Į susitikimą su A.Čapliku atvyko ir vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

Konkretus susitikimo tikslas nepranešamas. Pirmadienį pas šalies vadovę jau lankėsi ir premjeras A. Kubilius, ir Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas A. Čaplikas.

Primenama, kad savaitgalį koalicijos partneriai derėjosi dėl galimybės dirbti kartu, tačiau liberalcentristams atsisakius atšaukti savo vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį, Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis, vėliau ir ministras pirmininkas A. Kubilius konstatavo, kad koalicija de facto nebeegzistuoja.

Konservatoriai ir Liberalų sąjūdis prakalbo apie mažumos vyriausybės formavimą pasitelkus Darbo partijos paramą, tačiau kol kas nerandamas sprendimas, kaip iš Vyriausybės atleisti tris iš keturių liberalcentristų deleguotus ministrus – vidaus reikalų, sveikatos apsaugos ir aplinkos apsaugos.

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas, kuris Vyriausybėje taip pat dirba nuo Liberalų ir centro sąjungos, pirmadienį ryte pareiškė svarstysiąs galimybę dirbti konservatorių ir Liberalų sąjūdžio mažumos vyriausybėje.

Kiti trys ministrai, nesant jų prašymo atleisti juo iš pareigų, gali būti atstatydinti keletu būdų: prezidentės D. Grybauskaitės sprendimu, per nepasitikėjimo procedūrą Seime, atsistatydinus premjerui ir taip sugriovus visą Vyriausybę.

Anksčiau D. Grybauskaitė yra atsisakiusi patenkinti premjero siūlymą atleisti vidaus reikalų ministrą R. Palaitį. Savo sprendimą ji motyvavo tuo, kad nenori dalyvauti priešrinkiminiuose koalicijos partnerių apsistumdymuose.

Praėjusią savaitę pas šalies vadovę lankėsi Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis, kuris teiravosi šalies vadovės nuomonės dėl trijų liberalcentristų ministrų atstatydinimo.

Po savaitgalį vykusių diskusijų tarp koalicijos partnerių buvo tikimasi, kad pirmadienį ryte premjeras A. Kubilius pasiūlys D. Grybauskaitei atleisti tris Liberalų ir centro sąjungos ministrus, tačiau ryte toks siūlymas pateiktas nebuvo.

DELFI primena, kad įtampa tarp koalicijos partnerių kilo liberalcentristų vidaus reikalų ministrui R. Palaičiui atleidus du Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą. Šiuos pareigūnus ginti ėmėsi konservatoriai, iškėlę liberalcentristams ultimatumą – atstatydinti R. Palaitį, reorganizuoti FNTT, stabdyti konkursą į FNTT direktoriaus pareigas bei grąžinti V. Gailių ir V. Giržadą į darbą.

Liberalcentristai sutiko tik reorganizuoti FNTT, todėl koalicijos partneriams nepasiekus sutarimo konstatuotas koalicijos žlugimas, nors LiCS ministrai dar nėra atstatydinti.