„Prezidentas ir būdamas užsienyje labai atidžiai seka, kas vyksta Lietuvoje ir aplink Lietuvą. Pastarieji įvykiai Baltarusijoje kelia tam tikrą susirūpinimą, žinome, kad ten vyksta demonstracijos ir žmonės reikalauja teisingų bei skaidrių rinkimų. Demonstracijos gana gausios ir kai kuriais atvejais demonstrantai yra suimami, uždaromi į areštinę ir šitos tendencijos kelia nerimą prezidentui. Labai atidžiai žiūrime, kaip toliau įvykiai vystysis. Baltarusijos prezidento rinkimai numatyti rugpjūčio pradžioje. Dar yra beveik dvi savaitės iki jų, o atmosfera jau aiškiai kaista. Tai žiūrėsime, kaip bus toliau, tačiau prezidentas yra ne kartą pasakęs, kad žmogaus teisių laikymasis yra viena iš tų raudonų linijų, tai pat ir Lietuvos santykiuose su Baltarusija“, – „Žinių radijui“ antradienį teigė A. Skaisgirytė.

ELTA primena, kad Baltarusijoje per protestus didžiuosiuose miestuose buvo sulaikyta daugiau kaip 250 protestuotojų. Protestai šalyje kilo po to, kai Centrinė rinkimų komisija neleido pagrindiniams prezidento Aliaksandro Lukašenkos varžovams dalyvauti rugpjūtį vyksiančiuose šalies prezidento rinkimuose – kalinamam buvusiam bankininkui Viktorui Babarikai ir buvusiam Baltarusijos ambasadoriui JAV Valerijui Cepkalai.

Protestai vyko sostinėje Minske, Gomelyje, Breste, Pružanuose, Salihorske, Babruiske, Stolpcuose ir Gardine. Žmogaus teisių organizacijos „Viasna“ teigimu, daugiausiai žmonių sulaikyta Minske, daugiau kaip 200.

Europos Sąjunga (ES) griežtai sukritikavo Baltarusijos rinkimų komisijos sprendimą neregistruoti V. Babarikos kandidatu rinkimuose. Pasak ES, „Baltarusijos institucijos neužtikrino prasmingos ir konkurencingos politinės kovos.“

Valdžioje nuo 1994 metų esantis A. Lukašenka iš esmės dabar garantuotas, kad laimės rinkimus. A. Lukašenka prezidentauja jau 26 metus ir dabar siekia šeštosios kadencijos prezidento poste. Rinkimuose prezidentas varžysis su keturiais kandidatais.
Baltarusijos prezidento rinkimai įvyks rugpjūčio 9 d.