Buvęs Tautininkų sąjungos pirmininkas patyrė ne vieną karjeros vingį. Labiausiai visuomenei įsiminė dėl garsiai nuskambėjusių Kovo 11-osios eitynių Vilniuje organizavimo. Daugeliui užkliūdavo vienas ryškiausių ten matomų šūkių „Lietuva – lietuviams“. Dėl to jis viešojoje erdvėje buvo kaltintas nacistinėmis pažiūromis.

Pats J. Panka, pagal viešai pateikiamus jo biografijos duomenis, 2001 m. yra įgijęs buvusiame Vilniaus pedagoginiame universitete (VPU) istorijos mokytojo išsilavinimą, taip pat 2017 m. yra baigęs gerovės sociologijos magistrą.

Nurodoma, kad 2001–2002 m. jis dirbo Vilniaus vaikų globos namuose „Gilė“ auklėtoju, 2002–2003 m. buvo Vilniaus Žirmūnų gimnazijos ir Vilniaus „Vilnies“ pagrindinės mokyklos istorijos mokytojas. Nuo 2003 m. J. Panka dirbo uždarojoje akcinėje bendrovėje „Bigreta“ (valčių, baidarių ir mini jachtų prekyba) vadybininku, vėliau atlikdavo įvairius darbus kitose privataus verslo įmonėse.

Daugiausia ažiotažo buvo sukėlęs jo darbas iki 2016 m. prekybos sistemoje „Lidl“, ten atliko darbininko pareigas. Tąkart žiniasklaidoje buvo pagrindinė nusistebėjimo priežastis, kaip esą jis gali dirbti vokiečių įmonėje, kai feisbuke po žudynių Orlando gėjų klube siūlė įsigyti tautininkų platinamus marškinėlius su užrašu „Taip! Aš „homofobas“. Vis dėlto prekybos centro atstovai jo bausti nebuvo linkę, nors darbo santykiai galiausiai nutrūko.

2017–2018 m. J. Panka įsidarbino Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyriuje vyriausiuoju specialistu, o nuo 2018 m. vasario gyvena ir dirba Kupiškyje. 2018–2021 m. jis buvo Kupiškio rajono savivaldybės administracijos vyriausiasis specialistas (tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorius). Nuo 2021 m. yra viešosios įstaigos Kupiškio ligoninės direktorius.

S. Malinauskas savo feisbuko paskyroje rašė, kad jam buvo tikrai netikėta, jog J. Panka galėjo užimti tokias pareigas.

„Kupiškio ligoninės direktorius? Kokiu būdu žmogus, baigęs istoriją pedagoginiam universitete, dirbęs pardavėju prekybos centre ir pardavimo vadybininku įmonėje, kurioje šiuo metu dirba 2 darbuotojai, neturintis jokio medicininio išsilavinimo ir įstaigos vadovo patirties, tampa ligoninės vadovu? Kaip tai įmanoma net teoriškai? Ką turėčiau galvoti, jei būčiau šios ligoninės darbuotojas ar pacientas? Juk tai – visiškas absurdas. Ir dar pandemijos metu, kai krūviai taip išaugę, atsakomybė medikų – taip pat“, – viešai klausė jis.

Norinčių dirbti nėra

Buvęs tautininkų lyderis Kupiškio ligoninės direktoriumi tapo, kai vasarį laimėjo konkursą, kuriame buvo vienintelis dalyvis. Sveikatos apsaugos ministerijos įsakymu pretendentams iškeltas reikalavimas turėti biomedicinos arba socialinių mokslų aukštąjį išsilavinimą ar jam prilygintą išsilavinimą.

Kupiškio r. meras Dainius Bardauskas „Delfi“ komentavo, kad pareigybės aprašymas yra patvirtintas sveikatos ministro ir J. Panka viską atitiko.

„Vienas dalyvis tebuvo, o buvome tokioje situacijoje, kad reikėjo žmogaus. Jeigu kas būtų veržęsis, būtų buvę gerai, bet tik vienas žmogus pretendavo“, – sakė meras.

Paklaustas, ar jų savivaldybės negąsdino buvusio tautininkų lyderio praeitis, D. Bardauskas komentavo, kad kiekvienas gali turėti tam tikrą praeitį.

