Kaip DELFI pranešė vilnietė Aliona, ne lietuvių kilmės elgetautojai su mažu veisliniu šuniuku pinigų prašinėjo Gedimino prospekte prie centrinio pašto. Stebėtinai panašų šuniuką su asocialiai atrodančia elgetaujančia pora tą pačią dieną ji pastebėjo ir požeminėje Europos aikštės perėjoje, netoli miesto savivaldybės.

„Veikimo principas paprastas: gailestį keliantis vaizdas nepalieka abejingų. Praeiviai aukoja prašantiems išmaldos. Tik vienas vyras tiesiai pasakė, kad jei ir paliktų pinigų, tai šuniukui, o ne jiems“, - pasakojo vilnietė.

Pasiūlė išpirką

Jai taip pat suspaudė širdį dėl gyvūnėlio, tad pasisiūlė jį išpirkti. Paklausė, kokios pinigų sumos jie norėtų, tačiau išgirdo griežtą „ne“.

Alionai situacija pasirodė keista, tad iškvietė gyvūnų prieglaudos atstovę. Šuniuko šeimininkai ir su ja nesileido į diskusijas, parodė europinį šuns pasą - patvirtinimą, kad gyvūnas turi dokumentus.

„Tai padarę jie su šuniuku ir iš kažkur atsiradusiais bendrais spruko į pravažiuojantį troleibusą, nors elgetavęs buvo su ramentais“, - keista vilnietei.

Alionai susidarė įspūdis, kad elgetautojai net nėra tikrieji šuniukų šeimininkai. Gali būti, kad kažkas jiems tuos gyvūnėlius išdalija, o po darbo surenka.

„Jeigu tie šuniukai bent sveikai atrodytų, viskas būtų gerai. Tačiau panašu, kad nėra net minimaliai prižiūrimi. Manau, jie tik pinigų rinkimo priemonė. Jie sukelia gailesčio jausmą, tačiau nežinia, koks šių mažylių likimas bus kai paaugs ir taps nebenaudingi. Kviečiu visus nebūti abejingais, pamačius išnaudojamus gyvūnus apie tai informuoti tarnybas“, - kvietė Aliona, pridurdama, jog situacija žinoma ir beglobių gyvūnų gynėjams.

Išpirko ir prieglaudoje apgyvendino 9 šuniukus

„Jei žmonės elgetautų su mažais vaikais, žmonės nepraeitų pro šalį, praneštų pareigūnams. Todėl gailesčiui sukelti pasitelkiami gyvūnai. Kokius devynis pati esu išpirkusi iš asocialių žmonių“, - DELFI patvirtino gyvūnų prieglaudą įkūrusi fotografė Tautmilė Stanevičiūtė.

Pasak jos, negalima sakyti, kad visi benamiai tik išnaudoja ir visai nesirūpina keturkojais, tačiau tarp „Tautmilės prieglaudėlės“ gyventojų yra tokių likimo valiai paliktų šunų.

Fotografė pasakojo kartą Rotušės aikštėje fiksavusi mergvakarį ir pamačiusi elgetaujantį žmogų su šuniuku, kurį išpirko už kelis eurus ir apgyvendino savo prieglaudoje, kol ras rūpestingą šeimininką. „Tai buvo greičiau ir paprasčiau, nei kviesti pareigūnus“, - paaiškino.

T. Stanevičiūtė patvirtino, kad tarp elgetaujančių žmonių yra skriaudžiančių savo augintinius. Su viena moterimi jai dėl to net teko rimtai pasibarti.

Kaip DELFI informavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos gyvūnų gerovės specialistai, gyvūnų laikymo taisykles nustato savivaldybė. Jei gyvūnai žalojami, mušami ar gąsdinami, reikia kreiptis į policijos pareigūnus.