Vyriausybės išplatintame pranešime pažymima, kad į atkuriamą padalinį jau renkami pareigūnai. Vyriausybėje vykusio pasitarimo metu kovą su terorizmu pavesta koordinuoti nenuolat veiksiančiam Krizių valdymo komitetui, kuriam vadovaus premjeras.

„Įpareigosime saugos tarnybas, užtikrinančias objektų saugumą, stebėti įtartinai besielgiančius asmenis, nedelsiant informuoti specialiąsias tarnybas. Saugos tarnybos, saugančios masinius renginius, privalės sugriežtinti asmenų patikrą, kad nebūtų įsinešami ginklai ir kitos priemonės, galinčios kelti pavojų", - po pasitarimo žurnalistams Vyriausybėje sakė A. Butkevičius.

Posėdyje taip pat pasiūlyta sujungti viešųjų erdvių videokamerų stebėjimo tinklą, kad esant poreikiui būtų galima atlikti sparčią duomenų analizę nustatant įtartinus asmenis.

Premjeras pabrėžė, kad ne visos versijos dėl teroristų atvykimo į Europą kartu su pabėgėliais yra pagrįstos, todėl Lietuva emigrantų klausimo kol kas nesieja su įvykiais Paryžiuje.

„Noriu užtikrinti, kad, vykdant pabėgėlių perkėlimo programą, į Lietuvą nepateks nė vienas asmuo, turintis bent menkiausių neaiškumų savo gyvenimo istorijoje ar dokumentuose. Į Lietuvą bus perkeliamos tik karo pabėgėlių statusą turinčios šeimos ir bus atliekama griežta perkeliamų asmenų patikra“, – kalbėjo Premjeras.

Parengtas planas, kaip sustiprinti saugumo padėtį mūsų šalyje

Pirmadienį Ministrų Kabinetas ir Valstybės saugumo departamento vadovybė aptarė pasikeitusią saugumo situaciją Europoje ir mūsų šalyje po teroro aktų Paryžiuje. Kalbėta apie Lietuvos indėlį kovojant su terorizmu, aptarti konkretūs neatidėlioti žingsniai saugumui užtikrinti, sudarytas aiškus planas, kaip sustiprinti saugumo padėtį mūsų šalyje. Taip pat aptartas pabėgėlių perkėlimo klausimas, kuris po teroro išpuolių tapo dar jautresnis.

Vyriausybės vadovas dar kartą pabrėžė, kas Lietuva griežtai smerkia savaitgalį įvykdytus teroro aktus Paryžiuje. „Solidarizuojamės su Prancūzija, esame sukrėsti, bet kartu su visa Europa pareiškiame, kad nesame įbauginti - imamasi visų reikiamų priemonių, kad būtų užtikrintas saugumas šalyje, o kova su terorizmu tarptautinėje erdvėje tik sustiprėtų", - sakė Premjeras A. Butkevičius.

Pasak Lietuvoje terorizmo prevenciją koordinuojančio VSD vadovo Dariaus Jauniškio, atkuriamas kovos su terorizmu padalinys, renkami pareigūnai.

Pasitarime taip pat pavesta kovą su terorizmu koordinuoti Krizių valdymo komitetui prie Vyriausybės, atitinkamai peržiūrint šio komiteto funkcijas, atsakomybę ir kompetenciją. Tokiu būdu veiksmai, siekiant užtikrinti saugumą, bus atliekami operatyviau.

Taip pat nutarta įpareigoti saugos tarnybas, užtikrinančias objektų saugumą, stebėti įtartinai besielgiančius asmenis, nedelsiant informuoti specialiąsias tarnybas. Saugos tarnybos, saugančios masinius renginius, privalės sugriežtinti asmenų patikrą, kad nebūtų įsinešami ginklai ir kitos priemonės, galinčios kelti pavojų.

Pasiūlyta sujungti vaizdo kamerų tinklo, įrengtų stebėti viešąją tvarką, rimtį ir saugumą, duomenų stebėjimą, analizę ir, esant poreikiui, reagavimą dėl pasirodžiusių įtartinų asmenų.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis informavo, kad Lietuvos vidaus ir išorės sienų kontrolė sustiprinta, kontrolės postuose dirba didesnės pajėgos, atliekami tikrinimai. Pasak ministro, jau dabar yra įvesta padidinta pareigūnų reagavimo parengtis, vykdomi stebėjimai, keičiamasi informacija su tarptautiniais partneriais institucijų lygiu.

Kalbėdamas apie teroristų atvykimo į Europos Sąjungą, apsimetus pabėgėliais, versijas, Ministras Pirmininkas atkreipė dėmesį, kad kai kurios jų dar iki galo nepagrįstos. „Tačiau noriu užtikrinti, kad imamasi visų priemonių, kad į Lietuvą, vykdant pabėgėlių perkėlimo programą, nepateks nė vienas asmuo, turintis bent menkiausių neaiškumų savo gyvenimo istorijoje ar dokumentuose. Į Lietuvą bus perkeliamos tik karo pabėgėlio statusą turinčios šeimos, bus atliekama griežta perkeliamų asmenų patikra ir kontrolė", - pabrėžė Premjeras A. Butkevičius.