„Nuomonės išsiskyrė. Mano nuomonė yra tokia: aš sutinku, kad baltarusių tautos nuotaikos yra kitokios negu rusų tautos, kad ji yra mažiau intoksikuota tos masinės propagandos, kuri buvo vykdoma Rusijoje, kad ji yra artimesnė mums geopolitiškai, istoriškai, tradiciškai. Bet supraskime vieną dalyką – Aliaksandras Lukašenka labai įgudusiai naudojasi savo žmonėmis kaip daiktais, kaip įrankiais“, – antradienį žurnalistams po susitikimo su Seimo valdyba sakė G. Nausėda.

Prezidentas per žurnalisto Romano Protasevičiaus pavyzdį atkreipė dėmesį į tai, kaip režimas sugeba palaužti žmones.

„Tenka prisiminti vaikino, kuris tapo sugrąžinto lėktuvo į Minską auka. Tikrai buvo liūdna stebėti visą šitą istoriją ir šios istorijos genezę. Ir tai tik parodo, kad diktatorius sulaužo žmones, kad diktatorius panaudoja jį savo juodiems tikslams ir tai jis gali padaryti su kitais žmonėmis taip pat“, – pabrėžė šalies vadovas.

„Galime ieškoti priemonių ir svarstyti kitas priemones, bet turime suvokti, kad grėsmė iš Baltarusijos yra labai reali ir tam tikra prasme net realesnė, nes turime tiesioginę ir labai ilgą sieną su šita valstybe“, – pridūrė jis.

Pastaruoju metu tęsiasi diskusijos dėl ribojamųjų priemonių Rusijos ir Baltarusijos piliečiams suvienodinimo. Dabar baltarusiams taikomos tam tikros išimtys.

Vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas pranešė, kad ministerija mato poreikį suvienodinti ribojimus į šalį atvykstantiems Rusijos ir Baltarusijos piliečiams.

Prezidentas G. Nausėda jau anksčiau ragino Seimą apsvarstyti vienodus ribojimus rusams ir baltarusiams. Apie tai jis priminė ir reaguodamas į Baltarusijoje dislokuotos Rusijos samdinių „Wagner“ keliamą grėsmę.

Pasak šalies vadovo, dėl to, kad šis veto buvo atmestas, kyla rizika, jog prie Lietuvos sienų gali atsirasti Baltarusijos pilietybę turintys „Wagner“ samdiniai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją