Paklaustas, kokie prezidento sprendimo argumentai, R. Jasiulionis nurodė, jog prezidentūra šiuo klausimu komentarų neturi.

Seimas pakeitimus dėl Seimo pirmininko ir ministro pirmininko apsaugos balsų dauguma priėmė birželio 28-ąją.

Panaikinti visą parą trunkančią Seimo pirmininko ir ministro pirmininko apsaugą pasiūlė šias pareigas dabar einančios parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Politikės pasiūlė, kad pareigas einantys Seimo pirmininkas ir ministras pirmininkas nuo šių metų rugsėjo 1-osios apsaugos pareigūnų būtų saugomi tik tiesioginių funkcijų įgyvendinimo metu, pavyzdžiui, užsienio vizitų ir oficialių susitikimų metu.

Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Ingrida Šimonytė

Apsauga šiems asmenims galėtų būti skirta ir kitu laiku, jeigu kiltų grėsmė jų saugumui. Tokios apsaugos skyrimo tvarką ir pagrindus nustatys Vyriausybė.

„Manytina, kad toks teisinis reguliavimas leis apsaugoti vadovybei priskiriamus asmenis visais atvejais, kai jiems gali kilti kokia nors grėsmė saugumui.

Kitais atvejais (laisvu nuo oficialių ir neoficialių vizitų, susitikimų ar funkcijų įgyvendinimo metu) turėtų būti gerbiama vadovybei priskirtinų asmenų teisė į privatų gyvenimą, taip pat ir teisė gyventi be Vadovybės apsaugos tarnybos pareigūnų nuolatinės priežiūros bei fizinio buvimo šalia“, – rašyta pataisų aiškinamajame rašte.

Įstatyme numatoma, kad prezidentas – kaip ir dabar – būtų saugomas visą parą, taip pat visą parą saugoma visų vadovų gyvenamoji vieta.

Vadovybės apsaugos tarnyba iniciatyvą dėl kitokio premjero ir Seimo pirmininko apsaugos modelio kritikavo. Pasak tarnybos, jos turinys yra neaiškus, gali kilti keblumų jį įgyvendinant praktikoje.

Kritikos pakeitimams anksčiau išsakė ir G.Nausėda. Pasak jo, tokia situacija, kai kažkuriuo paros metu šalies vadovai nesaugomi apskritai, yra negalima.

„Negalime tokių žaidimų žaisti, čia kaip būti truputį nėščiam“, – žurnalistams komentavo šalies vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją