„Išties apmaudu, kad Europos dieną – didžią dieną, skirtą taikos ir vienybės vilčiai, – mes ir toliau stebime Rusijos neišprovokuotą ir nepateisinamą agresiją prieš Ukrainą“, – sakė šalies vadovas.

Pasak Prezidento, Rusijos pradėtas karas, kaip joks kitas veiksmas, pastaraisiais metais pademonstravo absoliučią nepagarbą pamatiniams tarptautinės teisės principams, įskaitant karo vedimo, civilių gyventojų ir kitų pažeidžiamų grupių apsaugos taisykles.

Kaip nurodoma Prezidentūros pranešime žiniasklaidai, šalies vadovas pasveikino Tarptautinio Baudžiamojo Teismo sprendimą išduoti arešto orderį Rusijos vadovui Vladimirui Putinui, tačiau pastebėjo, kad tarptautinis baudžiamasis persekiojimas kol kas taikomas tik vienam konkrečiam nusikaltimui – vaikų deportacijai. Tuo metu agresijos nusikaltimas, nuo kurio prasidėjo visi kiti Rusijos nusikaltimai Ukrainoje, lieka už Tarptautinio Baudžiamojo Teismo jurisdikcijos ribų. Todėl, pasak prezidento, būtina įsteigti Specialųjį tribunolą dėl agresijos prieš Ukrainą nusikaltimo, kuris galėtų papildyti Tarptautinio Baudžiamojo Teismo vaidmenį, siekiant Rusijos politinės ir karinės vadovybės teisinės atsakomybės.

„Šis sprendimas – apie kiekvieną iš mūsų, ir mūsų viltis gyventi taikiame pasaulyje, – sakė prezidentas. – Tam, kad būtų apginta tarptautinė teisės viršenybė, mes turime žinoti, kad agresijos nusikaltimas nuo šiol visada sulauks būtino tarptautinės teisės atsako.“

Šalies vadovas taip pat išreiškė viltį, kad tarptautinė bendruomenė nenuvils drąsiems Ukrainos žmonėms duotų pažadų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją