Praeitą savaitę Lenkijoje vykusiame prezidentų susitikime Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pabrėžė, kad Lenkija laukia, kol Lietuvos parlamentas įstatymu įteisins lenkų kilmės Lietuvos piliečių pavardžių ir gatvių pavadinimų rašymą lenkiškais rašmenimis.

„Dabar kalbame racionaliais argumentais ir ieškome bendrai sprendimų. Prezidentės pozicija, manau, buvo irgi išsakyta, kad šis klausimas nėra tik Lietuvos lenkų klausimas, tai yra visų Lietuvos piliečių klausimas, ir vienaip ar kitaip šį klausimą, aišku, reikia spręsti. Nes šiuolaikiniame pasaulyje matome įvairių pavardžių variantų, kai vedybų metu gaunamos naujos pavardės. Iš tikrųjų tai yra visų Lietuvos piliečių klausimas“, - antradienį „Žinių radijui“ sakė N. Aleksiejūnas.

Pasak jo, Seime šiuo metu yra užregistruoti trys su asmenvardžių rašyba susiję įstatymų projektai.

Dėl originalios asmenvardžių rašybos Lietuvoje diskusijos vyksta jau daug metų. Yra siūlymų leisti naudoti lotyniško pagrindo rašmenis asmens dokumentų pagrindiniame puslapyje, taip pat siūloma vardą bei pavardę lotyniško pagrindo rašmenimis rašyti tik dokumento antrajame puslapyje.