DELFI paklaustas, ar gavo premjero raštą, kuriame nurodoma pakeisti poligrafo tyrimo metu užduodamus klausimus FNTT vadovams Vitalijui Gailiui ir Vytautui Giržadui, ministras teigė gavęs dokumentą su premjero nurodymais dėl pakartotinio poligrafo tyrimo.

„Atsakydamas į jūsų klausimą, galiu patvirtinti, kad po pirmojo poligrafo tyrimo toks A. Kubiliaus raštas buvo gautas. Jis buvo adresuotas pakartotinį poligrafo tyrimą atlikusios Krašto apsaugos ministerijos vadovei ir vidaus reikalų ministrui“, - teigiama DELFI atsiųstame R. Palaičio komentare.

Tačiau ministras teigė negalįs pasakyti, ar premjero nurodymu V. Gailiui ir V. Giržadui antrojo tikrinimo metu užduoti klausimai buvo kitokie nei tie, kuriuos FNTT vadovai girdėjo per pirmąjį patikrinimą poligrafu. R. Palaičio teigimu, šią informaciją atskleisti uždraudė pats Vyriausybės vadovas.

„Kadangi šio rašto turinį įslaptino A. Kubilius, pagal Lietuvos teisės aktus tik jis ir gali jo turinį išslaptinti bei atsakyti į Jūsų pateiktą antrąjį klausimą. Nors mano įsitikinimu, nieko ten slapto nėra“, - sakė R. Palaitis.

Naujienų agentūros BNS žiniomis, vidaus reikalų ir krašto apsaugos ministrams adresuotame A. Kubiliaus rašte, kurį R. Palaitis pateikė Seimo Antikorupcijos komisijai, prašoma atlikti pakartotinį poligrafo tyrimą dėl informacijos apie „Snorą“ nutekėjimo, paklausiant tiriamųjų, ar jie pateikė informaciją dienraščio „Lietuvos rytas“ redaktoriui, žurnalistams apie rengiamus veiksmus prieš banką.

DELFI primena, kad premjeras A. Kubilius reikalauja, jog vidaus reikalų ministras R. Palaitis „ištaisytų klaidas“ ir grąžintų atleistus FNTT vadovus į darbą. Pats ministras tvirtina nepadaręs jokių klaidų ir FNTT vadovų į darbą negrąžinsiąs. Tuo tarpu jo partijos, Liberalų ir centro sąjungos vadovas Algis Čaplikas premjero pareiškimus vadina netoleruotinais valstybės institucijų atžvilgiu, įtampa koalicijoje auga.

Vidaus reikalų ministras panaikino FNTT vadovų leidimus dirbti su slapta informacija ir atleido abu pareigūnus iš pareigų. Paskutinę savo darbo dieną surengtoje spaudos konferencijoje FNTT vadovai pareiškė, jog FNTT tyrė su partijomis, tame tarpe – ir LiCS, susijusias įmones, o kažkas norėjo, kad tarnyba „tirtų kioskus“.

Ministro sprendimą atleisti FNTT vadovus gina prezidentė D. Grybauskaitė. Tuo tarpu valdantieji konservatoriai teigia nesuprantantys V. Gailiaus ir V. Giržado atleidimo motyvų ir reikalauja R. Palaičio bei VSD pasiaiškinimų.

Abu buvę FNTT vadovai minimi informacijos apie „Snoro“ banką nutekinimo istorijoje. Pirmadienį, gavusi atsakymus iš VSD, Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl „Snoro“ įmonės valdyto dienraščio „Lietuvos rytas“ publikacijos apie esą režisuojamą puolimą prieš „lietuviškus bankus“, kuri pasirodė likus porai dienų iki „Snoro“ nacionalizavimo.