Jo teigimu, per pirmas dvi sugriežtinto karantino paras – nuo trečiadienio – virš 600 transporto priemonių buvo apgręžtos ir joms neleista vykti į tikslo vietas.

„Didžiausi srautai buvo trečiadienį, jie truputį mažėja. Galbūt išimtis dabar, kai yra piko valandos, kai žmonės grįžta iš darbų. tikimės, kad šeštadienį ir sekmadienį srautai apmažės. Kol kas judėjimo dinamika gali teigti (kad žmonės išgirdo taisykles – aut.p.)“, – viename iš Vilniaus miesto savivaldybės riboje įsteigtų kontrolės postų sakė R. Požėla.

Pasak generalinio komisaro, daugiausia automobilių paprašyta grįžti Palangoje, kur parengtas specialus planas su stacionariais nuo trečiadienio veikiančiais postais.

Vis dėlto R. Požėla džiaugėsi piliečių sąmoningumu, nes didžioji dalis jų, sakė komisaras, turi kelionės tikslą pagrindžiančius dokumentus.

Renatas Požėla

Perspėjo planuojančius išvengti patikros

Planuojančius gudrauti R. Požėla perspėjo – už tai gresia baudos.

„Iškart noriu kreiptis į tuos asmenis, kurie planuoja tai daryti – šioje vietoje mūsų tolerancijos nebus, žaidimo taisyklės visiems aiškios: yra punktai, pro kuriuos turime pravažiuoti, kuriems turime pateikti argumentus. Tie, kurie bandys gudrauti, tikrai susilauks kalėdinių policijos premijų nuo 500 eurų“, – sakė R. Požėla.

Kalbėdamas apie į šalį sugrįžusius emigrantus, jis patikino, kad pareigūnai vadovausis protingumo kriterijais ir praleis juos vykti į faktinę gyvenamąją vietą.

Policijos generalinis komisaras taip pat akcentavo, kad bus tikrinamas ir savivaldybių ribas kertantis viešasis transportas.

„Fiksuosime galimus pažeidimus, kiekviena situacija bus individuali. (...) Labai tikiuosi, kad tie asmenys, kurie važiuoja autobusais, išgirdo mūsų žinutę, perskaitė Vyriausybės nutarimą ir su jais nebus problemų. Gali būti tokia situacija, kad mes jiems neleisime toliau vykti“, – kalbėjo R. Požėla.

Pasitelks vaizdo stebėjimo priemones, trikojus

Paprašytas įvertinti gyventojų internete kuriamas grupes, kuriose dalinamasi patarimais, kaip išvengti policijos kontrolės, R. Požėla teigė, kad tai yra „Lietuvos kasdienybė“.

„Mes tų grupių turime daug įvairiausių, kur dalinasi informacija apie trikojus, policijos ekipažus. Nieko naujo, bet čia nebus taip, kad apgausite policiją, mūsų nereikia apgaudinėti. Tokiu būdu apgaus save ir savo artimuosius“, – teigė komisaras.

Jo teigimu, policija pasitelks neviešas, vaizdo stebėjimo ir visas turimas technines priemones, tarp jų – ir vadinamuosiu trikojus.

„Matome, kad šalia policijos pareigūnų yra ir mūsų socialiniai partneriai – ir šauliai, ir kitų tarnybų pareigūnai. Noriu pasidžiaugti, kad esame viena didelė šeima, vienas kumštis. Manau, kad mūsų pajėgumai leis užtikrinti visas funkcijas, tame tarpe – ir asmenų kontrolę miestuose“, – pridūrė R. Požėla.

Kiek anksčiau buvo pranešta, kad, pagal naują Vyriausybės nutarimą dėl karantino režimo apribojimų, policija savivaldybėse organizuos stacionarius kontrolės postus prie visų savivaldybių ir kontroliuos įvažiuojančias transporto priemones. Šalyje įrengta 250 kontrolės postų.

Judėjimo kontrolė vyks nuo penktadienio 13 val. iki sekmadienio 21 val., bei nuo gruodžio 23 d., 13 val., iki 27 d., 21 val. Judėjimo ribojimo kontrolė taip pats vyks nuo gruodžio 31 d., 13 val., iki sausio 3 d., 21 val.