Pranešime žiniasklaidai prezidentūra įvardijo prezidento G. Nausėdos sprendimo motyvus.

Prezidento vertinimu, naktinių taikiklių naudojimas medžioklėje nėra būtinas siekiant kovos su afrikiniu kiaulių maru efektyvumo ar geresnio pasirengimo krašto gynybai.

Be to, šalies vadovo nuomone, šis įstatymas prieštarauja pagrindiniam teisėkūros principui – tikslingumui, reiškiančiam, kad teisės akto projektas turi būti rengiamas ir teisės aktas priimamas tik tuo atveju, kai siekiamų tikslų negalima pasiekti kitomis priemonėmis.

„Be to, Seimo priimtu įstatymu leidimas naudoti naktinius taikiklius formuluojamas itin plačiai, ne individualaus, o bendrojo leidimo pagrindu. Tai reiškia, kad išskyrus įstatyme nurodytas leidžiamų su naktiniais taikikliais medžioti gyvūnų rūšis, jame nėra numatytos jokios naktinių taikiklių naudojimą ribojančios sąlygos“, – dėstė prezidentūra.

optiniai taikikliai

Be kita ko, G. Nausėdos įsitikinimu, įteisinus naktinius taikiklius medžioklėje praktikoje būtų labai sunku užtikrinti tokių įrankių panaudojimo kontrolę, dėl to administracinė ir baudžiamoji atsakomybė už neteisėtą naktinių taikiklių naudojimą medžioklėje faktiškai esą taptų nepritaikoma.

Medžioklės įstatymo pataisas Seimas balsų dauguma priėmė gruodžio 14-ąją. Parlamentas ne tik leido naudoti naktinius taikiklius, bet ir prie draudžiamų medžioklėje naudoti įrankių bei priemonių priskyrė lankus bei kitus templinius ginklus ir kovinių bei agresyvių veislių šunis.

Pataisų šalininkai tikino, kad naktinio matymo taikiklių naudojimas medžioklėje padėtų kovoti su afrikiniu kiaulių maru. Be to, teigta, kad esant reikalui, medžiotojai, turėdami naktinius taikiklius, galėtų efektyviau įsitraukti į krašto gynybą. O dabar, kai naktinių taikiklių naudoti negali, neturi ir paskatų jų įsigyti.

Oponentai aiškino, jog, įteisinus naktinius taikiklius, nebus įmanoma sukontroliuoti, kad jie būtų naudojami medžiojant tik leistinus žvėris. Be to, vertinta, kad tai neturės pridėtinės vertės krašto gynybai.

Delfi primena, kad Seimas gali atmesti prezidento veto ir įstatymą pakartotinai priimti. Tokiu atveju, už tai turėtų pasisakyti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)