Jame nagrinėtas klausimas, ar „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis Rolandas Paksas turės viešai atsiprašyti, prieš kandidatuodamas į Seimo nario ar prezidento postą. Be to, panašu, kad prezidento artėjančių rinkimų durys R. Paksui užsiveria, mat tikėtina, kad Seimas nespės laiku perrašyti įstatymų.

TTK svarstė konservatoriaus Jurgio Razmos siūlymą. Jo esmė paprasta – nustatyti ne tik terminą, kuriam praėjus per apkaltą nušalintas politikas vėl galėtų kandidatuoti į priesaikos davimo reikalaujančias pareigas, bet ir įpareigoti apkaltos herojų „viešai atsiprašyti už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą ar priesaikos sulaužymą“.

Šiam siūlymui TTK nepritarė. Kaip žurnalistams teigė komiteto pirmininkas ir vienas R. Pakso apkaltos vadovų Julius Sabatauskas, J. Razmos siūlymas turi mažai bendra su teise, taigi buvo atmestas.

„Lyg ir gražu būtų. Bet tai nėra teisinė norma. Tai yra etinė norma, kurios forma buvo pateikta kaip imperatyvi, t.y. privaloma“, - aiškino J. Sabatauskas.

Apie apkaltos metu pašalintų politikų atsiprašymus socialdemokratas pasisakė perfrazuodamas seną anekdotą. „Gal jis bus perskaitytas ir taip: „Aš apkaltos proceso tvarka pašalintas teisėtai? Na, atsiprašau“, - šmaikštavo J. Sabatauskas.

Be to, TTK posėdyje paaiškėjo, kad Seimui neeilinės sesijos metu reikia priimti daugiau sprendimų, nei planuota. O šie projektai į neeilinės sesijos darbotvarkę nėra įtraukti.

„Bent jau Prezidento rinkimų (įstatymo pataisas – DELFI) tikrai reikėtų priiminėti nedelsiant. Kadangi ne už kalnų prezidento rinkimai. (...) O Seimo rinkimų įstatymas gali palaukti ir pavasario sesijos“, - aiškino J. Sabatauskas.

Parlamentaras neslepia, jog siekiant pataisas įtraukti į ketvirtadienio Seimo posėdžio darbotvarkę, visus reikalingus Seimo narių parašus iš esmės reikia surinkti per vieną dieną. „Nėra surinkta parašų. Vadinasi, jie turės būti surinkti“, - konstatavo J. Sabatauskas.

DELFI primena, jog R. Paksui reikalingus sprendimus Seimas turėtų priimti antradienį prasidėjusios neeilinės sesijos metu. Tokiu atveju „tvarkiečių“ lyderis galbūt dar spėtų į nuvažiuojantį gegužę vyksiančių prezidento rinkimų traukinį.