Tai jis pareiškė sekmadienį po apsilankymo Švenčionėliuose, kur stebėjo nacionalines pratybas „Žaibo kirtis 2015”, pranešė Vyriausybė. Šių pratybų metu buvo imituojama didelio masto karinė operacija.

Vyriausybės vadovo teigimu, tokio pobūdžio pratybos yra labai svarbios siekiant užtikrinti šalies pasirengimą tinkamai reaguoti į vadinamojo hibridinio karo keliamas grėsmes.

„Šiose nacionalinėse pratybose mokomasi atremti hibridines grėsmes, jomis taip pat įvertinamas nacionalinių Greitojo reagavimo pajėgų pasirengimo lygis, patikrinama, kaip operatyviai ir sklandžiai pavyktų neutralizuoti hibridines grėsmes valstybės saugumui taikos meto sąlygomis“, - sako premjeras A.Butkevičius.

Pratybose „Žaibo kirtis 2015“ modeliuojamos įvairiausio pobūdžio grėsmės, nuo hibridinio karo iki teroristinių išpuolių. Į pratybų scenarijų buvo įtraukti tokie strateginės infrastruktūros objektai kaip suskystintų gamtinių dujų terminalas, Klaipėdos jūrų uostas, Palangos oro uostas ir kiti. Jose kartu veikia Lietuvos kariuomenės Greitojo reagavimo pajėgos, Lietuvos policijos, antiteroristinės rinktinės „Aras“, Viešojo saugumo tarnybos, Priešgaisrinės ir gelbėjimo tarnybos pareigūnai, kitos institucijos.

Nacionalines pratybas „Žaibo kirtis 2015“ organizuoja Lietuvos kariuomenės Jungtinis štabas. Jose dalyvauja apie 3 tūkst. karių iš visų kariuomenės pajėgų ir valdybų, kartu treniruojasi apie 500 vidaus saugumo sistemos pareigūnų.