„Seime yra daug žmonių, 140 žmonių, tie, kurie balsavo prieš, pamynė (KT sprendimą – BNS), o ne visas Seimas. Sprendimas priimtas Seimo vardu, bet Seimas nėra viena įstaiga, tai yra nuomonių visuma, o nuomonių visuma šiandien tokia, deja“, – po balsavimo žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Seimui antradienį neužteko balsų panaikinti šiurkščiu Konstitucijos pažeidimu ir priesaikos sulaužymu dėl nuslėptų ryšiu su buvusiu KGB darbuotoju apkaltinto Seimo nario M. Basčio mandatą.

Per slaptą balsavimą už M. Basčio mandato panaikinimą balsavo 72 parlamentarai, prieš buvo 21 Seimo nariai, 24 susilaikė. Mandatui panaikinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų „už“.

V. Pranckietis kartu garantavo, kad „valstiečių“ frakcija balsavo už mandato panaikinimą, nors frakcija ir nebuvo priėmusi sprendimo dėl pozicijos balsuojant.

„Aiškiai kažkas norėjo, kad atrodytų, kad „valstiečių“ frakcija nori „pavesti“, bet vienareikšmiškai galiu pasakyti, kad „valstiečių“ frakcija balsavo už apkaltą“, – tvirtino V. Pranckietis.

Bet paklaustas, kas tuomet kaltas dėl žlugusio balsavimo, sakė nežinantis, argumentuodamas balsavimo slaptumu.

Socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame komentare V. Pranckietis sakė griežtai smerkiantis tokius balsavimo rezultatus.

„Tokia balsavimo dėl M. Basčio Seimo nario mandato panaikinimo pabaiga yra tiesiog nepateisinama. Tai įrodo, kad asmeniniai žmonių, kurie atstovauja Lietuvai, interesai peržengė viešąjį interesą“, – sakoma V. Pranckiečio komentare.

Jis pažymi, kad „Seimo nario mandatas lieka rankose žmogaus, kuris nuslėpė ryšius, turinčius reikšmės valstybės paslapčių saugumui ir dėl kurių Konstitucinis teismas pripažino, jog jis vienareikšmiškai prarado valstybės pasitikėjimą“.

„Gėda. Griežtai smerkiu tokius balsavimo rezultatus“, – sako parlamento vadovas.

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad M. Bastys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

M. Bastys savo kaltę neigia – jis tikina, kad sąmoningai nieko nenuslėpė. Politikas netinkamą atsakymą apie ryšius su užsienio žvalgybininkais klausimyne dėl leidimo dirbti su slapta informacija vadina klaida, kuri negali būti vertinama kaip šiurkštus pažeidimas.

Apkalta M. Basčiui buvo inicijuota ir dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu. Tačiau šie veiksmai padaryti anksčiau nei 2016 metų lapkritis, kai M. Bastys davė naujausią parlamentaro priesaiką.

Šių ryšių pagrindu Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pernai kovą atsisakė suteikti M. Basčiui leidimą dirbti su slapta informacija.

M. Bastys į parlamentą išrinktas Zanavykų vienmandatėje apygardoje – ji apima Šakius ir kelias Kauno bei Vilkaviškio rajonų apylinkes.

Kilus skandalui dėl ryšių su Rusija M. Bastys sustabdė narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje.