Kaip ir kasmet, Kalėdų sezonas sostinėje prasidės nuo eglės įžiebimo. Žaliaskarė bus įžiebta gruodžio 1 d. Katedros aikštėje. Prieš eglės įžiebimą vilniečiai galės dalyvauti koncerte, kuris prasidės nuo 19.30. Pats eglės įžiebimas vyks 21.00. Pasivaikščioti po šventinį miestą ir grožėtis Kalėdų egle bus galima iki stačiatikių Kalėdų – sausio 7 d. Kalėdų miestelis šiemet įsikurs Katedros aikštėje ir lankytojų lauks nuo gruodžio 1 d. iki sausio 1 d.

Šiemet mažuosius lankytojus po miestą veš Kalėdų traukinukas. Savo maršrutą jis pradės nuo Katedros aikštės ir veš per Šventaragio g., Pilies g., Didžiąją g. (Rotušės a.), Vokiečių g. – Domininkonų g., Universiteto g., Šventaragio g. Vaikai, kurių ūgis nesiekia 90 cm, galės važiuoti nemokamai. 30 minučių kelionė visiems kitiems miestiečiams kainuos 3 eurus.

„Šventiniu laikotarpiu džiugiai spindės ne tik sostinės centras – daugybė puošnių Kalėdų eglučių nušvis Vilniaus 21-oje seniūnijoje. Sostinės bendruomenėse vyks įvairios vakaronės ir šventiniai pasirodymai. Gruodžio 1–21 d. kiekvieną Vilniaus seniūniją aplankys Kalėdinis autobusiukas, kuris bendruomenės narius kvies susitikti, pažinti kaimynus ir siūlys paragauti kalėdinių skanėstų“, – apie Kalėdas bendruomenėse skaitome renginio puslapyje.

Kalėdos šiemet aplankys Vingio parką. Čia įsikurs šviesų takas, kurio tema „Džiunglių knyga“. Šviesų takas sukurtas pagal garsiąją legendą apie berniuką Mauglį. Šviesų parke vilniečiai ras net 200 įvairių šviečiančių figūrų.

„Šviesų take lankytojus pasitiks įspūdingo dydžio povas ir smauglys Ka, kerės lotoso žiedų jūra, flamingų krioklys, gėlių oazė, ryškiausi žiedai ir gigantiški drugiai, beždžionių būrys su orangutanu priešakyje, vilkų gauja, pantera, tigras, lokys, zebrai, žirafos, drambliai, krokodilas ir daug kitų nuostabių džiunglių gyventojų. Galiausiai lankytojai išvys Kalėdų Senelio elnius ir milžiniškas dvylikos metrų ilgio roges. Šioje garsų ir šviesos efektų kupinoje kelionėje netikėtumų netrūks“, – žada renginio organizatoriai.

Gruodžio 2 d. vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami į 21-ąją Tarptautinę Kalėdų labdaros mugę, kurios metu surinktos lėšos atiteks mažamečių, jaunuolių ir senyvo amžiaus žmonių gerove besirūpinančioms organizacijoms. O gruodžio 9 d. bėgimo entuziastai kviečiami į tradicinį „Eurovaistinės“ Kalėdinį bėgimą, kuriame galima pasirinkti 3, 6 ar 12 km distanciją. Bėgime gali dalyvauti ir vaikai, jiems bus skirtas specialus Nykštukų bėgimas.

Po kelerių metų pertraukos į Kalėdas sostinėje sugrįžta Kalėdinis dizaino skveras, kuriame apie 50 Lietuvos kūrėjų, menininkų ir dizainerių pristatys savo naujausius gaminius ir išskirtinių dovanų asortimentą. Pasižvalgyti ir nusipirkti dovanų artimiesiems čia bus galima gruodžio 13–17 dienomis.

Jautriausias ir rūpestingiausias šio sezono renginys „Maltiečių sriuba“ vyks gruodžio 21 d. Nuo 17 val. greta Kalėdų miestelio įsikurs sriubų miestelis, kuriame lankytojai galės ne tik pasivaišinti skirtingų skonių sriubomis, bet ir susitikti su maltiečiais, kurie nuolat, ištisus metus, rūpinasi 2320 senoliais 44 Lietuvos vietovėse, daugiau sužinoti apie maltiečių globotinius ir padaryti gerą darbą – aukoti. Pirmąjį sriubos samtį įpilti ir maltiečių palaikyti atvyks pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė, renginį ves maltiečių draugas Jonas Radzevičius.

Kūčių vakarą savivaldybė kviečia dalyvauti Piemenėlių šv. Mišiose Vilniaus arkikatedroje. O švęsti Kalėdas kartu, dalytis palaikymu ir draugyste gruodžio 28 d. nuo 16.00 val. Katedros aikštėje kvies Ukrainos ir Lietuvos vaikų Kalėdų šventė. Kiekvienam į šventę atvykusiam vaikui iš Ukrainos bus įteikta saldi kalėdinė dovanėlė. Renginio metu savanoriai keps ir dalyvius vaišins karštomis spurgytėmis.

Kalėdinė čiuožykla šiemet keliasi į Valdovų rūmų vidinį kiemą. Čia vilniečiai ir miesto svečiai galės išbandyti daugiau nei 700 m2 ledo čiuožyklą po atviru dangumi, pailsėti besimėgaudami karštais gėrimais ir kulinariniais gardėsiais, iš beveik 1000 vietų tribūnų stebėti šventinius pasirodymus.

Tradiciškai Naujuosius metus vilniečiai kviečiami pasitikti Katedros aikštėje, kur Naujųjų išvakarėse atgis Vilniaus arkikatedros varpinė. Bokštas, virtęs šventine vaizdo projekcijų instaliacija, kvies pasitikti 2024-uosius metus.

Straipsnis parengtas remiantis https://www.kaledossostineje.lt/ pateikta renginio programa. Plačiau su programa galima susipažinti renginio organizatoriaus puslapyje.