Kaip jau skelbta, pirmadienį posėdžiavusi savivaldybės komisija nutarė imtis neatidėliotinų veiksmų, sutvirtinant Viršuliškėse degusio daugiabučio konstrukciją.

„Avarijos tyrimo komisijoje nuspręsta imtis neatidėliotinų veiksmų dėl esamų daugiabučio konstrukcijų tvirtinimo, užkertant kelią galimai tolesnei jų griūčiai. Pastato viduje tarp aukštų bus dedamos atraminės sijos, jų planuojama panaudoti apie 200. Taip pat svarstoma sutvirtinti pastatą iš išorės, kad griūties atveju konstrukcijos virstų į vidų, o ne į išorę, taip minimizuojant poveikį aplinkai“, – Eltą informavo savivaldybės atstovas spaudai Gabrielius Grubinskas.

Taip pat, pasak jo, siekiant mažinti oro teršalų sklaidą, bus uždengiamos ir užsandarinamos pastate atsivėrusios ertmės.

„Avarijos tyrimo komisija toliau ketina svarstyti, ar sprogimo ir gaisro padariniai nebuvo sukelti savavališkos statybos atvejų“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Viršuliškių gatvėje Vilniuje esančiame daugiabutyje įvykus keliems sprogimams kilo gaisras. Tarnybų duomenimis, gaisras išsiplėtė į keturis butus ketvirtame ir penktame aukštuose. Gaisro metu buvo pažeistos daugiabučio konstrukcijos, įgriuvo tarp degančių butų esanti perdanga.

Dėl kilusio gaisro iš viso evakuoti 30-ies butų gyventojai, 3 žmonės gaisro metu apsinuodijo smalkėmis. Policijos duomenimis, dvi namo gyventojos dėl apsinuodijimo smalkėmis gydomos ambulatoriškai, o 80-metė moteris dėl apsinuodijimo smalkėmis paguldyta į ligoninę, du namo gyventojai žuvo. Vienas jų – vaikas.

Vilniaus miesto savivaldybė gaisro įvykio vietoje antradienį paskelbė ekstremaliąją situaciją, pastatas saugomas. Trečiadienį buvo suformuota avarijos tyrimo komisija, kuri nustatys avarijos priežastis ir teiks rekomendacijas dėl tolesnio pastato naudojimo. Policija renka informaciją tyrimui dėl gaisro aplinkybių.

Policija dėl įvykio pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo.

Benkunskas: socialinio būsto paprašė jau 12 apdegusio Viršuliškių daugiabučio šeimų

Vilniaus miesto meras Valdas Benkusnkas teigia, kad socialinio būsto paprašė jau 12 nuo gaisro Viršuliškio daugiabutyje nukentėjusių šeimų. Politiko teigimu, taip pat yra aiškinamasi, kurie gyventojai gali pretenduoti į pinigines išmokas.

„Šio ryto duomenimis, jau su 12 šeimų yra pasirašytos sutartys, išsirinkti socialiniai būstai ir gautas jų sutikimas keltis į konkrečias vietoves, konkrečius butus“, – antradienį žurnalistus informavo V. Benkunskas.

Vilniaus miesto meras tikina, kad yra dedamos visos pastangos, jog nuo gaisro nukentėję gyventojai kuo greičiau galėtų išsikelti į jiems paskirtus būstus.

„Būstai yra skirtingi savo lokacija, savo įrengimu, jie visi yra tvarkingi, daugelis jų po einamojo remonto. Galbūt viduje nėra visur badų, nors yra daug kur net ir buitinė technika sustatyta“, – sakė V. Benkunskas.

„Tai šiuo atveju tikrai greitai ir operatyviai surinksime poreikius, kokių reikia baldų, buities priemonių ir kartu su Raudonuoju Kryžiumi užtikrinsime, kad kuo greičiau žmonės galėtų persikelti iš viešbučio į būstą, kuriame galės gyventi“, – patikino jis.

Pasak sostinės mero, taip pat sprendžiamas klausimas ir dėl išmokų nuo gaisro nukentėjusiems Viršuliškių daugiabučio gyventojams. V. Benkunskas atkreipia dėmesį, kad kol kas, atsižvelgiant į įstatyme numatytus reikalavimus, vienkartinės išmokos priklauso 4 šeimoms.

Tačiau, anot jo, bus siekiama, kad pinigines išmokas gautų visos nukentėjusios šeimos, kurioms to reikia.

„Svarstau galimybę, kad netgi teksime sprendimą tarybai pakoreguoti mūsų tvarkas, kad šiuo atveju būtų galima tas išmokas visiems išmokėti arba bent tiems, kuriems to reikia“, – sakė V. Benkunskas.

„Bent dvejuose butuose gyveno ukrainiečių nuomininkai, ukrainiečių šeimos, kurios turto neturi, bet su jomis vėlgi ieškome sprendimų, teisinių kelių, kaip padėti. Taip kad tikrai situacijos gyventojų yra individualios“, – taip pat pažymėjo jis.

Antradienį Vilniaus miesto meras V. Benkunskas kartu su savivaldybės ir Raudonojo Kryžiaus atstovais susitiks su nuo gaisro Viršuliškių daugiabutyje nukentėjusiais gyventojais aptarti svarbiausių socialinės rūpybos klausimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją