„Man tikrai kelia nerimą pastaruoju metu tas emocinis nestabilumas, kuris ištiko mūsų Vyriausybę. Kalbu ne tik apie šį atvejį, bet ir susikirtimus tarp atskirų Vyriausybės narių“, – šeštadienį Kaune žurnalistams sakė G. Nausėda, referuodamas į A. Anušausko pasitraukimą bei kivirčus tarp premjerės Ingridos Šimonytės ir teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos.

„Nesitariama su koalicijos partneriais, jie tartum lieka už borto. Tai gali turėti neigiamos įtakos Vyriausybės stabilumui“, – akcentavo jis.

L. Kasčiūnas – vienas iš galimų kandidatų pakeisti A. Anušauską

Prezidentui keistas pasirodė premjerės I. Šimonytės pasiūlymas A. Anušauskui – susikeisti vietomis su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku Laurynu Kasčiūnu.

„Kalbant apie pasiūlymą atlikti rokiruotę ponui Anušauskui – šachmatų terminais kalbant, rokiruotę galima atlikti tik tada, kai tarp karaliaus ir bokšto nėra figūrų. Šiuo atveju, net ne Vyriausybė ar Vyriausybės vadovas sprendžia, ar ponas Anušauskas galėtų tapti NSGK pirmininku, ar ne. Tai Seimo sprendimas“, – vaizdžiai tarė jis.

Visgi, klausiamas, ar L. Kasčiūnas galėtų pakeisti A. Anušauską, G. Nausėda patikino – NSGK pirmininkas yra vienas kandidatų.

„Tai yra vienas iš kandidatų. Ne vienintelis“, – teigė jis, neatskleisdamas, kas galėtų būti kiti kandidatai.

Šalies vadovas pažymėjo – „krašto apsaugos sistema yra šalis saugumo ir stabilumo pamatas“. Todėl jis patikino, kad būtent į tai orientuosis, svarstant A. Anušausko pamainą.

„Krašto apsaugos sistema turi veikti sklandžiai ir funkcionuoti, nepriklausomai nuo bet kokių politinių skersvėjų. Todėl sprendimai turi būti greiti ir netrukdyti mūsų svarbiems darbams stiprinant krašto apsaugą“, – patikino G. Nausėda.

Įvertino A. Anušausko užuominas dėl įtakos: neketinu to taip paprastai palikti

Šeštadienio rytą susitikęs su prezidentu, A. Anušauskas mįslingai užsiminė apie galimas korupcines veiklas krašto apsaugos sistemoje. Jis teigė, kad ėmęsis antikorupcinės politikos susidūrė su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“. Be to, pažymėjo politikas, esą ministerijoje užtrenkus duris neskaidrioms kampanijoms, „jos rado atviras duris Seime“.

Prezidentas teigė šią informaciją išgirdęs ir susitikimo su A. Anušausku metu. Tokios žinios, pabrėžė G. Nausėda, yra labai rimtos ir privalo būti įvertintos.

„Dar svarbiau yra tai, ką ponas Anušauskas šiandien man pasakė ir po to pakartojo spaudos konferencijoje – tai galimai korupcinės veiklos pėdsakai ir mėginimas kai kurių NSGK narių kištis į viešuosius pirkimus. Tai labai rimta ir aš to neketinu taip paprastai palikti. Be abejo, reikės kalbėtis ir su STT vadovu, kokio pobūdžio, kokio rimtumo tai dalykai“, – tvirtino šalies prezidentas.

Valdančioji koalicija turėtų įsivertinti, ar dar gali dirbti toliau

Galiausiai G. Nausėda atkreipė dėmesį, jog po tokių aiškiai neiškomunikuotų ir tarpusavyje neaptartų sprendimų valdančioji koalicija turėtų įsivertinti, ar dar begali dirbti toliau.

„Valdančioji koalicija turi įvertinti savo gebėjimą toliau dirbti. Be abejo, tam jie turi institucijas, kuriose galėtų suderinti savo interesus ir atsakyti į šį klausimą. Manau, tai pirmiausiai jų pačių interesas – išsiaiškinti visus neaiškumus tarpusavyje, nekelti šitų santabarbarų į viešumą ir pasakyti Lietuvos žmonėms, ar jie pabėgus toliau dirbti“, – griežtai tarė prezidentas.

„Taip, tikrai ne laikas dabar kažkokioms perturbacijoms ir drastiškiems pokyčiams, kai liko keletas mėnesių iki reguliarių Seimo rinkimų. Visi esame suinteresuoti tuo stabilumu. Bet tikrai nesame suinteresuoti kiekvieną savaitę naujomis emocinėmis bangomis, norėtume kad jų būtų išvengta“, – apibendrino G. Nausėda

ELTA primena, kad penktadienį Vyriausybės spaudos tarnyba išplatino pranešimą, kuriuo patvirtino, jog premjerė Ingrida Šimonytė gavo A. Anušausko prašymą atsistatydinti.

Šeštadienį I. Šimonytė savo feisbuko paskyroje parašė, kad krašto apsaugos ministro A. Anušausko atsistatydinimas nėra susijęs su kaip nors staiga pakitusia Lietuvos nacionalinio saugumo būkle ar neigiamomis žiniomis apie ministerijos veiklą. Pasak jos, tai yra susiję su lūkesčiu per šią kadenciją padaryti „dar daugiau ir greičiau“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)