„Per pokalbį prezidentė susidarė įspūdį, kad D. Valys – tinkamas kandidatas į generalinius prokurorus, kad objektyviai vertina šalies teisėsaugos problemas, yra pasiryžęs reformoms, nebijo prisiimti atsakomybės ir supranta, kokia atsakomybės tenka generaliniam prokurorui“, - po susitikimo teigė D. Grybauskaitės atstovas spaudai Linas Balsys.

Vienas prezidentės apsisprendimo motyvų – Akmenės rajono apylinkės prokuratūros darbo rezultatai – ši prokuratūra patenka į geriausių šalies teritorinių prokuratūrų penketuką.

„Tai iš tiesų rodo, kad prokuroras D. Valys moka tvarkytis savo rajone. Prezidentė neabejoja, kad jam užteks ryžto ir sugebėjimo tvarkytis ir Generalinės prokuratūros vadovo poste su sąlyga - jeigu Seimas šią kandidatūrą patvirtins“, - kalbėjo L. Balsys.


Teisininko ir elektronikos inžinieriaus diplomus turintis 37 metų D. Valys Akmenės r. apylinkės prokuratūrai vadovauja devintus metus.

A.Valys yra baigęs Vilniaus universiteto Teisės fakultetą. Prieš tai kelerius metus A.Valys dirbo šios prokuratūros prokuroru. Iki tol jis dirbo Akmenės rajono policijos komisariate tardytoju.

Komandos neišduoda

„Tokį pasiūlymą vertinu kaip aukštą mano darbo įvertinimą“, - po susitikimo su šalies vadove teigė D. Valys. Kandidatas į generalinius prokurorus teigė, kad jaučiasi pakankamai stiprus ir jam užteks jėgų susikaupusioms problemoms spręsti. Jis neslėpė savo perspektyvas tapti generaliniu prokuroru Prezidentūroje aptaręs jau anksčiau – prieš šios dienos susitikimą.

Kokių reformų imsis D. Valys teigė komentuosiantis tik tada, jei kandidatūrai pritars Seimas.

„Mane į šį postą veda noras spręsti problemas, kurias gana ilgą matau dirbdamas žemiausioje prokuratūros grandyje – apylinkės prokuratūroje“, - kalbėjo D. Valys. Jis nekomentavo ir vadinamosios Drąsiaus Kedžio pedofilijos bylos – esą į šį klausimą bus galima atsakyti tik įsigilinus į bylos detales. Kandidatas į generalinius prokurorus ankstyvais vadino klausimus apie savo komandą.

Generalinį prokurorą 7 metams skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu. Šis postas laisvas nuo vasario vidurio, kai iš generalinio prokuroro pareigų atsistatydino Algimantas Valantinas.