„Tokios apklausos matuoja tuometinę tam tikrą temperatūrą. Bet mes puikiai suprantame, kad tie kandidatai, kurie dabar yra įtraukiami į pasiūlą kaip potencialūs kandidatai, gali jais niekada ir netapti. Kitas dalykas – jie daugiau matuoja daugiau politikų populiarumą.

Dėl to nesu linkusi jų sureikšminti. Nes jeigu mes matytume realius rinkimus, į kurių, beje, dar tikrai labai daug laiko, tai ta situacija gali būti visiškai kita“, – kalbėjo politologė R. Urbonaitė.

Kita vertus, anot ekspertės, naujausia apklausa kai kuriems kandidatams leidžia pasižiūrėti savo potencialą.

„Ar jo yra, ar jo visai nėra. Tai bent jau tuo atveju, ką šiandien matome, kad ir pats pirmas trejetukas, rodo, kad rinkimuose gali pasirodyti neblogai. Bet tai tikrai nereiškia, kad būtent tokį procentą, kokį šiandien rodo reitingai tų ir surinksi. Toli gražu taip nėra. Todėl čia yra daugiau tendencijų, politikų populiarumo matavimai. Bet tikrai tai nėra aiškios indikacijos, kad pakliūtų į antrąjį rinkimų turą, ar kas turi realiai daugiausiai šansų laimėti rinkimus.

Jeigu kandidatai jau ir svarsto apie dalyvavimą rinkimuose, jie neturėtų tų reitingų tiek sureikšminti, nes po to gali tekti vieną ar kitą ašarą nubraukti“, – tikino MRU lektorė.

Politologei R. Urbonaitei taip pat teko atsakyti, kodėl nei vienas iš prezidento rinkimuose dalyvauti planuojančių politikų apie šį sprendimą dar nepareiškė viešai.

„Tikrai kandidatai pasirodo paskutiniame etape. Retai mes juos matome pasiskelbiančius gana anksti. Netgi dabartinis prezidentas G. Nausėda pasiskelbė rugsėjį, kai rinkimai būtų kitų metų gegužę. Bet tai padarė tik dėl to, kad buvo priverstas tai padaryti. O visi kitai daug vėliau darė, Saulius Skvernelis – likus visai keliems mėnesiams tai padarė.

Manau, kad čia yra tam tikra tendencija, neįšokti į tą trasą anksčiau laiko, kad ir nespėtum labai stipriai nusvilti. Iš kitos pusės – vienas iš tame trejete esančių žmonių yra prezidentas. Tai jam iš anksto tai skelbti nėra naudinga. Trečioji vieta – premjerės Ingridos Šimonytės. Dėl jos turiu labai didelių abejonių, ar apskritai ji ryšis tai padaryti antrą kartą. Nes tokių indikacijų nėra.

O I. Vėgėlė, reikia pripažinti, kad po reitingų, kurie buvo paskelbti prieš mėnesį, mano supratimu, jis jau pareiškė, planuojantis tai daryti. Tai nėra oficialus pareiškimas, bet iš to, kas buvo jo paties pasakyta, tai akivaizdu, kad jis sako, jog politikai jį privertė, bet dėl tautos yra pasiruošęs aukotis“, – įžvalgomis LNK eteryje dalijosi politologė R. Urbonaitė.

Ji teigė, jog oficialių pareiškimų apie būsimą dalyvavimą prezidento rinkimuose greitai dar nesulauksime.

Politologė R. Urbonaitė teigė, jog nors apie I. Vėgėlę žinome nedaug, tačiau jo nepartiškumas jam itin paranki korta.

„Jis yra nesiejamas su jokiomis politinėmis partijomis ir nėra politikoje apskritai. Nes G. Nausėda jau yra politikoje, jis jau yra sistemos dalis. Tai tie, kurie yra apskritai nusivylę valstybe, natūraliai, į G. Nausėdą žiūri nevisai kaip į oponuojantį nepolitiką. Jis jau yra politikoje, nors ir oponuoja valdantiesiems.

Tai I. Vėgėlė čia turi tam tikrą pranašumą, kuriuo, tikiu, naudosis. Ir naujumo faktorius yra. Rinkėjai ilgą laiką laukė jau naujų veidų, naujų potencialių kandidatų. Ir tai, kad I. Vėgėlė jau šmėžavo reitinguose, rinkėjams tai buvo tarsi pasiūlymas, kad turime dar vieną naujoką. O mūsų rinkėjai naujokus mėgsta“, – LNK sakė MRU lektorė, politologė R. Urbonaitė.

Ji teigė, jog I. Vėgėlė reitingais per daug džiaugtis neturėtų, nes jie turi tam tikrą galiojimo laiką.

„Tai nereiškia, kad dabartinis I. Vėgėlės reitingas yra tvarus. Ir kad tas kilimas jau yra užprogramuotas“, – tikino politologė.

Visą LNK pokalbį su politologe R. Urbonaite žiūrėkite čia: