Politologė G. Burbulytė–Tsiskarishvili teigė, jog nėra naudinga partijai taip anksti paskelbti kandidatą į prezidentus. Visgi, pasak jos, A. Verygos kandidatūrą iškėlusi politinė jėga savo šansus vertina blaiviai ir taip ruošiasi ne tik prezidento rinkimams.

„Tai nėra naudinga, jeigu potencialaus kandidato šansai yra vertinami kaip labai aukšti. Vadinasi šiuo atveju mes matome ganėtinai realią situaciją, arba blaivų situacijos vertinimą, kurį pademonstravo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), puikiai suprasdami, kad realiai šią akimirką jie neturi tokio kandidato, kuris realiai galėtų pakonkuruoti su tuo, ką mes dabar laikome vienu rimčiausiu kandidatų antrajai prezidento kadencijai. <...>

Taigi, tai yra labai racionalus, labai pasvertas LVŽS žingsnis – pasiskelbė pirmieji, ramiai dirba, ruošiasi, žvalgosi. Aišku, labai natūralu, kad tas įdirbis, kuris bus atliktas prezidento rinkimų kampanijos metu, bus panaudotas jau vėliau įvyksiančiuose parlamento rinkimuose“, – tikino Žinių radijo laidos pašnekovė.

Pasak KU politologės, stipriems kandidatams kiek įmanoma vėliau paskelbti apie dalyvavimą prezidento rinkimuose yra naudinga vardan noro neišbarstyti savo konkurencinio pranašumo.

„Kol nėra aiškūs konkurentai, ypač tie, kurie gali išeiti į antrąjį turą, tai gal geriau visų savo kortų ir neatskleisti. Nes kuo anksčiau atskleisi, tuo greičiau visi minusai bus išplukdyti į viešumą ir taip galima netgi dalį potencialių savo rinkėjų prarasti“, – pabrėžė G. Burbulytė–Tsiskarishvili.

Kodėl Vėgėlė rinkimuose turi dalyvauti dabar?

Advokatas I. Vėgėlė, kuriam reitingai rodo taip pat neblogus šansus prezidento rinkimuose, apie savo dalyvavimą dar nėra paskelbęs. KU politologė G. Burbulytė–Tsiskarishvili teigė, kad dalyvauti šiuose prezidento rinkimuose, nepaisant to, kad Lietuvos rinkėjai linkę pareigas einančiam šalies vadovui suteikti galimybę dirbti ir antrą kadenciją, yra naudinga.

„Kada, jeigu ne dabar? Kalti geležį reikia tada, kada ji yra karšta. Nepamirškime, kad tikrai daug visuomenės pasitikėjimo šitas žmogus yra susirinkęs ne šiais metais, o per pandemiją. Ilgainiui žmonės linkę pamiršti – kas kalbėjo, už ką pasisakė. Tai čia, matyt, ir yra viena iš priežasčių, kodėl šiuose rinkimuose būtų jam geriau dalyvauti, o ne praleisti šią kadenciją.

Ignas Vėgėlė

Ir antras veiksnys, kodėl geriau dabar, o ne vėliau – net ir atsižvelgiant į tai, kad iš šios dienos pozicijų dėliojant dabartinis šalies prezidentas turi geresnius šansus, bet pasipraktikuoti rinkimuose“, – įžvalgomis Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ teigė KU politologė G. Burbulytė–Tsiskarishvili.

Jos teigimu, advokatas I. Vėgėlė neturi dalyvavimo rinkimuose įdirbio.

„Vadinasi, kad jam šie rinkimai yra tikrai labai vertingi patirties įgijimo prasme. Neatmeskime ir kito dalyko – visada būna tas netikėtumo faktorius. Prisiminkime Rolando Pakso istoriją“, – kalbėjo KU politologė.

Konservatorių dilema

Ji taip pat sakė, jog kol kas sunku nuspėti, kokia bus valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) strategija prezidento rinkimams.

„Situacija dešiniųjų bloke yra ganėtinai sudėtinga. Tokios ryškios asmenybės, kuri turėtų labai ryškų dalies visuomenės pasitikėjimą, kaip kad dabartinis šalies vadovas G. Nausėda, ar advokatas I. Vėgėlė, mes neturime“, – teigė politologė.

Žinių radijo laidos „Aktualusis interviu“ pašnekovė G. Burbulytė–Tsiskarishvili kalbėjo, jog vasaros pabaigoje prasidėsiančios TS–LKD procedūros dėl kandidato į prezidentus nustebinti neturėtų.

„Manau, kad tikrai bus tos pavardės, kurias mes vis išgirstame. Nebent jie turi rankovėje kokį nors kozirį – kokį naują, ar seną naują žmogų. To irgi neatmetu. Nes jeigu man reikėtų pačiai spręsti, stovint į konservatorių roges, aš turbūt ieškočiau seno varianto, kurį atnaujinti ir sugrąžinti į politiką, kuris šių dienų kontekste nėra draskomas visuomenės“, – sakė KU politologė.