V. Valentinavičius Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ pirmadienį teigė, kad nuolatinis premjerės Ingridos Šimonytės Vyriausybės ministrų kvietimas pokalbiams į Prezidentūrą atrodo kaip viešųjų ryšių akcija, o patys santykiai – keisti.

„Tie santykiai yra labai keisti. Ką I. Šimonytė sakė apie kandidatų į ministrus tikrinimą, kad procedūra yra keista. Tai dabar bendradarbiavimas su Vyriausybe yra labai keistas. Prezidentas per savaitę pasikviečia du, tris ministrus, ne tik sveikatos apsaugos, ir domisi, ką jie daro. Po to daromi prezidento patarėjų briefingai.

Aišku, Prezidentūra prie to, ką daro ministerijos, nelabai ką gali pridėti, kartoja tai, ką Vyriausybė ir daro. Ir atrodo, kad tai nuolatinė viešųjų ryšių akcija“, – savo poziciją Žinių radijo eteryje dėstė jis.

Jis tikino, jog iki Vyriausybės patvirtinimo buvo egzaminuojami kandidatai į ministrus, o dabar ir patys ministrai.

V. Valentinavičius priminė prezidento G. Nausėdos argumentus, kodėl praėjusių metų pabaigoje vyko kandidatų į ministrus „egzaminavimas“. Anot G. Nausėdos, tą kartą pavyko nepasiduoti spaudimui sprendimus priimti kuo greičiau ir pagal Konstituciją skirtas laikas išnaudotas efektyviai.

„Užtęsti Vyriausybės sudarymą savaite per pandemijos įkarštį atrodė keista. Dabar Vyriausybė kartais dirba ir savaitgaliais, matyt tam, kad ministrai turėtų laiko apsilankyti Prezidentūroje“, – svarstė politologas V. Valentinavičius.

Laidos „Įvykiai ir komentarai“ pašnekovas sakė suprantantis, kodėl į pokalbius kviečiamas užsienio reikalų ministras.

„Bet kai reikia dirbti su pandemija, tai per dvi savaites G. Nausėda kvietėsi tiek ministrų, kiek Dalia Grybauskaitė per pusę metų pasikviesdavo, čia skirtingos proporcijos. Galima suprasti, kad (kviečiamas, aut. p.) užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, čia užsienio politika, kas priklauso pagal Konstituciją prezidentui. O visais kitais klausimais, ką prezidentas gali pridėti?“ – klausimą kėlė jis.

Politologas V. Valentinavičius teigė, kad bet kurioje iš ministerijų analitinės pajėgos yra kur kas didesnės nei Prezidentūroje.

„O tuo tarpu prezidentas mus vaišina tokiais savaime aiškiais dalykais. Kad ir pareiškimas gruodžio mėnesį – vakcinavimas turi prasidėjo gruodžio 27 dieną. Tai mes visi žinojome, kad jis tą dieną turi prasidėti. Tai po visų tų susitikimų su ministrais patarėjas pakartoja tai, ką sako ministras ir bando pavaizduoti, kad tai yra prezidento iniciatyva“, – kritikos šalies vadovui ir jo komandai negailėjo MRU politologas V. Valentinavičius.

Jis teigė, kad artimiausioje ateityje į susitikimus Prezidentūroje eis ne patys ministrai, o viceministrai.

„Man atrodo labai keista, kodėl tie ministrai taip masiškai ten eina. Mes sulauksime laiko, kai bus siunčiami viceministrai, nes ministrams neužteks laiko dirbti“, – Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ prognozavo politologas V. Valentinavičius.

Paklaustas, kodėl tai yra blogai, V. Valentinavičius aiškino, kad šalies vadovas G. Nausėda piktnaudžiauja premjerės mandagumu.

„Paskyrė, bet gal leiskime dirbti? Manau, kad jie trukdo dirbti. Prezidentas piktnaudžiauja I. Šimonytės mandagumu. Ji kol kas išlieka mandagi, o Saulius Skvernelis būtų jau ką nors pasakęs. (…) Bet tik laiko klausimas, kada ji tą padarys“, – tikino V. Valentinavičius.