Ateina maisto ir augintiniams

Į labdarą maistu gali pretenduoti gyventojai, kurių pajamos vienam šeimos nariui ar vienam gyvenančiam asmeniui neviršija 525 litų.

Panevėžio socialinių paslaugų centro socialinio darbo vadybininkės Beatos Milaknytės teigimu, atsiimti maisto paketus miestiečiai galės nuo lapkričio 20 dienos.

Kaip ir praėjusį kartą rugsėjį, varguoliai turėtų gauti miltų, makaronų, manų kruopų, sausų pusryčių, trijų grūdų dribsnių, nesaldinto sutirštinto pieno. Rugsėjo davinyje dar buvo ir cukraus.

„Tie, kas iš tikrųjų sunkiai verčiasi, šia maisto parama visada džiaugiasi, o tiems, kurie jos ateina tik savo šuniukams, tai vienas, tai kitas produktas vis neįtinka“, – tvirtino B. Milaknytė, neabejodama, kad tarp labdaros gavėjų pasitaiko ir savo tikrąsias pajamas nuslepiančių asmenų.

Nesąžiningų – penki procentai

Labdaros ir paramos organizacijos „Maisto bankas“ atstovo Panevėžyje Vilmanto Marcinkevičiaus duomenimis, tarp paramos maistu prašytojų yra apie penki procentai žmonių, kurių deklaruojamos pajamos neatitinka tikrovės.

„Tokia problema tikrai egzistuoja. Norintys gauti kompensaciją už šildymą ir karštą vandenį piliečiai apie savo pajamas privalo pranešti kas tris mėnesius, o nemokamo maisto prašytojai, kaip ir ūkininkai pasėlius, deja, deklaruoja tik vieną kartą per metus“, – teigė V. Marcinkevičius.
Pasak „Maisto banko“ atstovo Panevėžyje, neteisingus duomenis apie pajamas nurodę gyventojai išaiškinami atsitiktine tvarka patikrinus pateiktas deklaracijas.

„Labdaros ir paramos teikimo sistema Lietuvoje dar tik formuojasi. Nemažai žmonių jau įprato gyventi iš pašalpų ir už dyką gaunamo maisto, o kiti, galbūt dar sunkiau besiverčiantys, jokios paramos nesikreipia“, – svarstė V. Marcinkevičius.

Išdalys beveik tris tonas

Šią savaitę į šalies labdaros organizacijų pagrindinius sandėlius jau pradėti gabenti varguoliams skirti maisto produktai. Iš viso jų bus atvežta beveik 2,8 tūkstančio tonų. Produktai bus išdalyti apie 540 tūkstančių žmonių, įrašytų į labiausiai nepasiturinčiųjų sąrašą.

Maisto iš intervencinių atsargų tiekimo labdaros organizacijoms programa Europos Sąjungoje pradėta 1987 metais. Intervencinės maisto atsargos susidaro Europos Sąjungai superkant ūkininkų perteklinę produkciją. Šie maisto produktai perdirbami ir kasmet išdalijami labiausiai nepasiturintiems Europos valstybių piliečiams. Lietuva šioje programoje dalyvauja nuo 2006 metų.
Šiemet maisto produktai į Lietuvos labdaros organizacijų sandėlius jau buvo pristatyti kovo, gegužės, liepos ir rugsėjo mėnesiais.

Praėjusių metų lapkričio pabaigoje Europos Komisija patvirtino pagalbos maisto produktais labiausiai nepasiturintiesiems planą 2010 metams ir iš intervencinių atsargų paskirstė produktus devyniolikai šią programą įgyvendinančių bendrijos valstybių pagal kiekvienos šalies prašomą sumą. Lietuvos „Carito“ organizacijos duomenimis, Lietuvai skirta intervencinių produktų vertė siekia 8,86 milijono eurų. Dar beveik 5,35 milijono litų yra skirta pinigais grūdų produktams įsigyti.

Šaltinis
„Panevėžio balsas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją