P. Mačiulis po teigė, jog prezidentas susitikimą suorganizavo reaguodamas į opozicinių frakcijų atstovų prašymą.

„Susitikime pirmiausia skambėjo iš opozicinių frakcijų pagarbos iš valdančiųjų trūkumas. Pirmiausia dėl to, kad ne taip seniai opozicija posėdžiavo atskiroje salėje. Ir mes žinome, kodėl tai vyko. Todėl, kad buvo negirdimas opozicijos balsas, nesvarstomi jų siūlymai. Ir dabar turime tą pačią situaciją.

Nors Seimo pirmininkė kartu su valdančiaisiais buvo pažadėję, kad bus sudaryta darbo grupėje, kurioje bus svarstomos antiinfliacinės priemonės, tačiau, deja, opozicija nebuvo išgirsta. Ir dabar galima konstatuoti, kad opozicija teikia pasiūlymus, tačiau jie yra jeigu nesvarstomi, tai net ir neišgirsti“, – kalbėjo P. Mačiulis.

Jis perdavė ir prezidento poziciją šiuo klausimu – „tai nėra gerai“.

„Šiuo Lietuvai sudėtingu laikotarpiu, tikrai norėtųsi, kad būtų kiek galima daugiau susikalbėjimo, konkrečių klausimų, konkrečių atsakymų. Netgi jei kalbėsime apie interpeliacijas, tai lygiai taip pat, tai yra forma, kuri suteikia galimybes ministrams gavus konkrečius klausimus, suteikti konkrečius atsakymus“, – pabrėžė šalies vadovo patarėjas P. Mačiulis.

G. Nausėdos patarėjas teigė, jog šiame prezidento ir opozicinių Seimo frakcijų susitikime buvo girdėti „noras dalyvauti politiniuose procesuose“.

„Jie nori, kad girdėtųsi visų frakcijų pasiūlymai kaip spręsti tuos iššūkius, kurie yra dabar užklupę Lietuvai. Tikisi, kad pažadai, kurie buvo duoti – valdantieji, Vyriausybė atsižvelgs ir įtrauks juos į svarstymus, plano rengimus. Prezidentas lygiai taip pat nori dalyvauti tuose dalykuose ir tikisi, kad visiems pavyks susėsti ir dirbti prie vieno, bendro stalo“, – sakė prezidento patarėjas P. Mačiulis.

„Visos interpeliacijos yra gerai“

Prezidento G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas P. Mačiulis nesileido į kalbas apie opozicijos planuojamas interpeliacijas šios Vyriausybės ministrams.

Jo teigimu, energetikos ministras Dainius Kreivys, kuriam interpeliacija yra planuojama, šiuo metu turi labai konkrečias užduotis, kurias turi atlikti europiniu lygiu.

„Matosi, kad ministras stengiasi tas užduotis įgyvendinti. Kalbėti apie tai, ar padaryti tie darbai, ar ne, turbūt bus galima labai netolimoje ateityje“, – spaudai trečiadienį sakė P. Mačiulis.

Jis teigė, jog „visos interpeliacijos yra gerai“, nes tai, anot P. Mačiulio, yra forma ministrams užduoti klausimus ir sulaukti atsakymų.

„Nes ir prezidentas pasigenda kai kurių konkrečių atsakymų“, – sakė šalies vadovo patarėjas.

Opozicija vardija priekaištus

Opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Aurelijus Veryga po susitikimo priminė, kodėl opozicija buvo palikusi bendrą Seimo posėdžių salę.
„Tai mes tą ir šiandien minėjome – mes buvome gavę pažadą. Ir labai aiškų pažadą iš Seimo pirmininkės, kuri perdavė neva tai premjerės pažadėjimą, kad vasarą bus sudaryta kaip ir darbo grupė, kur visi būsim kviečiami teikti siūlymus, apie kuriuos mes čia visi kalbamės. To nebuvo padaryta. Aišku, tikėjomės, kad Vyriausybė pati ateis su kažkokiu rimtu planu.

Bet šiandien matome, kad to rimto plano nėra atnešta. Tai mes šiandien norėjome pademonstruoti, kad nenusišaliname nuo sprendimų priėmimo“, – pabrėžė Seimo opozicijos atstovas A. Veryga.

A. Veryga teigė, jog Vyriausybei nenorint kalbėti su opozicija, ji vieningai žada dirbti su Prezidentūra.

„Aišku, paliekant atviras duris ir Vyriausybei, ir bendram darbui. Kodėl nėra? Nes tai mūsų iniciatyva, norėjome pasikalbėti, išgirsti, ar galima bendradarbiauti. Ir turbūt visi vieningai sutariam, kad tik naujas biudžetas ir sprendimai tik po Naujųjų metų nėra išeitis. Šiandien visi sektoriai susiduria su labai rimtom problemomis. Ir Naujųjų metų laukti negalime. Tai iš prezidento G. Nausėdos išgirdome pažadą, kad galime sėsti kartu darbuotis“, – kalbėjo jis.

Lietuvos regionų frakcijos atstovė Rita Tamašunienė taip pat teigė, jog šiuo metu „didžiausia klaida būtų nieko neveikti“.

„Opozicija pamačiusi, kaip Seime pristatoma darbų programa, ir energetikos ministrui pristačius savo matymą, kuris, na, nesudarė jokio įspūdžio, jokių naujų veiksmų neišgirdome, tai tikrai opozicija bendrai nusprendėme ieškoti sąjungininkų. Kaip būtų galima veikti šioje situacijoje“, – sakė parlamentarė.

Seimo narė R. Tamašunienė pabrėžė, jog pusė šildymo sezono bus jau šiais metais.

„Todėl labai svarbu, kad jau šiandien būtų priimami konkretūs veiksmai šios Vyriausybės. Pačiai Vyriausybei verta susimąstyti – kaip ji bendrauja su mūsų visuomene ir pateikia konkrečius veiksmus. Mes matome, kad kol kas nieko nevyksta, jokios konkretikos nėra. O tai šiuo atveju rodo Vyriausybės desperaciją. Ir opozicija nori paraginti – arba jie imasi veiksmų ir veikia. Arba keisti, kad ir labai sudėtingoje situacijoje, tuos arklius“, – pabrėžė R. Tamašunienė.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Orinta Leiputė teigė, jog žvelgiant valdančiųjų veiksmus, susidaro įspūdis, kad „jie lekia paskui nuvažiuojantį traukinį“.

„Neįvykdytas pažadas rodo ne tik opozicijos, bet ir visos visuomenės nepasitenkinimą, matant sąskaitas“, – pabrėžė Seimo narė. Ji ragino, jog valdžios sprendimai turi būti greitesni, labiau juntami.

„Nesinorėtų, kad ta sniego gniūžtė išaugtų iki tiek, kad po Naujųjų metų jau nebūtų, ką spręsti“, – pabrėžė LSDP atstovė.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Seime Lukas Savickas pasakojo, jog susitikimo su prezidentu metu dominavo aiški žinutė.

„Prie stalo susirinkusieji mato, kad negalime laukti kitų metų biudžeto derybų. Turime šiandien ir greitai diskutuoti dėl bendrų sprendimų. Kurie galėtų įsigalioti artimiausiu metu, nuo spalio mėnesio. Tam, kad ir Lietuvos verslai, gyventojai žinotų, kad pagalba bus“, – pabrėžė parlamentaras L. Savickas.

Politikas teigė, jog opozicinės Seimo frakcijos yra pasiryžusios telktis ir savo veiksmus koordinuoti.

Opozicinės Darbo partijos lyderis, parlamentaras Andrius Mazuronis po susitikimo žiniasklaidos atstovams pabrėžė, kad prieš pradedant interpeliacijos procedūrą D. Kreiviui, buvo svarbu išgirsti prezidento poziciją.

„Ir aš labai džiaugiuosi, kad aš asmeniškai iš prezidento išgirdau labai didelį skepsį šio ministro veiklai. Ir tai tikrai padės apsispręsti mums ir mūsų frakcijai – kaip elgtis tolimesniuose veiksmuose dėl ministro veiklos“, – kalbėjo parlamentaras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)