„Gyvename dabartimi ir žiūrime į ateitį. Tas klausimas, ar gąsdina, ar negąsdina, sakyčiau, ne visai korektiškas. Taip, visi žinome apie tą žmogų, bet jis atėjo į Kupiškio savivaldybę dirbti valstybės tarnautoju ir buvo tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorius.

Jį per tą laiką įvertino ne vien savivaldybės administracija. Žmogus įrodė, kad turi tam tikrų kompetencijų, ne tik aš sprendžiau, galų gale, yra ir komisija“, – nurodė meras.

Kalbėdamas apie Kupiškio ligoninės direktoriaus kėdę, jis sakė, kad gal labiau ir būtų pageidaujamas žmogus, kuris turi mediko išsilavinimą.

„Taip, tai būtų privalumas, buvo ir kalbama, ir ieškoma. Tikrai ne tik mūsų rajone siūlyta, buvo daromi žygiai, bet situacija tokia, kokia yra. Daug kas atsisakė, nes, ko gero, nemato tos ligoninės perspektyvų, situacija tikrai sunki dėl gydytojų ir kitų dalykų. Žmogų „gauti“ tikrai sudėtinga ir su tuo susiduria ne tik Kupiškio ligoninė, bet ir visos mažųjų rajonų ligoninės“, – teigė D. Bardauskas.

Kartu užsiminė, kad planuojama nauja reforma, todėl žmonės nori daugiau stabilumo ir užtikrintumo, tad į tokias vietas neplūsta darbintis. Teigė, kad didelių skundų dėl J. Pankos darbo neturi.

Nustebino ad hominem puolimas

J. Panka komentavo, kad jį labai nustebino S. Malinausko publikuotas įrašas dėl jo naujos darbovietės.

„Skirmantą Malinauską gerbiau kaip ganėtinai objektyvų žurnalistą ir netgi sekiau jo kai kurias kovas su galbūt kriminalinio pasaulio atstovais. Tikrai buvo gana įdomu ir nustebino toks ad hominem puolimas. Taip pat – tokie keistoki kaltinimai, kad maždaug prieš šešerius metus dirbau „Lidl“, lyg būčiau kažkokį nusikaltimą padaręs.

Kitaip sakant, nėjau į Darbo biržą, neprašiau išmokos, bedarbio statuso neturėjau niekada gyvenime. Ačiū Dievui, nors sako, kad niekada neatsižadėk tiurmos, lazdos ir ubago terbos. Tikrai visą laiką stengiausi jokio darbo nebijoti ir didžiuojuosi, kad teko dirbti pavėžėtoju ar „Lidl“, ar dar kitur“, – tikino jis.

Julius Panka

Taip pat sakė, kad džiaugiasi, jog šiuo metu vadovauja Kupiškio r. ligoninei, dalyvavo oficialiame konkurse ir atitiko patvirtintus kvalifikacinius reikalavimus.

„Tiek mano darbinė patirtis, tiek išsilavinimas atitiko. Tarp kitko, pasidomėjau S. Malinausko išsilavinimu, – abu esame baigę Mykolo Romerio universitete magistrą, tai nežinau, gal ir save nuvertina.

Turiu sociologijos magistro diplomą, šiuo metu dar kitą dalyką studijuoju universitete. Plečiu savo žinias ir kompetencijas, ir tas puolimas tikrai nustebino. Suprantu, kad galbūt mūsų politinės pažiūros išsiskiria, tačiau aš gerbiu jo pažiūras, todėl norėčiau tokios pačios pagarbos ir maniškėms“, – aiškino J. Panka.

Pasiteiravus, ar dar kažkiek susietas su politika, jis atsakė, kad šiuo metu yra eilinis narys Krikščionių sąjungoje, kuriai vadovauja Rimantas Jonas Dagys.

„Šiuo etapu esu eilinis narys, nevadovauju nei skyriui, nei kokiai nors tarybai. Aišku, buvo visokių daugiaprasmių vertinimų dėl mano prieš dešimt metų ar daugiau vykdytos veiklos. Manau, kad ten buvo ir ganėtinai daug neteisybės sakoma, ne visada galėjau apginti savo pažiūras.

Dėl kaltinimų nacizmu – tikrai esu ne kartą pasmerkęs tiek nacizmą, tiek komunizmą savo publicistiniuose straipsniuose ir interviu. Manau, kad tiek Stalinas, tiek Hitleris žmonijai padarė milžiniškų skriaudų“, – sakė J. Panka.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (826)