„Terasa, pastatyta skverui – ryškiausias tokio Naujamiesčio akcentas. Būtent tokį, Romain Gary vaikystės miestovaizdį, pasirinko paminklo jam autorius Romas Kvintas. Būtent šitas vaizdas jau tapo ikoniniu Vilniaus žydų kultūros gerbėjams visame pasaulyje“, – savo „Facebook“ paskyroje rašo diplomatė Irena Vaišvilaitė.

„Bet rugpjūčio 3 d. jo neliks. Tą dieną skveras bus iškirstas. Nekilnojamojo turto vystytojai nusprendė „įveiklinti“ kažkokiu būdu privačia tapusią terasą (!), paversdami ją dviejų aukštų pastatu. Medžiai tam trukdo“, – teigia meno istorikė.

Anot I. Vaišvilaitės, bendrovė „Dobilo daigas“ siekia pašalinti 9 medžius, nes jie trukdo iš vidaus aukštinti ir gilinti po terasa esančias patalpas.

„Sukurta legenda, kad jie auga ant stogo (jokio stogo čia nebuvo, apačioje yra pusrūsio patalpos, suprojektuotos drauge su terasa kaip postamentu skverui, rengtame nuokalnėje), kad šaknimis ardo pamatus. Taip, medžiai šaknimis ardo pirmojo Vilniaus dangoraižio pamatus! Įsivaizduojate? O iš tikrųjų jie, ramiausiai augantys jiems sukurtoje dirvoje, trukdo iš vidaus aukštinti ar gilinti patalpas, sukuriant du aukštus. Tam, tikriausiai, bus kasama“, – feisbuke rašo diplomatė.

„Su šia legenda gauti leidimai skverą iškirsti, pažadant, jog ten bus vazonai su medeliais. Taigi Romaino Gary skveras virs plyne su kažkokia industrine konstrukcija fone“, – priduria I. Vaišvilaitė.

Vilniaus savivaldybė: kad ir kaip norėtume, neturime teisinių galių juos apsaugoti

Vilniaus miesto savivaldybė teigia, jog stengėsi apsaugoti medžius ir reikalavo bendrovės rasti sprendimus, kaip juos išsaugoti. Nors savivaldybė nesutiko su įmonės prašymu kirsti medžius, Vilniaus apygardos administracinis teismas patvirtino bendrovės teisę dar kartą kreiptis dėl medžių šalinimo.

„Vilniaus miesto savivaldybė dėjo visas pastangas apsaugoti medžius ir reikalavo rasti sprendimus, kaip išsaugoti klevą, šešis kaštonus, uosialapį klevą ir kaukazinę slyvą. Savivaldybė nesutiko su įmonės prašymu kirsti medžius“, – rašoma savivaldybės pranešime.

„Vilniaus apygardos administracinis teismas, į kurį kreipėsi „Dobilo daigas“, negavęs Savivaldybės pritarimo kirsti medžius, patvirtino įmonės teisę dar kartą kreiptis dėl medžių šalinimo“, – priduria Vilniaus miesto savivaldybė.

Vilniaus savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius tikina, kad savivaldybė neturi teisinių galių apsaugoti medžius.

„Keletą dešimtmečių čia brendę medžiai yra išaugę prie pat pastato pamatų. Paveldosaugos specialistai tvirtina, kad šaknys ardo pastatą. Medžius įvertino ir mūsų specialistai. Deja, kad ir kaip norėtume, neturime teisinių galių juos apsaugoti“, – sako G. Runovičius.

Anot įmonės „Dobilo daigas“, nepašalinus medžių, būtų neįmanoma atlikti rekonstrukcijos, be to, jie ardo pastatus, atraminę sieną. Savivaldybės teigimu, kad medžių šaknys daro poveikį pastato pamatams, patvirtino ir „Lietuvos arboristikos centro“ specialistai.

„Nors Savivaldybė nepritarė medžių šalinimui, šį sprendimą įmonė apskundė teisme. Teismas Savivaldybės argumentus nepritarti želdinių šalinimui pripažino nepakankamais ir nepagrįstais“, – pabrėžiama pranešime.

Kaip informuoja savivaldybė, J. Basanavičiaus g. 14A yra įsikūrusi kavinė. Pastatas yra nekilnojamojo kultūros paveldo objektas, priklausantis Geležinkelių valdybos pastatų komplekso terasai. „Dobilo daigas“ nuomojasi ir šalia esančią teritoriją. Šiuo metu ruošiamasi pastato rekonstrukcijai, leidimas statybai gautas 2021 m. birželį. Rekonstrukcijos projektą parengė UAB „Senamiesčio projektai“, 2019 metais jis buvo pristatytas ir suderintas su visuomene.

„Pagal Vyriausybės nutarimą „Dėl kriterijų, kuriuos atitinkantys medžiai ir krūmai priskiriami saugotiniems želdiniams, patvirtinimo“ medžiai, augantys ant pastatų stogų, pamatų ar kitų jų dalių, inžinerinių statinių, laikomi nesaugotinais, todėl leidimas juos kirsti nereikalingas“, – pažymima Vilniaus miesto savivaldybės pranešime.

Vilniaus miesto savivaldybė įpareigojo įmonę „Dobilo daigas“ organizuoti susitikimą su gyventojais ir parengti bei suderinti su savivaldybe naujų želdinių sodinimo projektą.

Naujame apželdinimo projekte šalia pastatų numatyta pasodinti medelių bei krūmų, įrengti augalų vazonus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)