„Pareigūnų bus tiek, kiek reikės. Dėl mitingo – priklausomai, kiek žmonių susirinks“, – Eltai sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Rusijos ambasadą įprastai kasdien saugo Vilniaus apskrities policijos Reagavimo valdybos Stacionarių objektų apsaugos skyriaus pareigūnai.

Vilniaus miesto savivaldybė Eltą informavo, kad sekmadienį yra planuojami du protestai, susiję su rinkimais Rusijoje. Vienas vyks Boriso Nemcovo skvere („Vidudienis prieš Putiną“), kitas – už Rusijos ambasados, prie Birutės g. 56 (Protestas prieš LGBTQ+ asmenų teisių pažeidimus Rusijoje).

„Dėl abiejų leidimų kreipėsi fiziniai asmenys, abu protestai planuojami tuo pačiu metu – nuo 11.30 iki 13 val. – ir abiejuose planuojama, kad dalyvaus iki 50 žmonių,“, – Eltą informavo Vilniaus miesto savivaldybė.

Kaip pažymėjo sostinės savivaldybės ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas, abiejų protestų organizatoriai sutarė apsijungti į vieną protestą, jis vyks Boriso Nemcovo skvere, jame dalyvaus iki 100 žmonių.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai taip pat ruošiasi Rusijoje vyksiantiems rinkimams – jei Lietuvoje teisėtai gyvenantys Rusijos piliečiai sekmadienį sumanytų vykti balsuoti į Rusiją. Tai jie gali daryti per du punktus – Kybartų ir Panemunės.

VSAT yra pasiruošusi, jeigu per punktus padidėtų vykstančiųjų srautas – numatytos papildomos pajėgos, jeigu jų prireiktų. Jau nuo penktadienio pajėgas sustiprino Marijampolės ir Tauragės apskričių komisariatai, jų teritorijose yra minėti pasienio punktai.

Rusijos ambasada feisbuke pranešė, kad sekmadienį nuo 8 val. ryto iki 20 val. vakaro bus galima balsuoti ambasados patalpose Vilniuje, balsuoti galės pilnamečiai asmenys, nuolat ar laikinai gyvenantys Lietuvoje. Balsuoti iš anksto ar namuose galimybės nebus.

Migracijos departamento duomenimis, Lietuvoje gyvena 15 775 Rusijos piliečių (į šį skaičių patenka vaikai iki 18 metų ir suaugusieji – ELTA), kiek jų ketina balsuoti Rusijos prezidento rinkimuose, nežinoma.

Vadinamieji prezidento rinkimai Rusijoje vyksta kovo 15–17 dienomis. Neabejojama, kad daugiau nei du dešimtmečius Rusiją valdantis V. Putinas pasiskelbs laimėjęs dar vieną šešerių metų kadenciją.