„Ir jeigu būtume geriau padarę, veikę proaktyviau, galbūt nebūtų buvę tęsinio, eskalacijos ir galbūt nebūtų buvę pradėtų tyrimų. Bet mokomės iš savo klaidų ir ateityje turime išmokti šias pamokas“, – pabrėžė generalinis komisaras.

R. Požėlos teigimu, pareigūnai turėjo teisę išprašyti LGBT bendruomenės protestui trukdžiusius A. Kandrotą-Celofaną bei P. Gražulį.

„Susirinkimų įstatymas iš esmės numato tokias teises (išprašyti trukdančius asmenis – ELTA). Policijos pareigūnas vertina situaciją, kad jeigu tas asmuo aktyviais savo veiksmais – nebūtinai turi kibti į atlapus, bet riksmais, dar kažkuo – trukdo susirinkimo pravedimui, mūsų pareigūnai tokią teisę turi, bent jau pasiūlyti pasitraukti labiau į šoną“, – sakė policijos generalinis komisaras.

R. Požėla pridūrė, kad po ketvirtadienį įvykusio LGBT bendruomenės protesto jis kalbėjosi su Vilniaus apskrities policijos vadovu, kuriam išsakė pastebėjimus. Be to, anot komisaro, dėl šio incidento buvo pradėtas ir tyrimas.

„Mes esame gavę konkretų skundą, tai pagal šitą skundą yra pradėtas tyrimas. Skundą gavome iš protesto dalyvių“, – pridūrė R. Požėla.

A. Bilotaitė laukia incidento įvertinimo: spendimus priims tik sulaukusi informacijos

Tuo tarpu vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė nesiryžo vertinti policijos pareigūnų veiksmų LGBT bendruomenės organizuotame proteste.

„Man labai sudėtinga vertinti, nes aš nebuvau toje vietoje. Aš girdėjau, kad buvo toks atvejis, kuris yra vertinamas įvairiai. Todėl man, kaip ministrei, yra svarbu išsiaiškinti visas aplinkybes, pareigūnų veiksmus arba neveikimą, pagal atitinkamas tvarkas, teisės aktus, ir tada bus galima vertinti situaciją“, – žurnalistams pirmadienį kalbėjo vidaus reikalų ministrė.

A. Bilotaitė teigė paprašiusi situacijos analizės ir įvertinimo. Anot politikės, sprendimus dėl pareigūnų veiksmų proteste ji priims tik gavusi informaciją.

„Aš paprašiau įvertinimo, bus pateiktas vertinimas, išanalizuota situacija. Aš, kaip politikė, negaliu vertinti taktinių dalykų, tai turi padaryti kompetentingi asmenys, tas ir bus padaryta. Man bus pateikta informacija ir tada jau priimsime sprendimus“, – pabrėžė A. Bilotaitė, pridurdama, kad kol kas situacijos vertinimo nėra gavusi.

„Šiuo metu dar tos informacijos, to vertinimo neturiu, kai turėsiu, galėsiu pasakyti“, – pažymėjo ministrė.

ELTA primena, kad praėjusį ketvirtadienį vykusiame LGBT bendruomenės proteste pasirodė ir priešiškai nusiteikę riaušių byloje kaltinamas A. Kandrotas-Celofanas bei Seimo narys P. Gražulis. Vis dėlto, nepaisant trukdymo protestui, jie nebuvo policijos pareigūnų paprašyti išeiti iš susirinkimo.
Lietuvos gėjų lygos (LGL) vadovas Vladimiras Simonko kreipėsi į policiją ir vidaus reikalų ministrę su reikalavimu atlikti tarnybinį patikrinimą dėl pareigūnų darbo ketvirtadienį prie Seimo rūmų vykusiame proteste. V. Simonko teigimu, renginyje budėję pareigūnai turėjo sustabdyti proteste pasirodžiusius priešiškai nusiteikusius asmenis.

Anot V. Simonko, priešiškai nusiteikę asmenys trukdė protestui, gadino organizacijos turtą, taip pat laidėsi įžeidžiomis replikomis, tačiau pareigūnai kontrprotesto nesustabdė.

Į policiją ir vidaus reikalų ministrę su prašymu pradėti tarnybinį patikrinimą taip pat kreipėsi Seimo narys, Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

Be to, Seimo socialdemokratai pirmadienį pareikalavo vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės bei policijos generalinio komisaro R. Požėlos paaiškinimų dėl policijos elgesio.