Potvynis Karteną užliejo naktį


Plaukiančios pavėsinės, nuplukdyti šiltnamiai, apsemtas lauko tualetas, rūsiai – pilni vandens. Nemažai žalos pridariusios gamtos Kartenos miestelio gyventojai nekeiksnoja ir nors ne kasmet tenka iškęsti upės „viešnagę“ kiemuose, sako, kad ne taip ir baisu, kaip atrodo atvykėliams.

Karteniškė pasakoja, kad po nakties rado apsemtą garažą, kur įrengta šildymo sistema. Laimei, upės vanduo neapsėmė tiek, kad sugadintų įrangą.

„Iki manęs atėjo, bet jei dar palytų – būtumėm visi apsemti vienodai. Kaimynų tujos apsemtos, man, iš ryto atskėlėm – sklepas apsemtas. Turim granulių pečių, gerai kad jis pakeltas, nes elektrą naudoja, kitaip ne kažką būtų. Gyvenu čia per 40 metų, parėjom iš kaimo. Kai statėm namą, žinojom, kad potvyniai bus, kad taip į miestą vanduo išeis, na kur jau. Anksčiau net buvo toks potvynis, kad vyriškiniais guminiais batais reikėjo lipt ant laiptų“, – pasako Martyna.

Šalia vos per kelis namus gyvenantis Juozas taip pat sako pamenantis kur kas baisesnius potvynius, kai upės vanduo apsemdavo daugybę rūsių, skandino gausybę daržų, naikindavo žiemai skirtas atsargas. Vyras sako, kad bent dalis miestelio apsaugota pylimais, tačiau atokiau nuo jų gyvenantiems karteniškiams teko net gelbėti gyvulius.

Suskubo gelbėti gyvulius


Kartenos seniūnė Arūnė Putvinienė atvirauja, kad miestelio žmones apibėgo nuo ankstaus ryto, klausinėjo, kam reikia pagalbos, tačiau prie upės gyvenantys žmonės tokia gamtos išdaiga nesiskundžia. O žalos patyrė tikrai ne vienas ir ne du.

„Gyvename potvynio nuotaikomis, pasiekėme ekstremalų lygį šiandien 6 ryte. Kol kas esame stabilioje situacijoje, jei nelis. Yra žmonių, kuriems apsemti rūsiai, sodybų kiemai, apsemti šiltnamiai, apsemtos ganyklos. Kai kuriems ūkininkams reikėjo gyvulius išvežti į aukštesnes vietas“, – dalijasi seniūnė.

Dėl pakilusio Minijos upės vandens įspėjama negerti šulinio vandens. Prie miestelio parduotuvės atvežta talpa, kad žmonėms bent kiek palengvinti šių dienų buitį.

Keli gyventojai nusprendė iki atoslūgio užleisti stichijai savo namus ir išvyko pas gimines. Visgi dauguma – senbuviai, ne kartą matę, ką gali gamta.

„Reikia kažkur šuniuką perkelt sausai. Ryte va taip apsemtą kiemą pamatėm. Apsemtas ir rūsys. Bulves iš anksčiau aukščiau pakėliau, o žmona padarė uogienių tai stiklainiai plaukė“, – pasakoja dar vienas karteniškis ir priduria, kad nėra ko pykti ant gamtos tik reiks stebėti, kad slūgstant vandeniui upė neišsiplukdytų stalų iš pavėsinės.

„Mane mažą ant rankų iš namo išnešdavo, – prisimena dar senelių statytuose namuose gyventi likęs vyras. – Kol kas dar net nėra prasmės pumpuoti vandens iš rūsio, kaip upė atslūgs, tada ir žiūrėsim, ką daryti“.

Pakilęs vanduo keliauja dviejų upių vagomis


Lietus gausiai pamaitino ir Akmenos upę, kuri įteka į Danę, tad po nakties stichija palietė ir Klaipėdą. Apie apsemtus kiemus ir kitą žalą kol kas nepranešama, tačiau vienas kelias virto papildoma upės vaga. Ties Tauralaukiu, visai šalia Klaipėdos Botanikos sodo vanduo paskandino suoliukus, pasivaikščiojimo taką, o pontoninius tiltus gerokai palėkė. Laimei, tėkmė nėra tokia stipri, kad nutrauktų tiltus.

Karteniškiai sako, kad abi upės tikrai dar keliauja toliau. Klaipėdoje Danės upė nebekyla, o štai Minijos gausesnė vaga keliaują į Šilutės pusę.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją