Laimei, šie į tokį neblaivaus vyro elgesį nereagavo, o įsisiautėjusį vyrą sutramdė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių pasienio rinktinės Vištyčio pasienio užkardos pasieniečiai. Tiesa, ne iš karto – Ž. Gutauskas jiems pasipriešino, nesiliovė net ir tuomet, kai buvo uždarytas į sulaikymo kamerą.

Už tai, kad pasipriešino pareigūnui, šiam kartą sudavė smūgį bei apgadino VSAT turtą, baudžiamojon atsakomybėn patrauktas Ž. Gutauskas buvo nuteistas – įvertinęs ikiteisminio tyrimo metu surinktus įrodymus teismas anksčiau neteistam vyrui skyrė 42 MGL (2 100 eurų) baudą. Ją nuteistajam leista sumokėti per dvejus metus.

Incidentas prie Lietuvos ir Rusijos valstybių sienos prie Karaliaučiaus srities buvo užfiksuotas dar praėjusių metų rugpjūčio 12 d. vakarą, apie 20 val., kai Vištyčio pasienio užkardos pareigūnai per vaizdo stebėjimo kamerą pastebėjo du prie Lietuvos sienos su Rusijos Federacija tvoros prisiartinusius asmenis.

„Įjungus stebėjimo bokšto, kuriame įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, signalizaciją, vietoj to, kad atsitrauktų nuo valstybės sienos, asmenys nuėjo tolyn link ežero, kur baigiasi valstybės sieną sauganti apsauginė tvora, todėl siekdamas užkirsti kelią neteisėtam valstybės sienos kirtimui neleistinoje vietoje neleistinu būdu, reagavau į šią situaciją ir nuvykau į greta užkardos esančią vietą, kur buvo nuėję minėti asmenys“, – tyrimo metu pasakojo pasienitis.

Jo teigimu, prie valstybės sienos apsauginės tvoros buvo du akivaizdžiai neblaivūs vyrai – nuo jų sklido stiprus alkoholio kvapas, kalba buvo nerišli, judesiai nekoordinuoti.

„Šiuos asmenis įspėjau, kad būtų atidūs ir nepažeistų valstybės sienos, tačiau jie buvo agresyvūs, sakė, kad pareigūno žodžiai jiems neįdomūs ir, jei norės, nueis į Rusijos Federacijos teritoriją, eis ten, kur tik norės, – prisiminė pareigūnas. – Vienas iš asmenų, kaip vėliau paaiškėjo tai – Ž. Gutauskas, buvo itin agresyviai nusiteikęs Rusijos pareigūnų atžvilgiu, garsiai rėkė necenzūrinius žodžius, tokius žodžius kartojo nuolat garsiai šaukdamas.

Asociatyvi nuotrauka
Kadangi už valstybės sienos apsauginės tvoros Rusijos pusėje, maždaug apie 25 metrų atstumu yra Rusijos pasieniečių postas, kuriame nuolat budi Rusijos pareigūnai, siekdamas užkirsti kelią galimoms provokacijoms ir supriešinimui su kaimyninės valstybės pareigūnais, nedelsdamas įsakiau liautis šaukti įžeidžiamus žodžius kaimyninės valstybės pareigūnų atžvilgiu, tačiau asmuo ir toliau garsiai rėkė, bei matydamas, kad ir toliau reikalauju nutraukti neteisėtus veiksmus, pradėjo mane įžeidinėti įvairiais necenzūriniais žodžiais.“

Gerokai įsisiautėjusį vyrą pareigūnas nutarė sulaikyti ir apie tai jam nurodė, prašydamas vykti kartu, tačiau šis atsisakė ir tapo dar labiau agresyvesnis.

