L. Linkevičius Žinių radijo laidoje teigė, jog nemano, kad dabartinės Ukrainos teritorijos bus derybų dėl taikos objektas.

„Pagal dabartinę Ukrainos situaciją, pagal laikyseną, pagal pareiškimus, kurie buvo anksčiau padaryti. Jeigu pamename, tai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis yra ne tik pasakęs, kad nesiderės Ukrainos teritorijos sąskaita, bet yra pridūręs, kad bet koks susitarimas, jeigu jis bus, jis bus atiduotas žmonių teismui – vyks referendumas ir visi žmonės galės pasisakyti.

Manau, kad tai yra tam tikras saugiklis, kuris paneigs bet kokią prekybą Ukrainos teritorija, šalies suverenitetu. Po viso šio karo, aukų patirtų, tai labai sunku tikėtis, kad tie kompromisai turėtų prasmę ir perspektyvą“, – savo poziciją dėstė buvęs užsienio reikalų ministras L. Linkevičius.

Buvęs premjeras G. Kirkilas vis dažniau sklandančius pasiūlymus dabartines Ukrainos teritorijas mainyti į NATO narystę, vertino kaip nerimtus.

„Nemanau, kad Ukrainai tai yra priimtini dalykai. Dabar situacija yra tokia, kad nei viena, nei kita pusė nesiderės dėl skirtingų priežasčių. Ukraina nesiderės, nes niekada nesutiks atiduoti kokias nors teritorijas, o Rusija tikisi tempti visą dabartinę situaciją iki rudens, kaip nors ją ten įšaldyti, nes kontrpuolimas bus apsunkintas dėl gamtinių sąlygų ir panašiai“, – tikino G. Kirkilas.

Volodymyras Zelenskis

Jis teigė, jog pokalbiai apie derybas „po kilimu“ vyksta nuolatos.

„Yra įvairių tarpininkų, žinome, kad pasisakė ir žinomi ekspertai. Visa tai vyksta. Bet dabar situacija yra tokia, kad nei viena, nei kita pusė tų derybų greičiausiai nenorės.

Pavyzdžiui, jeigu Rusija norėtų, tai ji galėtų. Bet Ukrainos sąlygos irgi yra aiškios ir jiems tai, matyt, dabar nėra priimtina“, – savo poziciją Žinių radijo eteryje dėstė G. Kirkilas.

Buvęs užsienio reikalų ministras L. Linkevičius laidoje „Aktualusis interviu“ svarstė, jog Rusija dabar norėtų ne derybų, bet užtvirtinti dabar užgrobtas Ukrainos teritorijas.

„Ir tada tai jau būtų ta kaina viso to. Ne taika būtų rezultatas, nes tai būtų tik pauzė kare, o praktiškai – užšaldymas konflikto, įtvirtinant užgrobtas teritorijas, kas atitinka Rusijos interesus.

Gal ne visiškai atitinka Vladimiro Putino interesus, nes jis yra maksimalistas, daugiau gal norėtų. Bet Rusija, turbūt būtų pasiruošusi. Todėl metė visus savo resursus, įtakos agentus, tuos, kurie Rusiją supranta, sakykime, kurie „pamaitinti“ buvo iš Rusijos biudžeto.

Tai visos tos jėgos dabar yra mestos į derybos dėl taip vadinamos taikos, kas su taika nieko bendro neturi. Logika, turbūt, yra „dabar, arba niekada“. Nes po pusantrų metų tos paramos pozicijos susilpnėjo, JAV irgi paramos mažėja, nes artėja rinkimai. Europoje irgi yra nuovargis.

Tai dabar yra šansas išspausti ir užfiksuoti tai, kas yra pasiekta, užgrobta. Todėl dabar ir suintensyvėjo visas fonas. Bet tai nekeičia situacijos ir Ukrainos interesų ir jos pozicijų, kurias jie, tikiuosi, atstovės“, – teigė buvęs užsienio reikalų ministras L. Linkevičius.

Karas Ukrainoje

Buvęs premjeras G. Kirkilas laidoje „Aktualusis interviu“ sakė, jog Ukrainos kontrpuolimas nėra lėtas, jis vyksta taip, kaip šiuo metu gali vykti.

„Kiek užtenka meistriškumo Ukrainos kariuomenei. Ji tikrai pagal esamas galimybes ir resursus daro labai daug. O šitame kare gali visko būti. Jeigu vienoje, kitoje strateginėje vietoje bus pralaužta gynyba, gali greitai visa ta Rusijos gynyba ir sugriūti“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ svarstė G. Kirkilas.

Visą Žinių radijo laidą „Aktualusis interviu“ žiūrėkite čia: