Būtent iš konservatorių stovyklos garsiausiai kalbama, kad būtų geriau, jei Lietuvai EVT galėtų atstovauti premjerė Ingrida Šimonytė.

„Kodėl sakau, kad dirbtinai – todėl, kad ši diskusija pradėjo rutuliotis viešojoje erdvėje, kai atėjo dabartinė Seimo dauguma į valdžią. Kol buvo buvusi Seimo dauguma – tai tuometinė opozicija nesiekė nei pono Skvernelio, nei prieš jį buvusių premjerų vykimo į Briuselį. Tik dabar pradėjo kelti klausimą. Yra politikavimo tame“, – „Žinių radijui“ sakė prezidento patarėja, pažymėdama, kad kai kurie Seimo nariai, keldami atstovavimo EVT klausimą, tiesiog vaikosi matomumo viešojoje erdvėje.

A. Skaisgirytės teigimu, G. Nausėdai tęsti dar prie Dalios Grybauskaitės susiformavusią tradiciją – būtent prezidentui vykti į EVT – užtikrina Konstitucija.

„Pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją prezidentas yra valstybės vadovas. Ir būtent Respublikos prezidentas atstovauja Lietuvos valstybei“, – pažymėjo ji.

Lietuvos valstybės konstitucinei santvarkai yra būdingas dualistinis vykdomosios valdžios modelis. Vykdomąją valdžią Lietuvoje vykdo prezidentas bei Vyriausybė. Tad visiškai aišku, kad iš konstitucinių galių išplaukia tai, kad prezidentas yra ir užsienio politikos formuotojas, ir vidaus politikos dalyvis. Prezidentas nėra pareigūnas, kuris atstovautų tik užsienio politikai“, – sakė A. Skaisgirytė, reaguodama į argumentus, kad premjero dalyvavimas EVT būtų konstruktyvesnis, nes būtent Vyriausybės prerogatyvų lauke yra įrankiai spręsti su šalies vidaus politika susijusias problemas, kurios dažnai aptarinėjamos EVT.

A. Skaisgirytės teigimu, prezidentas, kiekvieną kartą vykdamas į EVT, savo pozicijas suderina – tam, pažymi ji, sukurtas aiškus pozicijų atstovavimo modelis, tad nėra ir pagrindo keisti nusistovėjusią tvarką.

„Nėra problemos, kad nepasidalintų informacija arba kad pozicijos išsiskirtų. Kol kas visa tai veikia ir, manome, kad tas veikia gerai ir kad galėtų toliau veikti“, – apibendrino patarėja.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)