Prestižiniame rajone – galimi pažeidimai

Valakampių mikrorajone galima surasti daug prabangių namų. Tačiau pažvelgus į Regia.lt žemėlapius matyti, kad kai kurių jų savininkai galimai apsitvėrę ir greta nuosavų sklypų esančią valstybinę žemę. Kaip žinia, šiame mikrorajone, kur kraštovaizdį puošia pušynai ir teka Neris, žemė yra aukso vertės.

DELFI žurnalistai pastebėjo, kad Meškeriotojų gatvėje vienas šalia kito yra net keli namai, kurių savininkai galimai užėmę ir valstybinę žemę.

Prie Neries stovi du vienas prie kito prigludę prabangūs namai. Jie yra skirtinguose sklypuose. Tačiau šiuos namus taip pat supa ir trečias atskiras sklypas.

Sklypo ir pastato jame savininkė – buvusio premjero A. Šleževičiaus sutuoktinė Janina Šleževičienė. Greta esančio sklypo savininkai yra trys: A. Šleževičius, J. Šleževičienė ir Bronislava Poplavskaja.
Adolfas Šleževičius su žmona Janina

Analizuojant Regia.lt žemėlapį matyti, kad šių namų gyventojų tvora galimai užima prie Neries upės esančią valstybinę žemę.

Gegužės mėnesį portalas 15min skelbė, kad buvusio ministro pirmininko šeima šį 803 kv. m. ploto namą parduoda ir prašo už jį 2,9 mln. eurų. Priežastis, kurią turto savininkai nurodė žiniasklaidai – namas dviem žmonėms per didelis.

Savininkai taip pat vardija namo privalumus: keturi miegamieji, šešios vonios ir sanitariniai mazgai, šešios drabužinės, du garažai, vyno rūsys, kambarys-seifas, baseinas ir sūkurinė vonia, trijų tipų pirtys.

Internetiniuose nekilnojamojo turto skelbimuose galima rasti informaciją, kad namas parduodamas kartu su 23 arų žemės sklypu. Tačiau nutylima tai, kad prie Neries galimai užimta valstybinė žemė.

Įtarimai krinta ir ant „Pieno žvaigždžių“ akcininko

Žemgrobystės šešėlis krinta ir ant buvusio premjero kaimynystėje esančių keturių namų savininkų. Tarpą tarp į vieną sujungtų namų ir kitų keturių namų skiria valstybinė žemė, tačiau į ją patekti DELFI žurnalistai neturėjo galimybės, nes valstybinę žemę nuo pašalinių žingsnių saugo tvora.

Taip pat tvorą DELFI žurnalistai užfiksavo ne tik šioje vietoje, bet ir prie Meškeriotojų gatvės. Šioje vietoje, pagal Regia.lt žemėlapį, irgi valstybinė žemė. Į ją patenka ne tik tvora, bet ir nedidelis statinys prie pat gatvės ir įvažiavimo į kiemą.

Tokia pati situacija ir prie Neries. Tvoros galimai patenka už sklypo ribų. Valstybinėje žemėje galbūt ir kiemo infrastruktūra, trinkelės, pavėsinė.

Meškeriotojų gatvėje pasirodžiusius DELFI žurnalistus pasitiko piktai nusiteikęs apsaugos darbuotojas ir ėmė aiškinti, kad fotografuoti draudžiama. Jam pasakius, kad žurnalistai yra viešoje vietoje ir valstybinėje žemėje, jis pareiškė, kad turi paskambinti ir pasišalino.

Registrų centro duomenimis, vienas iš žemės sklypų ir pastatų savininkas – AB „Pieno žvaigždės“ akcininkas Julius Kvaraciejus. Kito sklypo ir pastato savininkai – Rimas Jakučionis ir Tomas Ramanauskas.

Dar vieno statinio ir sklypo bedrasavininkai – Eglė Kasevičienė ir Tadas Augustauskas. Ketvirto namo ir sklypo savininkė – Marina Svetlova.

Nacionalinės žemės tarnybos atstovė Renata Remeikaitė DELFI informavo, kad pareigūnai aplankys šiuos sklypus ir atliks patikrinimus. Apie rezultatus DELFI informuos vėliau.

Buvęs premjeras nemano užėmęs valstybinę žemę

DELFI žurnalistai pabandė susisiekti su visais savininkais, tačiau į skambučius arba į elektroninius laiškus atsakė tik keli.

Iš pradžių sulaukęs DELFI žurnalistų skambučio, A. Šleževičius atsisakė komentuoti NŽT pradėtą tyrimą, tačiau po poros minučių persigalvojo ir perskambino tikindamas, kad valstybinės žemės neužėmė.

„Sunku paaiškinti, tačiau valstybinė žemė neužimta. Joje nedarome jokios veiklos“, – tikino A. Šleževičius.

Gavęs elektroninį laišką J. Kvaraciejus pats paskambino DELFI žurnalistui ir teigė nesantis žemgrobys. Jis teigė norintis nusipirkti šalia savo sklypo esančią valstybinę žemę. „Ten yra ne pilni 5 arai žemės prie pat Neries, esu viską padaręs, kas nuo manęs priklauso, kad galėčiau šią žemę įsigyti. Tikrai nesu nieko užgrobęs. Ir manau, kad savivaldybė man turėtų leisti ją nusipirkti. Ji iš to tik gautų pinigų. Ten nieko nepastatysi, nes yra apribojimai dėl Neries šlaito. Aš tvarkau tą žemę ir prižiūriu“, - aiškino J. Kvaraciejus.

Galimai užimta valstybinė žemė

DELFI susisiekė su Vilniaus miesto savivaldybe ir paklausė, ar tikrai turto savininkas kreipėsi su prašymu leisti nusipirkti valstybinę žemę. Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Raimonda Rudukienė patvirtino, kad gauti netgi du prašymai. Tačiau jų patenkinti nėra jokių galimybių, nes to padaryti neleidžia įstatymai.

„Juliaus Kvaraciejaus prašymas dėl papildomo ploto prie sklypo Meškeriotojų g. 5B šiemet buvo gautas du kartus. Abu kartus buvo atsisakyta prašymą tenkinti, kadangi gyventojo nurodytas plotas neatitinka įsiterpusio laisvos valstybinės žemės ploto sąvokos – yra didesnis negu 4 arai, ribojasi su atskirais sklypais nesuformuota laisva valstybine žeme. Pirmą kartą pareiškėjui buvo atsakyta šių metų balandį, antrą kartą – rugsėjo 29 d.“, - informavo savivaldybės atstovė.

Tuo metu E. Kasevičienė žurnalistams sakė, kad apie pradėtą tyrimą nieko nežino ir mano, kad valstybinės žemės nėra užėmusi. „Mes neseniai įsigijome šią žemę, prieš metus. Jei tyrimas patvirtintų, kad vis dėlto užėmėme valstybinę žemę, aišku, kad kažką darytume ir atlaisvintumėme ją“, – tikino ji.