„Jis priešais mane mosavo rankomis, o paskui pradėjo bėgti, siekdamas išvengti atsakomybės ir sulaikymo, – sakė pasienietis. – Aš pradėjau vytis, bet man kelią pastojo kitas kartu su Ž. Gutausku buvęs asmuo, kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo jo brolis, kuris mane laikė rankomis už pečių, taip trukdydamas pasivyti ir sulaikyti Ž. Gutauską. Tačiau išsilaisvinęs toliau jį nusivijau ir jį pasivijau maždaug už 100 metrų – bėgdamas Ž. Gutauskas parkrito ant grindinio, kai jam susipynė kojos. Tuomet prie jo pribėgau, panaudojau kovinių imtynių veiksmus, užlauždamas abi rankas, ir ketinau uždėti antrankius, tačiau į pagalbą vėl atbėgo antras asmuo ir trukdė sulaikyti įtariamąjį. Ž. Gutauskas, pajutęs, kad gali išsilaisvinti, pasipriešino ir siekdamas pabėgti, tyčia kaire ranka man sudavė smūgį į galvą. Tuo momentu abu pažeidėjai išsilaisvino ir nubėgo.“

Pagelbėti kolegai netrukus atbėgo kitas Vištyčio pasienio užkardos pareigūnas ir jau namuose vyrus sulaikė. Tačiau Ž. Gutauskas ir toliau nenurimo – pareigūnus išvadino įvairiais necenzūriniais bei įžeidžiančiais žodžiais. Tuo metu jo brolis nesipriešino.

„Ž. Gutauskas slėpėsi malkinėje, sulaikomas pasipriešino VSAT pareigūnams, todėl jo atžvilgiu buvo panaudoti kovinių imtynių veiksmai ir specialiosios priemonės – ašarinės dujos bei antrankiai“, – pasieniečio teigimu, abu pažeidėjai buvo pristatyti į Vištyčio pasienio užkardą.

Bet Ž. Gutauskas ir čia nenurimo – patalpintas į laikino sulaikymo kamerą vyras ir toliau elgėsi labai agresyviai, nuolat šūkavo įžeidžiančias frazes visų užkardoje buvusių pareigūnų atžvilgiu, be to, iš vyrių išplėšė plastikinio lango rėmą, taip pat iš kriauklės paleido vandenį ant grindų, kad užsemtų patalpas, užklijavo patalpų vaizdo stebėjimo kameras.

Įsisiautėjusį emigrantą pareigūnai perdavė netrukus į užkardą atvykusiems policininkams – Ž. Gutauskui buvo nustatytas 1,29 prom., o jo broliui – 1,90 prom. girtumas.

Asociatyvi nuotrauka
Dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui ir svetimo turto apgadinimo baudžiamojon atsakomybėn patrauktas emigrantas iš Jungtinės Karalystės išsiblaivęs gailėjosi dėl tokio neadekvataus savo elgesio.

Jis pasakojo, kad tuo metu buvo grįžęs į Lietuvą, susitiko su broliu ir išgėrė degtinės. Kiek, negalėjo pasakyti.

„Kai išgėrėme, sugalvojome nueiti pasivaikščioti, bet jokio konkretaus tikslo, kur eiti, neturėjome, – sakė Ž. Gutauskas. – Priėjome prie pasienio apsauginės tvoros, kur yra pasienio stebėjimo bokštas. Kadangi esu vietinis, tas vietas gerai žinau. Kai priėjome prie apsauginės tvoros, išgirdome, kad pradėjo kaukti garsinė signalizacija. Kol neprivažiavo pasienio pareigūnas, likome stebėti, kas čia vyksta.“

Vyras sakė, kad „negali pateisinti savo veiksmų, kai išgirdęs įsijungusią signalizaciją, atsisukęs į Rusijos pusę, pradėjo rodyti įvairius gestus ir keiktis“.

„Kodėl taip dariau, neturiu supratimo, prieš Rusijos pasieniečius jokių nusistatymų neturiu, greičiausiai viskas įvyko dėl to, kad buvau apsvaigęs nuo degtinės“, – sakė Ž. Gutauskas.

Jis neslėpė, kad nesiliovė triukšmauti ir tuomet, kai prie pasienio apsauginės tvoros atvažiavo pareigūnas.

„Ką jis tiksliai pasakė, dabar atkartoti negaliu, tik pamenu, kad aš pareigūnui pradėju priekaištauti, gali būti, kad galėjau jam kažką pasakyti įžeidžiančio, o kai jis bandė mane sulaikyti, pradėjau bėgti“, – kalbėjo emigrantas.

Jis pripažino, kad priešinosi pareigūnui ir tuomet, kai šis jį bandė sulaikyti, taip pat nenurimo ir vėliau, kai buvo pristatytas į užkardą.

„Buvau susinervinęs“, – teisinosi atsakomybėn patrauktas vyras. Ir pridūrė, kad labai gailisi dėl tokio savo elgesio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)