Nuo jo, pasak pašnekovės, sklido alkoholio kvapas, o išgirdęs Tarptautinės čiuožimo sąjungos (ISU) atstovų prašymą pritildyti muziką jis atkirto rusišku keiksmažodžiu.

Kartu su iš „Žalgirio“ arenoje vykusio Europos dailiojo čiuožimo čempionato išvaryta mergina dirbusi Laura (vardas pakeistas – LRT.lt) taip pat įtaria, kad kolegę užsipuolęs organizatorių komandos narys, sporto žurnalistas E. Kvitkauskas darbo vietoje buvo neblaivus, elgėsi neadekvačiai ir agresyviai, kalbėdamas vieną po kito bėrė rusiškus keiksmažodžius.

Pašnekovė pabrėžė, kad abi jos nebuvo savanorės, tačiau Lietuvos čiuožimo federacija taip ir nesugebėjo paruošti ir pasirašyti darbo sutarties.

Dvi pirmąsias praėjusios savaitės dienas merginos dirbo daug, kaip pasakojo Laura, nuo 6 val. ryto iki 22 val. vakaro, o kitos čempionato dienos jau buvo ramesnės. Galiausiai joms pranešta, kad yra laisva darbo vieta pačioje „Žalgirio“ arenoje, per čempionatą reikia žmogaus, kuris galėtų stebėti ISU atstovo ženklus ir pranešti didžėjui, kada tiksliai paleisti muziką.

„Šeštadienį mes pradėjome savo darbą, kaip ir buvo planuota, su ISU atstovės leidimu, mes ne šiaip sugalvojome ir atsisėdome. Mūsų buvo paprašyta ir leista abiem ten būti, nors [darbo] pozicija vienam žmogui. ISU leido mums būti dviem“, – teigė Laura.

Paklausta apie tarp kolegės K. E. Brilės ir E. Kvitkausko kilusį konfliktą, LRT.lt pašnekovė pasakojo, kad vyro elgesys ir jai pačiai sukėlė įtarimų.

„Ten buvo toks žmogus, Ervinas, bet aš tik girdėjau jo vardą sakant, nežinojau, kas jis toks. Matydavau, kad jis vis atbėga, kol valo ledą, pradžioje, kai prasideda varžybos, ir pačioje pabaigoje, kai būna apdovanojimai. Jis reguliavo didžėjams, kokią muziką leisti, <...> dar atbėgdavo prieš lietuvių pasirodymus. Turbūt kad užleistų tinkamą muziką, užvestų publiką. Tai tiek aš jį mačiau“, – pasakojo ji.

Pašnekovė paaiškino, kad kiekvieną kartą čiuožėjams baigus pasirodymą ir nusilenkus publikai būdavo paleidžiama foninė muzika. Tada vykdavo dar vienas labai svarbus procesas – speciali trijų žmonių komanda vertindavo pasirodymo elementus, pavyzdžiui, ar apsisukimai buvo atlikti tinkamai ir panašiai. Anot Lauros, iš šios komandos ją ir pasiekė pirmasis prašymas šiek tiek pritildyti muziką, nes ši trukdė tinkamai atlikti darbą.

„Mano darbas buvo pasakyti didžėjui, kad muzika groja per garsiai. Aš mačiau, kad tas Ervinas stovi, o jis didžėjų irgi reguliuoja, tai kreipiausi tiesiai į jį. Parodžiau dar žinutę, kad techninė brigada prašo pritildyti. Jo atsakymas buvo: man poch**“, – prisiminė Laura.
Anot jos, supykęs E. Kvitkauskas dar pradėjo dėstyti, esą nė nesiruošia paklusti, kodėl kažkas drįsta jam nurodinėti.

„Kita pora pračiuožė ir vėl ta pati istorija, vėl muzika per garsi, jau pritildyti paprašė prie mūsų sėdėjusi ISU atstovė. <...> Elena nuėjo su ta pačia užduotimi. Ervinui pasakė, kad muzika yra per garsi. Aš tiksliai negirdėjau, ką jie kalbėjo, bet prasidėjo visas konfliktas. Pradėjo mūsų klausinėt, kas mes čia tokios, ką veikiame“, – pasakojo Laura ir pridūrė, kad sulaukė grubaus reikalavimo pateikti akreditacijas.

Laura sako su iš pažiūros galimai neblaiviu darbuotoju nesiginčijusi, tačiau kolegė Kaja Elena norėjusi apsiginti, o tai sukėlė dar didesnį pyktį.

„Priėjo prie jos, bandė tą akreditaciją nuplėšti, ji užsidengusi buvo, jis grynai į striukę kišo ranką, paskui telefoną kišo, fotografuoti norėjo ir visaip taip. Visa tai vyko dar varžybų metu, paskui jis šiaip ne taip nuėjo. Po kurio laiko priėjo moteris – nespėjau perskaityti akreditacijoje, kas parašyta, bet ji reikalavo Elenos, kad parodytų akreditaciją. <...> Po kurio laiko atėjo vėl ta pati moteris [ir vyras] ir jau pasakė Elenai stotis iš vietos ir eiti lauk“, – LRT.lt pasakojo čempionato užkulisiuose kilusį konfliktą mačiusi mergina.

