žmonės, drąsiausi šio miesto ir Lietuvos žmonės“, – ant scenos užlipusi tarė Seimo narė Aušrinė Armonaitė ir sulaukė palaikymo plojimų bangos.

„Ne pirmą kartą čia renkamės ir, matyt, dar kurį laiką reiks rinktis. Bet visų svarbiausia, kad esame taikus judėjimas. Norime pokyčių ir žinome, kad juos pasieksime tokiomis demokratinėmis priemonėmis“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Anot jos, Lietuva šiuo draudimu nėra išskirtinė. „Gal dalis žmonių nesupranta, gal dalis žmonių supranta, bet mes visi kartu greičiau pakeisime šią situaciją“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Baigdama kalbėti ji padėkojo visiems susirinkusiems: „Ačiū už tą pozityvią palaikymo energiją, aš ją jaučiu ir prisikrovusi jos toliau eisiu tuo politiniu keliu pokyčių link.“

Tai kultūros dalis

Susirinkusieji į šventę tiesė pledus ir taisėsi ant pievos šalia aikštės bei dėliojo atsineštus daiktus ir plakatus. Grupelė jaunuolių saulės spinduliais mėgavosi prieš save išdėlioję įvairias pypkes. „Tai pypkės ir aksesuarai iš įvairių šalių“, – DELFI pasakojo 26-erių Gabrielė, į šventę atvykusi iš Šaulių. Pasak jos, šiuos daiktus į šventę atsinešė norėdama parodyti, kad kanapės nėra jaunų žmonių sumanymas, kad tai esą neatsiejama kai kurių pasaulio kultūrų dalis.

„Manau, kad palaikytojų vis daugėja, – apie kanapių legalizavimą kalbėjo mergina. – Aplinkinės šalys to siekia, tai ir mes negalime izoliuotis ir keliauti kita linkme.“

Akcija už kanapių legalizavimą prie Seimo

Daug žmonių bijojo ateiti

30-metis panevėžietis rėžė neslėpdamas: „Rūkau kanapę ir to neslepiu. Mes esame suaugę žmonės. Aš nekalbu apie jaunimą, kalbu apie žmones, sukūrusius šeimas, kuriančius, dirbančius, dalyvaujančius kultūriniame gyvenime. Daug jų yra rūkančių, tai „pasodinkime“ juos visus ir pažiūrėkime, kas bus.“

Anot iš Panevėžio atvažiavusio Tado, čia susirinko ir drąsūs, ir laisvi žmonės: „Nebūtų drąsos ir nebūtų jie laisvi – čia neateitų. Labai daug žmonių bijo viešumos. Bet kalbėkime apie tai, rinkimės, gal tada kažką pasieksime.“

Renginio akimirkos: