Praeiviai buvo kviečiami užeiti į piketuotojų palapinę ir fotografuotis su palaikymą konvencijai išreiškiančiais plakatais: „Moters teisės – visuotinės ir nedalomos žmogaus teisės!“, „Smurtas prieš moteris – nusikaltimas ir žmogaus teisių pažeidimas!“, „Smurtui prieš moteris NE!“, „Aš pasisakau už efektyvią moterų apsaugą nuo smurto šeimoje!“

L. H. Vasiliauskienė atkreipia dėmesį, kad tai, jog kai kurios Europos šalys, tarp jų ir Lietuva, vis dar nėra ratifikavusios šios konvencijos, yra autoritarinių režimų pergalė.

„Tai yra progresyviausias dokumentas, kuriame viskas yra aiškiai valstybėms išrašyta, kaip pereiti nuo imitacinės apsaugos ir pagalbos prie tikros, realios ir specializuotos pagalbos moterims ir vaikams nuo smurto artimoje aplinkoje ir vyrų smurto prieš moteris ir vaikus artimoje aplinkoje“, – žurnalistams pikete kalbėjo L. H. Vasiliauskienė.

„Seime yra radikaliosios dešinės lobistai, (...) kurie veikia prieš valstybės politiką, prieš demokratiją ir kurių retorika ir LGBT bendruomenės atžvilgiu, ir smurto prieš moteris įveikimu, ir žmogaus teisių klausimais labai mažai skiriasi nuo Putino retorikos. (...) Tai yra labai didelė grėsmė – tai yra tai, dėl ko rankomis trina rytų kaimynai“, – pažymėjo nevyriausybinės organizacijos vadovė.

Kaip teigia piketo iniciatorė, atkaklus dialogo su visuomene siekis duoda apčiuopiamų rezultatų.

„Mūsų pastangos kaip lašas po lašo tą akmenį tašo – jos turėjo tokį rezultatą, kad 150 organizacijų pasirašius bendrą prašymą, Seimas kreipėsi į Konstitucinį Teismą išaiškinimo dėl šios konvencijos atitikimo Lietuvos Konstitucijai. Tai, galima pasakyti, kad ta diskusija jau persikėlė į aukštesnį lygį“, – sako Vilniaus moterų namų vadovė.

Nepaisant to, visuomenę būtina šviesti ir toliau, akcentuoja L. H. Vasiliauskienė.

„Mums labai svarbu skatinti visuomenės informuotumo paramą tam procesui. (...) Norime kreiptis į visuomenę ir nebijome rodytis gatvėje tam, kad realiai galėtume su žmonėmis pakalbėti ir kad žmonės turėtų teisingą supratimą ir remtų šitos konvencijos ratifikavimą“, – sakė L. H. Vasiliauskė.

„Melagienų apie šitą dokumentą kampanija, iš dalies Putino oligarchų finansuota, yra kryptingas demokratijos destabilizavimas, ruošiantis karui prieš Vakarus. Tai jis jau tiek išsiskleidęs ir užteršęs protus, kad reikia tikrai pakankamai energingo ir reguliaraus bandymo informaciją skleisti ir teisingai žmones informuoti“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad pastarojoje Seimo pavasario sesijoje parlamentas po pateikimo pritarė Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen bei valdančiosios koalicijos atstovų ir socialdemokratų inicijuotam parlamento kreipimuisi į KT dėl išaiškinimo, ar Stambulo konvencija neprieštarauja Konstitucijai.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, tik KT gali aiškiai ir nešališkai atsakyti, kokie yra konvencijos dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos tikslai ir tikrasis turinys.

Vis dėlto, kai kurie atstovai Seime tikina, kad šiuo metu Lietuvoje jau veikia pakankamai teisinių įrankių kovoti su smurtu artimoje aplinkoje. Todėl, anot Stambulo konvencijos skeptikų, dokumento ratifikavimas Lietuvai nereikalingas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)