Vyriausybės vadovės nuomone, su E. Bajarūnu susiklosčiusi situacija yra žalinga Lietuvos interesams ir ją, anot premjerės, būtų svarbu išspręsti.

Šimonytė: situacija žalinga Lietuvos interesams


URM, pasak I. Šimonytės, negalėjo nereaguoti į ambasados darbuotojų liudijimus.

„Manau, kad situacija, kuri susiklostė, yra žalinga Lietuvos interesams, todėl būtų svarbu ją išspręsti. Nematau galimybių, kad URM galėjo ignoruoti pranešimus apie galimai netinkamą ambasadoriaus elgesį, kadangi svarbu, kad diplomatinės tarnybos darbuotojai jaustųsi girdimi ir vertinami, o problemos būtų sprendžiamos – ambasados paprastai yra nedideli kolektyvai ir bet kokia neigiama atmosfera turi labai reikšmingos įtakos darbo efektyvumui“, – teigė premjerė, kurios komentarą Delfi perdavė Vyriausybės Ryšių su visuomene ir žiniasklaida skyrius.

„Vyriausybė nuo kadencijos pradžios dėjo ir toliau deda pastangas diplomato tarnybos patrauklumui didinti, siekdama pritraukti kompetentingus žmones į diplomatinę tarnybą“, – pridūrė I. Šimonytė ir sureagavo į abejones URM Generalinės inspekcijos atlikto tyrimo patikimumu.

„Tyrimas, mano žiniomis, buvo atliktas Diplomatinės tarnybos įstatymo nustatyta tvarka, manau, jį atliko profesionalūs ir nešališki žmonės“, – pabrėžė premjerė.

Bendrai ji išreiškė apgailestavimą E. Bajarūno laikysena ir reakcija į kolegų ambasadoje nusiskundimus:

„Diplomatų tarnyba yra ne tik prestižinė, bet ir statutinė. Tenka apgailestauti, kad pats ambasadorius nemažos dalies kolektyvo išsakytus priekaištus bando supaprastinti iki kažkokių politinių kovų, tuo iš esmės pademonstruodamas, kad savo kolegų ambasadoje nuomonę apie savo darbo etiką laiko nieko verta, o pačius savo kolegas laiko nesavarankiškais žmonėmis. Reiklūs vadovai pirmiausia būna reiklūs sau.“

Eitvydas Bajarūnas

ELTA anksčiau skelbė, jog prezidentūra kreipėsi į Vyriausybę su prašymu atlikti tarnybinį patikrinimą dėl to, ar prieš E. Bajarūną nėra vykdomas psichologinis smurtas, ar nėra siekiama sumenkinti diplomato reputaciją, prašoma išsiaiškinti, kokiu būdu nevieša informacija apie jo atžvilgiu pradėtą tyrimą buvo nutekinta žiniasklaidai.

Tačiau premjerė nurodė, jog prezidentūra į Vyriausybę kreipėsi ne dėl to.

„Prezidentūra kreipėsi į Vyriausybę ne su prašymu atlikti tarnybinį patikrinimą dėl smurto ar informacijos nutekinimo, o su prašymu išnagrinėti ambasadoriaus E. Bajarūno LR Prezidentui nusiųstą prašymą pradėti nepriklausomą tyrimą jo paties atžvilgiu, kurio kopiją buvo gavusi ir LRV.

Prezidentūra persiuntė ambasadoriaus raštą ir paprašė Vyriausybės kanceliarijos minimą ambasadoriaus prašymą išnagrinėti ir įvertinti galimybes atlikti tokį tyrimą“, – teigė I. Šimonytė ir pažymėjo, jog šiuo metu minimą prezidentūros raštą nagrinėja kanceliarija.

Tuo pačiu premjerė pabrėžė, kad diplomato tarnybinės veiklos vertinimas bei tyrimas yra apibrėžtas Diplomatinės tarnybos įstatymo.

Pirmadienį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ambasadorių E. Bajarūną apsisprendė iškviesti konsultacijoms į Lietuvą: čia jis bus tol, kol „bus atstatytas konstruktyvus ir produktyvus atstovybės darbas“.

Ministras diplomatui pavedė atlikti funkcijas URM Strateginio valdymo ir analizės departamente.

Prezidentas: Landsbergio sprendimas netinkamas


Šalies vadovo Gitano Nausėdos vertinimu, tai – tik „pusinis sprendimas, kuris nieko nesprendžia“.

