„Aš tada nesuprantu. Tai tūbelės pasta išspaudžiama, tai atgal sukišama. Dabar turbūt turėsime unikalią situaciją, kai kinkinys su arkliu ir vežimu visgi važiuoja, nors arklys yra pabaigoje“, – vaizdžiai cituotuodamas ankstesnius šalies vadovo pasisakymus antradienį Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Į tokį Prezidentūros užmojį sureagavo ir konservatorių frakcijos narys Matas Maldeikis, pranešęs, kad į VTEK kreipsis dėl paties G. Nausėdos, prašydamas įvertinti, ar šalies vadovas, prezidento rinkimų kampanijos metu nepateikęs šeimos turto deklaracijų, nepažeidė viešojo intereso ir politikams keliamų etikos standartų.

Pasak Seimo nario, 2018 m. šalies vadovas pasinaudojo teisine spraga ir nepateikė savo šeimos turto deklaracijos, todėl klausimai, kokiomis lėšomis politikas padengė savo kampanijos išlaidas ir ar grąžino visas skolas, lieka neatsakyti.

„Švarinamės toliau. Kreipiausi į Vyriausiąją etikos komisiją dėl prezidento, kuris pasinaudojo Lietuvos Respublikos įstatymuose esančia spraga, viešai nepateikdamas savo 2018 metų šeimos turto deklaracijos“, – antradienį savo „Facebook“ paskyroje rašė M. Maldeikis.

Prezidento vyr. patarėjas dėl savivaldos lėšų skandalo ketina kreiptis į VTEK: negaliu žiūrėti, kaip ministrai kankinasi

Prezidento komunikacijos grupės vadovas Frederikas Jansonas tikina ketinantis kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl į vadinamąjį „čekučių skandalą“ įsipainiojusių ministrų.

„Prezidentas, kalbėdamas praeitą savaitę, labai aiškiai įvardino VTEK kaip vieną iš aiškiausių sprendimų. Pasižiūrėjau į jų nuostatas, jie iš tiesų galėtų reaguoti ir be jokio atskiro kreipimosi, vien reaguodami į viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją – jos yra daugiau negu reikia“, – antradienio rytą „Žinių radijui“ sakė F. Jansonas.

„Bet suprantu, kad gal neskaitė, gal kažkas, galvoju, kad išeisiu iš jūsų („Žinių radijo“ redakcijos – ELTA ), nueisiu iki VTEK, parašysiu pareiškimą“, – taip pat akcentavo jis.

Prezidento vyriausiasis patarėjas tikina VTEK prašysiantis išvados dėl į tarybos nario veiklai skirtų lėšų skandalą įsipainiojusių ministrų.

„Paprašysiu įvertinti šiuo atveju turbūt, pirmiausiai, ministrų klausimą, kad vieną kartą išspręstų. Nes tas tampymasis net ir komunikaciškai... Aš suprantu, kad žmonėms gali patikti kančia, bet ne visi nori žiūrėti į svetimą kančią. Tai šiuo atveju aš tikrai iš tų žmonių, kurių svetima kančia nežavi“, – sakė vyriausiasis prezidento patarėjas.

„Žiūrėti, kaip ministrai kankinasi dar metus, nėra gerai“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad kalbėdamas apie Vyriausybės atstovų laikyseną „čekiukų“ skandalo kontekste, prezidentas Gitanas Nausėda akcentavo, kad į skandalą įsivėlę ministrai visiškai skirtingai reagavo į jiems metamus įtarimus dėl piktnaudžiavimo.

Šalies vadovas teigė, kad teisėsaugos institucijos, dėl tarybos narių išlaidų pradėjusios tyrimus eilėje savivaldybių, privalo tęsti savo darbą. O klausimus dėl skaidrumo sukėlusiais ministrais, pažymėjo prezidentas, turėtų pasidomėti Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

„Manau, kad teisėsaugos institucijos turi dirbti savo darbą, bet galbūt ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija gali taip pat pasakyti savo žodį ir savo situacijos vertinimą“, – pastarąją savaitę svarstė prezidentas.

Praėjusį penktadienį konservatorių prezidiumas išreiškė paramą I. Šimonytės Ministrų kabinetui ir akcentavo, kad premjerė ir Vyriausybė neturėtų asmeniškai prisiimti atsakomybės už ydingą kai kurių savivaldybių kanceliarinių išlaidų reglamentavimą. Tokį sprendimą prezidiumas priėmė Seime žlugus balsavimui dėl pirmalaikių rinkimų.

Premjerė I. Šimonytė ne kartą buvo patikinusi, kad parlamentui pritrūkus politinės valios sušaukti naujus Seimo rinkimus, ji pasitrauks iš pareigų – tai reikštų, kad kartu su Vyriausybės vadove atsistatydintų ir visas ministrų kabinetas.

Tačiau vėliau ji sušvelnino savo pozicijas. Politikė pripažino, kad pareikšdama apie galimą atsistatydinimą „leido sau šiek tiek per daug“, todėl sprendimą dėl tolimesnio jos darbo Vyriausybėje perdavė į TS-LKD prezidiumo rankas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)