Pranešime žiniasklaidai, piketą organizuojančios Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkė Ieva Budraitė teigia, kad naktinių taikiklių medžioklėje įteisinimas žymėtų regresą aplinkosaugoje.

„Tai, kad šis klausimas Seime jau nuėjo tokį kelią, rodo, kad dalis Seimo narių pataikauja brakonierių ir ginklų pardavėjų lūkesčiams.

Dabar, kai dėmesys gamtos apsaugai ir gyvūnų gerovei auga, papildomo medžioklės įrankio legalizavimas būtų žingsnis atgal, nubraukiantis padarytą pažangą“, – sako ji.

Žaliųjų atstovė sako, kad naktinio matymo taikiklių naudojimo medžioklėje šalininkų argumentai neturi pagrindo.

„Teigiama, kad šių prietaisų naudojimas padės valdyti afrikinio kiaulių maro plitimą, tačiau sąžiningi medžiotojai jau dabar turi pakankamai įrankių atlikti šernų ir kitų žvėrių populiacijos reguliavimą. Kiti viešoje erdvėje pasigirstantys pageidavimai, pavyzdžiui, ugdyti šaudymo sugebėjimus, treniruotis valstybės gynybai ir panašiai, turi būti realizuojami šaudyklose, o ne gamtoje“, – sako I. Budraitė.

Prie Seimo rinkosi su plakatais


Prie parlamento rūmų susirinkę piketuotojai tikino, kad naktinius taikiklius leisti naudoti medžiotojams yra pavojinga dėl jų veiklos kontrolės trūkumo, o teigiantiems, esą tai prisidės prie efektyvesnės krašto gynybos, siūlė jungtis prie Šaulių sąjungos arba kariuomenės.

Tokius argumentus partija išsakė antradienį organizuotame pikete prie Seimo rūmų. Keliolika renginio dalyvių stovėjo atsisukę į parlamentą su plakatais: „Nepaversk miško skerdykla“, „Neobebrai šalin!“, „Naktiniams taikikliams NE“, „Gana nesąmonių“, „Žvėrys ne treniruotėms“, „Naktis. Palikite gyvūnus ramybėje“.

„Aplinkosaugininkai turi labai mažai resursų ir nepajėgia suvaldyti esamos būklės, o mes užkrautume jiems dar vieną pareigą – kontroliuoti medžiotojus. Kad galėtume pasitikėti medžiotojų sąžine – tikrai toli gražu taip nėra. (…) Medžiotojų yra labai daug ir jų tarpusavio savikontrolė, mano manymu, šiuo metu nėra tiek pakankama, kad galėtume sakyti, kad su taikikliu bus medžiojamos tik invazinės rūšys ir šernai“, – žurnalistams teigė I. Budraitė.

„Patyrę medžiotojai, kurie turi išsiugdę įgūdžius šaudyti į žvėris, sako, kad šitas įrankis nėra reikalingas, jei turi reikiamus gebėjimus, žvėrį ir taip gali greitai nušauti. O jei esi žioplys, tingintis išlipti iš bokštelio, (…) galbūt tavo vieta nėra šito amato gretose“, – kalbėjo žaliųjų partijos pirmininkė.

Pasak I. Budraitės, dalies už naktinio matomumo taikiklių naudojimą pasisakančių parlamentarų argumentas neva šie įrankiai leistų prisidėti prie efektyvesnės krašto apsaugos, yra „ciniškas naudojimasis situacija“.

„Šitas argumentas yra labai ciniškas naudojimasis situacija, nes visi kariškiai, taip pat ir krašto apsaugos ministras sako, kad tai nėra tapatūs įrankiai ir jei mokėsi medžioklėje šitą įrankį naudoti, toli gražu, nereiškia, kad būsi geras karys. O visi, kas nori prisidėti prie valstybės gynybos, iš tikrųjų turėtų tarnauti Šaulių sąjungoje arba kariuomenėje, bet ne bandyti paversti mišką skerdykla“, – teigė I. Budraitė.

„Tie Seimo nariai, kurie siūlo pataisas, palankias medžiotojams ir ginklų pardavėjams, (…) yra, ko gero, suinteresuoti praplėsti savo pirkėjų bazę ir galimai daro įtaką tiek medžiotojų asocijuotoms struktūroms, tiek Seimo nariams. Kyla klausimas, ar tikrai nėra interesų konflikto, jei šitas pataisas siūlantys Seimo nariai priklauso toms asocijuotoms struktūroms.

Ji neslėpė, kad nusivylimą kelia ir tai, kad naktinio matomumo taikiklių klausimas stipriai pažengė būtent šiame Seime, kada „į valdžią atėjo daug jaunų ir, atrodė, profesionalių žmonių“.

„Bet vis tiek klausimas pažengė taip toli, kaip nebuvo pažengęs prie Broniaus Bradausko. Tai atrodo, kad į Seimą prasiveržė neobebrų karta“, – pažymėjo I. Budraitė.

Pagal Seime svarstomą projektą, naktinius taikiklius būtų leidžiama naudoti tik medžiojant šernus ir invazinius gyvūnus, tačiau prieš naktinių taikiklių įteisinimą medžioklėje nusiteikusių aktyvistų teigimu, šių prietaisų naudojimas sudarytų sąlygas brakonieriavimui ir apsunkintų kontrolę. Anot įstatymo pataisų priešininkų, nėra patikimų būdų nustatyti, ar gyvūnai, kuriuos būtų draudžiama medžioti naktiniais taikikliais, pavyzdžiui, elniai ar stirnos, buvo sumedžioti juos naudojant, ar ne.

Seimo nariai dėl naktinių taikiklių medžioklėje įteisinimo turėjo balsuoti birželį, tačiau Seimo Aplinkos apsaugos komitetas nusprendė padaryti pertrauką parlamento teisininkams nurodžius būtinybę parengti lydinčiuosius įstatymų pakeitimo projektus. Šie buvo priimti rugsėjį.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją