„Tiesioginį ryšį (tarp vietinės ir nacionalinės politikos – ELTA) šiaip įžvelgti yra nelengva. Nes rezultatai savivaldos rinkimuose, vis dėlto, labai priklauso nuo to, ką konkrečios politinės jėgos gali pasiūlyti konkrečios savivaldybės gyventojams“, – ketvirtadienį balsuodama savivaldos rinkimuose žurnalistams sakė premjerė.

„Ir jeigu savivaldos rinkimai, tarkim, tokiame mieste kaip Kaunas paprastai visoms partijoms būna, buvo iki šiol bent jau, nelabai sėkmingi, nes ten labai įsitvirtinęs ponas Matijošaitis su savo alternatyvia antipolitine darbotvarke. Tai vis dėlto Seimo rinkimuose mes rezultatą matome visiškai kitą“, – lygino savivaldos ir nacionalinius rinkimus I. Šimonytė.

Anot premjerės, vienas svarbiausių šių savivaldos rinkimų dalykų yra tai, kad dėl mandatų savivaldybių tarybose rungiasi daugiausia partijos, o ne rinkiminiai komitetai, kaip buvo 2019-aisiais.

„Bet man atrodo vienas dalykas, kuris yra tikrai svarbus šituose rinkimuose, ir ką aš vertinčiau kaip tokį didelį privalumą, kad vis dėlto rungiasi dėl mandatų tarybose daugiausia partijos“, – pabrėžė I. Šimonytė.

„Jeigu praėjusį kartą mes kalbėjome apie kažkokią komitetizaciją, ir aišku, ta komitetizacija labai didele dalimi buvo nulemta išlygų ar tokių pilkų zonų rinkimų įstatymuose, kurios leido rinkiminiams komitetams konkuruoti visai ne tokiomis sąlygomis, kuriomis konkuruoja partijos, tai dabar to nebematome“, – pažymėjo ministrė pirminkė.

Vyriausybės vadovės teigimu, rinkiminiai komitetai, kurie buvo stipresni, išliko, tačiau jų šiais metais yra mažiau. I. Šimonytė tai vertina kaip pozityvią tendenciją, kuri galimai turės įtakos ir Seimo rinkimų rezultatams.

„Komitetai, kurie buvo turbūt stipresni, jie išliko kaip komitetai ir kaip politinio lauko dalyviai, tačiau jau dabar nėra taip, kad savivaldybėse 10 komitetų rungiasi, kuris yra labiau nepartinis komitetas negu kitas nepartinis komitetas“, – sakė I. Šimonytė.

„Tai manau, kad tai yra pozityvi tendencija, tai leis partijoms stiprėti, ir turbūt turės įtakos ir Seimo rinkimų rezultatams“, – pažymėjo premjerė.

Tikisi, kad Vilnius ir toliau plėtosis kaip europietiškas miestas

Ministrė pirmininkė I. Šimonytė tikisi, kad Vilnius išliks atviru, visus priimančiu miestu.

„Mano lūkesčiai, kad Vilnius ir toliau liktų miestas, apie kurį rašė Gediminas savo laiškuose – kad tai yra miestas, kuris yra atviras, kuris laukia visų, kurie yra geros valios žmonės, nesvarbu, kokios jie kilmės, kokios jie tautybės, ką jie veikia, kad čia galėtų rasti vietą sau kiekvienas“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė premjerė.

Nors sostinėje, pasak jos, yra daug praktinių problemų dėl miesto plėtros, svarbiausia, kad Vilnius toliau plėtotųsi kaip europietiškas miestas.

„Žinoma, yra praktinių problemų daugybė, kurias tenka spręsti kai miestas greitai plečiasi – kurti infrastruktūrą, spręsti kažkokius tai kasdienybės klausimus, kamščių ten ir panašius. Bet man atrodo svarbiausia, kad Vilnius toliau plėtotųsi kaip europietiškas miestas. Tai tas man yra pats svarbiausias dalykas“, – pabrėžė I. Šimonytė.

Premjerė: jei žmogus neateis į rinkimus, sprendimą už jį priims kiti

I. Šimonytės teigimu, į visus rinkimus ateiti yra svarbu, nes tai vienas iš pagrindinių demokratinės valstybės atributų.

„Į bet kokius rinkimus svarbu yra ateiti, nes žmogus, kuris nesirenka tada, kada turi galimybę rinktis, tai tiesiog leidžia rinktis už jį. Tai jeigu gyvename demokratinėje valstybėje, vienas iš pagrindinių demokratinės valstybės atributų, vis dėlto, yra laisvi rinkimai, galimybė pasirinkti vietos valdžią, centrinę valdžią, kažkam deleguoti savo, sakykim, įsivaizdavimą apie tai, kaip turi būti tvarkoma valstybė ar savivaldybė“, – akcentavo premjerė.

„Tai, žinot, sėdėt ant sofos ir kariauti feisbuke, bet niekada neateiti iki balsadėžės, tai nėra, iš tikrųjų, piliečio savybė. Pilietis tada, kada jis nori kažką spręsti, kažką lemti, tai rinkimai yra būtent būdas piliečiui tą padaryti“, – pažymėjo ministrė pirmininkė.

ELTA primena, kad ketvirtadienį tęsiasi išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose. Ketvirtadienis yra paskutinė išankstinio balsavimo diena.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją