Prezidentė savo kalboje pabrėžė, kad Lietuvoje kultūra buvo puoselėjama net ir nutrūkus nepriklausomybės gijai.

„Lietuva ir kūryba – vienareikšmiai žodžiai. Nuo neatmenamų laikų mūsų protėviai kūrė valstybę, puoselėjo savąjį kraštą. Tai kasdien darome ir mes", - kalbėjo prezidentė.

"Du dalykai – Laisvė ir Kūryba – yra neįkainojami, neišmatuojami, neaprėpiami. Jie būtini mūsų tautos ir piliečių bendruomenės visaverčiam buvimui pasaulyje. Būtini, kad galėtume jaustis orūs ir stiprūs", - pridūrė D. Grybauskaitė.

„Ypač džiugu, kad net šio sunkmečio sąlygomis mūsų valstybė tegerbia kultūrą ir menininkams tebeskiria premijas. Man sunku patikėti, kad prieš tris dešimtmečius tapęs persona non grata, esu prisimenamas ir gavau šį apdovanojimą“, – pirmasis iš laureatų kalbą sakęs pabrėžė režisierius J. R. Jurašas.

Šių metų premijų laureatams grojo styginių kvartetas „Chordos“.

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų įteikimo ceremoniją tiesiogiai iš Prezidentūros transliuoja Lietuvos televizija.

Vertinimo komisijos pirmininkas istorikas Alfredas Bumblauskas, kaip pranešė Kultūros ministras, dėl ligos premijų įteikimo ceremonijoje dalyvauti negali.

Komisija buvo paskelbusi, kad Nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis pagerbiami režisieriai Almantas Grikevičius ir Jonas Rimgaudas Jurašas, fotomenininkas Romualdas Rakauskas, menotyrininkė Marija Matušakaitė, poetė Ramutė Skučaitė ir aktorius Rolandas Kazlas.

Režisierius A. Grikevičius premijos nusipelnė už viso gyvenimo nuopelnus, režisierius J. R. Jurašas – už modernios teatro kalbos kūrimą, legendos sugrąžinimą į šiandieninę Lietuvą, fotografas R. Rakauskas – už fotografijos meno poetinį įtaigumą, menotyrininkė M. Matušakaitė – už autentiškas senosios Lietuvos dailės atodangas, rašytoja R. Skučaitė – už mažų ir suaugusių žmonių pasaulio vienybę, už žodžio skaidrumą, aktorius Rolandas Kazlas – už tragiškąsias ir komiškąsias teatro dermes, už kūrybinį principingumą.

104 tūkst. litų vertės premijos, laureato diplomai ir ženklai iškilmingai teikiamos Prezidentūroje Vasario 16-osios proga.

Nuo 1989 m. teikiamos Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos kasmet skiriamos Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjams už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų kūrinius.

Pernai buvo pagerbti šie laureatai: Veronika Povilionienė, Antanas Gailius, Raminta Šeršnytė, Deimantas Narkevičius, Vanda Juknaitė ir Rūta Staliliūnaitė-Matulionienė.