Teismo posėdžio pradžioje bylą nagrinėjančiam teisėjui Jeugenijušui Jaglinskiui paskelbus posėdyje dalyvaujančiųjų asmenų pavardes, paaiškėjo, kad dalis kaltinamųjų byloje posėdyje nedalyvauja, dalis jų posėdyje dalyvauja nuotoliniu būdu.

Atėjus laikui teikti prašymus, kaltinamoji byloje A. G. Astrauskaitė kreipėsi į teismą, prašydama nuo bylos nagrinėjimo nušalinti visų trijų teisėjų kolegiją.

„Turiu nušalinimą visai teisėjų kolegijai. Matau, kad teismo kolegija yra suinteresuota bylos baigtimi“, – teigė kaltinamoji.

A. G. Astrauskaitė savo prašymą dėl teisėjų kolegijos nušalinimo grindė įvairiais argumentais, prisimindama praėjusius posėdžius byloje. Anot jos, viename iš posėdžių jai pasidarė bloga, sutriko sveikata, bet teisėjai neskubėjo jos išleisti iš teismo salės.

„Kai man viename posėdyje buvo labai bloga, teisėjų kolegija nesiėmė spręsti klausimo, neleido man išeiti“, – dėstė kaltinamoji.

A. G. Astrauskaitė taip pat piktinosi ir konkretaus teisėjo, tai yra Mindaugo Striauko, elgesiu.

„Kai iškilo didžiulis, didžiulis poreikis į tualetą, teisėjas M. Striaukas šaipėsi, rodė mimikas. Galėjo įvykti nelaimė, kartais ir šlapimo pūslė sprogsta. Galiausiai kitas teisėjas leido man išeit į tualetą“, – piktinosi ji.

Pasak kaltinamosios, teisėjas M. Striaukas per teismo posėdžius esą šūkauja, nuolat replikuoja ir neleidžia kaltinamiesiems bendrauti su advokatais.

„Nešališkas teisėjas neturėtų rodyti emocijų, jis turėtų spręsti bylą, atsižvelgdamas į sąžiningumą, dorovę. M. Striaukas, man kalbant, mėtė rašiklį, šaipėsi“, – tvirtino ji.

„Šita kolegija yra suinteresuota mus nuteisti, konkrečiai – mane, o ne išnagrinėti bylą, atsižvelgiant į visas bylos aplinkybes“, – savo argumentus dėl teisėjų nušalinimo reziumavo A. G. Astrauskaitė.

Kaltinimai pateikti 87 asmenims

2021 m. riaušių prie Seimo byloje kaltinimai yra pateikti 87 asmenims – daugiausia dėl dalyvavimo riaušėse, pasipriešinimo policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, provokavimo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką. Vienam asmeniui pareikšti kaltinimai dėl riaušių organizavimo bei viešų raginimų viešai pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

Tarp kaltinamųjų yra anksčiau teistas, įvairiuose protestuose ne kartą dalyvavęs A. Kandrotas-Celofanas, taip pat protesto akcijose ne kartą dalyvavęs A. Lobovas, iš Vilniaus „Juventos“ gimnazijos atleista mokytoja Astra Genovaitė Astrauskaitė, kovinio sporto atstovas Arnoldas Misiūnas.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, baudžiamąją bylą sudaro 136 tomai. Šioje byloje 27 asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais, iš kurių net 23 – policijos ir Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai. Keturi nukentėjusieji pareiškė civilinius ieškinius atlyginti neturtinę žalą bendrai 24,5 tūkst. eurų sumai.

Civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo (viso 92,6 tūkst. eurų sumai) šioje byloje pareiškė Vilniaus teritorinė ligonių kasa, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius, Seimo kanceliarija, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bei VST.

ELTA primena, kad 2021 m. rugpjūčio 10 d. nuo ryto prie Seimo vykęs protestas prieš COVID-19 ribojimus išaugo į riaušes. Mitinguojantiems užblokavus Seimo įėjimus, pasitelkti VST ir riaušių malšinimo policijos pajėgos, kurios prieš protestuojančius panaudojo ašarines dujas, fizinę jėgą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)