„Registravome naują Šalpos pensijų įstatymo projektą, kad atlieptume tuos pažadus, kuriuos buvome davę neįgaliųjų žmonių bendruomenei ir panaikintume diskriminacinę nuostatą, kad kai žmogui iki 24 metų būdavo nustatoma negalia ir jis įsidarbindavo, nebetekdavo galimybės gauti šalpos išmokų“, – Eltai teigė J. Džiugelis.

Atnaujintame įstatymo projekte nurodoma, jog reformos pokyčiai įsigaliotų 2024-ųjų balandį ir 2025-ųjų sausį, nors prieš tai buvo siūloma pakeitimus įvesti jau nuo 2024-ųjų sausio ir liepos.

Nuo 2025-ųjų taip pat įsigaliotų nauji negalios ir šalpos senatvės pensijų dydžiai – asmenims, kuriems nustatytas sunkaus neįgalumo lygis, būtų skiriama 2 šalpos pensijų bazių dydžio išmoka, vidutinio neįgalumo lygio asmenims būtų mokama 1,5 šalpos pensijų bazės dydžio išmoka, o lengvo neįgalumo lygį turintiems asmenims – 1 šalpos pensijų bazės dydžio išmoka.

Šalpos pensijų įstatymo pataisų projekte siūloma, jog šalpos pensijos būtų mokamos asmenims, gaunantiems negalios pensiją, netekusiems 45−55 proc. darbingumo po 24 metų bei su negalia dirbantiems žmonėms.

Pasak J. Džiugelio, šis įstatymo projektas būtų reikšmingas daugiau negu 5 tūkst. žmonių.

„Tai tie, kurie (turi neįgalumą – ELTA), bet dirba, galės irgi pretenduoti į šalpos išmokas. (...) Pokyčiai žmonės turėtų paliesti nuo metų vidurio, nors apie sprendimo įsigaliojimo terminus dar, turbūt, diskutuosime“, – sako J. Džiugelis.

Turinio pagal prezidento pastabas neatnaujino: G. Nausėda nenurodė, iš kur paimti papildomus milijonus

Šalies vadovui G. Nausėdai praėjusią savaitę vetavus Šalpos pensijų įstatymo pakeitimus ir grąžinus juos Seimui svarstyti iš naujo, Prezidentūra nurodė, jog viena iš reformoje numatytų nuostatų stabdo mažų pensijų didėjimą. Todėl prezidentas siūlė nustatyti, kad pensijos priemoka mažas pensijas gaunantiems senjorams ir toliau būtų skaičiuojama pagal konkretų mėnesį galiojusį minimalų vartojimo poreikių dydį (MVPD).

Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė tvirtino, kad Šalpos pensijų įstatymo pakeitimuose yra daug teigiamų sprendimų, tačiau Prezidentūrą esą nemaloniai nustebino nuostata, kurios dėka mažų pensijų priemokos dydis būtų apskaičiuotas pagal praėjusių metų MVPD.

Visgi, anot J. Džiugelio, Seimas neturi galimybės atsižvelgti į prezidento pastabas, mat siūlymams reikalingos papildomos lėšos, kurių kitų metų biudžete nėra, o kito lėšų šaltinio šalies vadovas nenurodo.

„Kadangi prezidentas siūlė praplėsti gavėjų ratą ir nebuvo nurodęs iš kur paimti papildomus 54 mln. eurų valstybės biudžete, tai turėjome galimybę tik laikyti įstatymą nepriimtu. Dabar iš naujo turės būti visos diskusijos ir balsavimai Seime atliekami, nuo pat pirmos stadijos“, – po prezidento veto Seimo atšauktą įstatymo projektą komentavo politikas.

Kaip skelbia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), remiantis „Sodros“ duomenimis, šalpos išmokas gauna per 62,3 tūkst. asmenų. Iš jų virš 45 tūkst. žmonių gauna šalpos neįgalumo pensiją, šalpos senatvės pensiją – beveik 11,5 tūkst. asmenų, šalpos našlaičių pensiją – apie 4 tūkst., šalpos kompensaciją – beveik 1,6 tūkst. asmenų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)