Pasak Klaipėdos regiono karo prievolės ir komplektavimo skyriaus viršininko kapitono Žilvino Želvio, karo prievolės centre vyksta Lietuvos kariuomenės greitojo reagavimo pajėgų ir ją remiančių vienetų pratybų „Žaibo kirtis 2015“ mobilizacinė dalis.

„Esame pašaukę 250 rezervo karių, kurie jau yra atlikę pradinę privalomąją karo tarnybą. Atnaujinsime jų anketinius duomenis, sveikatos būklę, skirsime į pareigas, supažindinsime su karo technikos ir ginkluotės naujovėmis. Tai kompleksinės pratybos, per kurias siekiame patikrinti mobilizacinės sistemos veikimo principus, nustatyti trūkumus, atnaujinti prievolininkų duomenis ir pamatyti preliminarų atvykstančių prievolininkų skaičių. Esame pakvietę 250 rezervo karių, prieš tris savaites jiems išsiuntėme registruotus šaukimus. Iki 50 karių jau pranešė, kad dėl vienokių ar kitokių priežasčių negali atvykti. Vieni išvykę į užsienį, kiti – komandiruotėse. Jie stengėsi pranešti, kad negalės atvykti arba atvyks vėliau“, - informavo kapitonas Žilvinas Želvys.

Kariuomenės atstovų teigimu, tokiomis pratybomis bus sužinota, koks procentas mobilizuojamųjų prievolininkų laiku galėtų prisistatyti į šaukimo punktus esant būtinybei. Pasak Ž. Želvio, iš šių karių bus suformuota mobili kuopa.

Į pratybas pašauktieji vyrai nesipiktino, kad atitraukiami nuo darbų. Atvirkščiai. Prieš aštuonerius metus, 2007 m., Lietuvos kariuomenėje tarnavęs Laurynas kaip tik džiaugėsi, kad šiandien turi galimybę neiti į darbą. „Jei galiu veikti ką nors kitką, kodėl ne. Juolab kad už šią dieną gausiu ir darbo užmokestį, ir dienpinigius, ir maistpinigius“, - šypsojosi Laurynas.

1999 m. privalomąją karinę tarnybą atlikęs Arūnas taip pat teigiamai vertino šias pratybas, tik norėjo, kad būtų atvežta daugiau karinės technikos. „Viskas gerai, tik tos karinės technikos, kurią Lietuva įsigijo, galėjo dagiau atvežti. Norėjau ir tas vokiškas haubicas pamatyti“, - kalbėjo Arūnas.

35-erių metų Anžejus, Lietuvos kariuomenėje tarnavęs 2002-aisiais, įsitikinęs, kad tokios pratybos kaip tik ugdo patriotizmą ir galėtų vykti dažniau.

Gegužę Klaipėdos, Kauno, Kaišiadorių ir Švenčionių rajonuose vyks antrasis „Žaibo kirčio“ etapas – lauko taktinės pratybos. Per jas bus praktiškai tikrinama kibernetinio saugumo sistema, imituojamos įvairios ekstremalios situacijos ir incidentai, pagal savo pobūdį neprilygstantys agresijos aktams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (752)