Prezidento įsitikinimu, E. Bajarūno atžvilgiu reikėtų pradėti pilną tarnybinį patikrinimą.

„Mes sakėme, kad eina kalba apie labai rimtą dalyką. Eina kalba apie mūsų diplomatinės atstovybės ir visos tarnybos prestižą, ir eina kalba apie konkretaus diplomato reputaciją. Todėl teisingiausia buvo, ir mes tą kreipimąsi Vyriausybei padarėme, pradėti pilną tarnybinį patikrinimą, kuris ir atsakytų į visus klausimus.

Jeigu, šiuo atveju, ponas E. Bajarūnas nusižengė ir iš tikrųjų faktai, kurie yra dabar paskleisti viešumoje, pasitvirtins, be abejo, jo atžvilgiu gali būti pritaikytos pačios griežčiausios priemonės, įskaitant ir atšaukimą. Bet dabar sukurti kažkokią dirbtinę pareigybę ir palikti neapibrėžtumą ambasadoje pusės metų – mažiausiai – laikotarpiui, tuo metu, kai Didžiojoje Britanijoje turėsime daryti viską, kad pasisektų referendumas dėl daugybinės pilietybės, kad žmonės aktyviai ateitų dalyvauti ir balsuoti tiek referendume, tiek rinkimuose, mano nuomone, nėra tinkamas sprendimas.

Mes sukuriame tokią ydingą situaciją, iš kurios gali būti labai sudėtinga išeiti, o svarbiausia, kad ambasadorius ir toliau gyvens su tuo šleifu, kuris jam dabar yra prikabintas“, – antradienį komentavo G. Nausėda.

Gitanas Nausėda

Ir anksčiau šalies vadovas ambasadoriui E. Bajarūnui reiškė palaikymą, tikino, jog juo pasitiki.

„Jei kyla darbiniai konfliktai ambasadoriaus vadovaujamoje diplomatinėje atstovybėje, jie turėtų būti sprendžiami laikantis tarnybinės etikos principų. Prezidentas tikisi, kad Užsienio reikalų ministerija geranoriškai padės išspręsti šią situaciją dialogo būdu“, – naujienų agentūrai ELTA nurodė prezidentūra.

Bajarūnas: esu naudojamas politinėje kovoje


Apie nederamą E. Bajarūno elgesį liudijo 13 ambasados Jungtinėje Karalystėje darbuotojų. Tai pirmasis pranešė Delfi.

Ambasadoje besilankiusi Užsienio reikalų ministerijos (URM) Generalinė inspekcija konstatavo, jog „E. Bajarūnui trūksta vadovui reikalingos kompetencijos, ambasadorius nesugeba motyvuoti darbuotojų ir imtis reikiamos lyderystės, piktnaudžiauja vadovui suteiktais įgaliojimais, nekuria pozityvių, pagarba ir tarpusavio bendradarbiavimu grįstų darbo santykių, neužtikrina ambasadoje palankios psichologinės darbo aplinkos, bendraudamas su darbuotojais stokoja empatijos, negeba darbuotojams teikti tinkamo grįžtamojo ryšio“.

Visa tai, pasak inspektorių, daro neigiamą įtaką Lietuvai strategiškai svarbios atstovybės darbo rezultatams, kuria atstovybėje destruktyvią darbo atmosferą, kuri „kenkia pirmiausia pačiai darbuotojų savijautai, o per jų veiklą ir komunikaciją – ir valstybės interesams, kuriuos atstovauja atstovybė“.

Atsakydamas į kaltinimus, E. Bajarūnas tikino, jog yra reiklus vadovas. Jis sutiko, jog galbūt „kai kur perspaudė“ bendraudamas su ambasados darbuotojas, svarstė galbūt darbuotojai nebuvo patenkinti darbu savaitgalį.

Visus nesutarimus ambasadorius tikino galintis išspręsti pats kalbėdamasis su darbuotojais ir žadėjo į ambasadą grįžti su planu – spręsti klausimus dėl viršvalandžių, mikroklimato.

Tiesa, bendrai vertindamas situaciją ir tai, jog ji aptarinėjama žiniasklaidoje, E. Bajarūnas teigė, jog yra „naudojamas politinėje kovoje“. Jis kvestionavo URM Generalinės inspekcijos atliktą tyrimą ir inspektorių sąžiningumą: esą tyrimo metu apklausti tik tie, kurie turėjo nusiskundimų.

Ambasadorius skiria ir atleidžia prezidentas Vyriausybės teikimu ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pritarimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)