„Tai yra labai gerbiamas žmogus pasaulyje, Nobelio premijos laureatas ir jis tikrai asmeniškai turi teisę priimti sprendimus visais jį liečiančiais klausimais“, - į L. Walesos atsisakymą priimti apdovanojimą atsakė D. Grybauskaitė.

DELFI primena, kad buvęs Lenkijos prezidentas L. Walesa pranešė atsisakantis atsiimti Lietuvos prezidentės jam skirtą vieną iš garbingiausių apdovanojimų, taip išsakydamas protestą dėl lenkų padėties Lietuvoje.

„Stiprinant mūsų šalių bendradarbiavimą norėčiau priimti šį apdovanojimą. Tačiau esu giliai susirūpinęs dabartine situacija dėl mano tautiečių Lietuvoje teisių į savo kalbą, tradicijų puoselėjimo ir pagarbos lenkų kultūrai", - rašoma Lietuvos ambasadorei adresuotame laiške, kurį citavo lenkų žiniasklaida.

Pagal išsilavinimą būdamas elektrikas L. Walesa 1980 m. įkūrė profesinę sąjungą „Solidarumas“, kuri itin išgarsėjo laisvinantis iš Sovietų Sąjungos įtakos. 1983 m. L. Walesa tapo Nobelio taikos premijos laureatu, 1990-1995 m. ėjo Lenkijos prezidento pareigas.