„Gaila, kad ministrė, atsakinga už pažeidžiamiausių visuomenės narių apsaugą, biurokratines taisykles ir tvarkas eilinį kartą iškėlė aukščiau elementaraus žmogiškumo, ir vietoj to, kad rūpindamasi vaiko teisėmis ir gerove įvardytų kas negerai sistemoje, tiesiog užsiima politikavimu“, – nurodo F. Jansonas komentare, kurį raštu Eltai perdavė Prezidentūros komunikacijos grupė.

Kaip pranešta anksčiau, po šią savaitę viešojoje erdvėje pasirodžiusio vaizdo įrašo, kuriame matomas jėga iš motinos paimama vaikas, prezidentas G. Nausėda sukritikavo tarnybų darbą. Šalies vadovas ragino Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus bei kitas už situaciją atsakingas institucijas kuo greičiau pateikti situacijos vertinimą.

„Dar kartą pamatėme, kiek daug dar trūksta tarnyboms ir visuomenei iki nesuvaidinto, nebiurokratinio rūpinimosi vaikais“, – savo „Facebook“ paskyroje antradienį paskelbė G. Nausėda.

„Būtinas skubus Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus verdiktas. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė kartu su jos ministerijai pavaldžia Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba privalo nedelsiant įvertinti šią konkrečią situaciją ir dalyvavusių tarnybų darbuotojų veiksmus, (...) ir imtis greitų bei efektyvių priemonių, kurios užtikrintų, kad tokios situacijos nepasikartotų“, – teigė šalies vadovas.

Tokius G. Nausėdos komentarus ministrė M. Navickienė pavadino „oportunizmu“. Ministrės teigimu, viešojoje erdvėje pasklidęs vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip vaiko teisių apsaugos darbuotojai iš mamos paima vaiką, turėjo sujaudinti kiekvieną. Tačiau, pažymi politikė, tai nėra pagrindas abejoti atsakingų tarnybų darbu.

„Oportunizmas. Nusivyliau šiaip komentaru, nes nepraleista proga momentinio populiarumo socialiniuose tinkluose pasivaikyti. Vietoje to, kad būtų saugomas nekalto vaiko geriausias interesas. Tai nusivyliau“, – žurnalistams Seime sakė M. Navickienė.

„Teismo sprendimas yra. Jis yra toks, koks yra ir turbūt negalima paneigti“, – akcentavo ji.

Pirmadienį viešojoje erdvėje ėmė plisti vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip vaiko teisių apsaugos darbuotojai iš mamos paima vaiką. Vaikas, plėšiamas iš mamos glėbio, verkė ir rėkė, darbuotojai jį ramino, teigdami, kad „tavo mamytė niekur nedingo“. Mama prašė pareigūnų ir vaiko teisių apsaugos darbuotojų neimti jos vaiko.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė dėl pirmadienį socialiniuose tinkluose pasirodžiusio vaizdo įrašo pradėjo tyrimą.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorės Ilmos Skuodienės teigimu, socialiniuose tinkluose išplitęs vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip mažametis paimamas iš mamos, yra tik dalis proceso, vyksiančio nuo praėjusių metų. I. Skuodienė taip pat atkreipia dėmesį, kad vaizdo įraše matoma mama su vaiku slapstėsi ir nevykdė teismo sprendimo.