Pasak jos, K. E. Brilė galiausiai buvo tiesiog fiziškai išvaryta iš savo darbo vietos.

„Grynai ją ištraukė, kėdę atitraukė, iškėlė už pažastų, man atrodo, ir tempė. Va toks buvo vaizdas, o toliau kas vyko užkulisiuose, aš nežinau“, – teigė ji.

LRT.lt pašnekovės teigimu, konfliktas kilo dėl labai paprastos priežasties – Kaja Elena atsikirto žmogui „su kvapeliu“, kuris nepaisė ISU atstovės prašymo pritildyti muziką.

Patikrino merginos blaivumą

DELFI rašė, kad Lietuvoje vykusį Europos dailiojo čiuožimo čempionatą aptemdė incidentas, susijęs su čempionato darbuotoja.

Socialiniame tinkle „Facebook“ čempionate dirbusi Kaja Elena pasidalino įrašu, kuriuo teigia, jog renginio metu grubiu elgesiu pasižymėjo sporto žurnalistas Ervinas Kvitkauskas ir Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) prezidentas Vytautas Jasutis. Policija pateikė detales, kurios jau yra žinomos apie incidentą. Atsakant į klausimą, kas kreipėsi į policiją, tai atsakymas – moteris, nors federacijos prezidentas žiniasklaidai teigė, kad tai padarė apsaugos darbuotojai.

„Sausio 13 d. 19.33 val. buvo gautas moters pranešimas, kad Kaune, Karaliaus Mindaugo pr., arenoje vykstančio renginio metu vyksta konfliktas su apsaugos darbuotojais. Nuvykus pareigūnams buvo išklausyta tiek pranešėja, tiek ir apsaugos darbuotojai, kurie paaiškino, kad į juos kreipėsi renginio organizatoriai, kadangi įvyko konfliktas su moterimi, kuri neturėjo būti tam tikroje renginio zonoje. Buvo priimtas apsaugos darbuotojų pranešimas/paaiškinimas“, – teigė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė.

Dar vienas jau aiškus dalykas, kad policija patikrino tik moters blaivumą. Ji buvo blaiva. „Moteriai patikrintas blaivumas – 0.00 prom. Tuo metu pareigūnai reagavo į įvykį dėl konflikto tarp moters ir apsaugos darbuotojų, todėl kitiems asmenims, dirbantiems tiesioginės transliacijos metu blaivumas nebuvo tikrintas, duomenų apie neblaivius asmenis iš Lietuvos čiuožimo federacijos organizavimo komiteto nebuvo gauta“, – į „Delfi“ raštu išsiųstus klausimus atsakė O. Vaitkevičienė.

Pasak policijos atstovės, dėl įvykio gauti pareiškimai tiek iš vienos, tiek iš kitos pusės (moters). „Šiuo metu vyksta aplinkybių patikslinimas dėl galimo viešosios tvarkos pažeidimo, siekiant įvertinti tiek vienos, tiek kitos pusės veiksmus. Patikslinimo metu ne tik bus papildomai apklausiami konflikto dalyviai bei kiti asmenys, kurie galimai dalyvavo konflikte ar jį matė, tačiau taip pat bus peržiūrimi ir vaizdo stebėjimo kameromis užfiksuoti įrašai“, – rašė O. Vaitkevičienė.

Mergina paviešino situaciją feisbuke

Pilną Kajos Elenos įrašą galima rasti socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Feminizmas“. Pranešime teigiama, jog Kaja Elena buvo išmesta iš „Žalgirio“ arenos, kuomet susiginčijo su E. Kvitkausku, kuris esą trukdė darbui.

Vėliau konfliktas įsiplieskė tarp merginos ir LČF prezidento V. Jasučio, kuris pareikalavo atiduoti akreditaciją. Konflikto metu, anot merginos, sklido necenzūrinė leksika iš pačio E. Kvitkausko.

Čiuožimo federacijos vadovas kaltinimus vadina provokacija. „Tai visiška provokacija. Ji atsidūrė ant teisėjų platformos, kurioje negalėjo būti jokių pašalinių žmonių. E. Kvitkauskas paprašė palikti platformą ir paprašė parodyti akreditaciją. Ji nenorėjo parodyti jos, tad automatiškai buvo išprašyta iš arenos. Teisėsauga įvertins situaciją, buvo atvykusi policija, pradėtas ikiteisminis tyrimas, juk padarytas viešosios tvarkos pažeidimas. Viskas vyko atviroje erdvėje, matė tūkstančiai žiūrovų, yra arenos kameros, kurios fiksavo tą situaciją. Reikėjo būti drąsiai, kad darytum tokį pareiškimą tikintis, kad niekas nieko neišsiaiškins. Mano pozicija buvo paprasta – nutraukti jos akreditaciją, kuri iš esmės ir negaliojo arenoje, nebuvo laiko kažką aiškintis“, – kalbėjo V. Jasutis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)