„Lietuvos heraldikos komisija veikia savarankiškai ir sprendimus priima nepriklausomai nuo LR Prezidento kanceliarijos. Jei visuomenei kyla klausimų dėl komisijos rekomendacijų, komisija turi į juos atsakyti, pateikti paaiškinimus ir argumentus“, – teigiama Prezidentūros pozicijoje, kurią Eltai raštu perdavė Gitano Nausėdos patarėjas Tomas Beržinskas.

„Tiek LR Prezidento kanceliarija, tiek Prezidentas Gitanas Nausėda remia ir rems Ukrainą visomis formomis“, – pažymima komentare.

ELTA primena, kad Lietuvos heraldikos komisija paragino Seimą ir Vyriausybę nebenaudoti Ukrainos simbolikos socialinių tinklų paskyrose.

Institucijoms adresuotame rašte, su kuriuo susipažino ir ELTA, nurodoma, kad komisija negali teigiamai vertinti oficialių Lietuvos institucijų simbolikos pakeitimo Ukrainos simbolika, nors taip ir yra reiškiamas palaikymas prieš Rusijos agresiją kovojantiems ukrainiečiams. Komisijos teigimu, simbolių pakeitimą galima būtų priimti tik kaip trumpalaikį reiškinį.

Be to, pasak komisijos, Lietuvos herbo uždėjimą ant Ukrainos simbolikos taip pat galima vertinti kaip nepagarbą Ukrainos simboliams, o heraldikos prasme tai reiškia ir „tam tikras nepageidaujamas pretenzijas“.

Heraldikos komisija teigia sulaukusi gyventojų skundų dėl galbūt netinkamo Lietuvos ir Ukrainos simbolikos naudojimo.

Prezidento dekretu sudaryta ir šalies vadovui atskaitinga Lietuvos heraldikos komisija teikia išvadas ir pasiūlymus dėl parengtų etalonų tvirtinimo, aprobuoja herbų etalonus ir derina heraldinius projektus. Atsižvelgdama į Lietuvos heraldikos tradicijas, tarptautinę patirtį ir heraldikos mokslo tendencijas, komisija sprendžia bendruosius heraldikos norminimo klausimus, ugdo pagarbą heraldikos simbolikai, propaguoja heraldikos žinias. Taip pat nustato taisykles, reglamentuojančias herbų, herbinių vėliavų, herbinių antspaudų ir kitų heraldinių projektų kūrimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)