„Sustiprinus pajėgas konkrečiame komisariate, sustiprinus pajėgas apygardos pajėgumais, natūralu, kad tas reagavimo laikas tik sutrumpėtų“, – ketvirtadienį vykusiame susitikime su Seimo socialdemokratų frakcijos atstovais teigė R. Požėla.

Pasak jo, nepaisant praėjusiais metais išaugusio incidentų, kurių metu kyla grėsmė žmogaus sveikatai ar gyvybei, skaičiaus, policijos pareigūnai išlaikė tokį pat reakcijos į įvykius greitį.

„Nepaisant to, mes išlaikėme sau nustatytus standartus – iš esmės į A ir B lygio įvykius atvykstame per 8 minutes“, – nurodė jis, paaiškindamas, kad šiam lygiui priskiriami iškvietimai, kai kyla tiesioginė grėsmė asmens saugumui.

„Kalbėti apie tai, kad reagavimo laikas gali nukentėti... Tikrai ne“, – patikino jis, adresuodamas skeptikų nuogąstavimus, jog po reformos situacija ir pareigūnų reakcijos greitis gali suprastėti.

Priešingai, pabrėžė komisaras, sustambinus komisariatus iki apygardų lygmens, būtų tinkamiau paskirstyti pareigūnų pajėgumai, užtikrintas vienodas saugumo ir teikiamų paslaugų standartas.

„Mūsų apskritys yra labai nevienodos. Štai, pavyzdžiui, Tauragės apskrities policijoje dirba apie 300 policijos pareigūnų. Tuo metu Vilniaus apskrities – virš 2 tūkst. pareigūnų. Iš tikrųjų, mažose apskrityse nereiškia, kad nekyla didelių problemų. Ir jau šiandien dažnai mažosioms apskritims į pagalbą ateina didžiosios apskritys“, – nurodė jis.

„Šiuo pokyčiu sukurti visoje Lietuvoje bendrą visuomenės saugumo standartą“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad Seimas po pateikimo pritarė VRM teikiamam Policijos įstatymo pakeitimų paketui.

Ministerijos teikiamais įstatymo projektais siūloma reorganizuoti policijos veiklą – palikti tik 5 apygardų vyriausiuosius komisariatus (Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus), o Policijos departamento pavadinimą keisti į „Lietuvos policiją“. Papildomai būtų steigiami keturi policijos komisariatai – Marijampolės m., Tauragės raj., Utenos raj. ir Alytaus m. ir raj. savivaldybių teritorijai prižiūrėti.

Taip pat siūloma VST integruoti į policijos struktūras, paliekant tarnybai atskiro juridinio asmens statusą. Tarnybos savininko teises ir pareigas įgyvendintų policijos generalinis komisaras.

Pokyčius numatoma įgyvendinti etapais – nuostatos, susijusios su VST integravimu į policijos sistemą įsigaliotų nuo 2024 m. kovo 1 d., o administraciniai pokyčiais policijoje – nuo 2024 m. liepos 1 d.

Seimo opozicijos gretose VRM siūlymai palaikymo kol kas nesulaukia, parlamentarai negaili pastabų sprendimams dėl VST prijungimo prie policijos. Kritiškai į pertvarką žiūri ir patys VST pareigūnai, praėjusią savaitę prie Seimo surengę piketą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją