Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį susitiko su premjere Ingrida Šimonyte, darbinio susitikimo metu šalies ir Vyriausybės vadovai aptars pagalbos priemones gyventojams išaugus energijos kainoms.

Vyriausybė vėluoja?

Politologas K. Girnius laidoje sakė, kad ruduo bus išbandymas ne tik gyventojams, bet ir verslams.

„Čia dar kol kas sunku sakyti, dar nėra aišku, kokia čia ta padėtis čia bus. Bet krizė yra gana didelė. Ta prasme – elektros kainos padidėjo 4 kartus, šilumos kaina – 3–4 kartus, tai aišku, kad pensininkams ir mažiau uždirbantiems mus labai skaudu. Ir klausimas – ar valstybė pakankamai dotuos. Jei elektros kaina nuo 20 centų pakyla iki 60, o valdžia duoda 20 – vis tiek žmogui per pusę daugiau kainuos.

Tai yra klausimas – kiek valdžia galės tai padaryti ir dar tolesnis poveikis – kaip verslui seksis. Jam irgi gali būti (problemų, aut. p.). Gali pradėti pritrūkti pinigų, žmonės bus atleidžiami“, – galimas ateities problemas Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ vardijo politologas K. Girnius.

Jis ragino planą paskelbti kuo įmanoma greičiau, kad „žmonės galėtų pusiau numatyti, kas atsitiks“.

„Mano nuomone, Vyriausybė truputį per daug delsia. (…) Ir dar klausimas – kiek Vyriausybė yra pasiryžusi įsiskolinti“, – teigė jis.

Naujienų agentūros ELTA vyriausiasis redaktorius Vytautas Bruveris Žinių radijo eteryje taip pat sutiko, kad Vyriausybės veiksmai – vėluojantys.

„Nėra tokio aiškesnio komunikavimo – sakymo, kas bus daroma“, – sakė jis.

Ingrida Šimonytė

V. Bruveris prognozavo, kad energetiniai klausimai taps politinio mūšio lauku. Su tuo sutiko ir politologas K. Girnius.

„Neabejoju. Kuriuo klausimu prezidentas ir Vyriausybė nesiginčija? (…) Reikia prisiminti, kad rinkimai artėja – prezidentas turbūt kandidatuos antrą kartą, Vyriausybės reitingai – smukę. Tai manau, kad tiek vieni, tiek ir kiti priims sprendimus, galvodami apie būsimus rinkimus“, – sakė politologas K. Girnius.

Jo teigimu, prezidento ir Vyriausybės vadovės nesutarimai taip greitai neišsispręs.

„G. Nausėdos ir I. Šimonytės santykiai visą laiką buvo labai prasti, ypatingai prasti. Ir kad staiga įvyktų stebuklas ir jie galėtų draugiškai susitarti, sunku įsivaizduoti. Ypač artėjant rinkimams“, – kalbėjo VU TSPMI politologas K. Girnius.

Naujienų agentūros ELTA vyriausiasis redaktorius V. Bruveris svarstė, jog šalies vadovas turėtų būti suinteresuotas valdančiųjų partijų pralaimėjimu pirmiausia savivaldos rinkimuose.

„Kuo nesėkmingiau pasirodys valdančiosios partijos, ir ypač – TS–LKD savivaldos rinkimuose, kuo didesnis politinis smūgis jiems bus suduotas, tuo prezidentui naudingiau ir geriau. Spėju, manau, gal ir klystu, kad jis turėtų ir tiesioginį interesą – kad savivaldos rinkimuose komitetai, nepartinės jėgos kuo geriau pasirodytų. Ir visas partijas pastumtų į šalį, manau, kad tai yra jo, kaip nepartinės – figūros interesas platesnis šioje vietoje“, – sakė V. Bruveris.

Ar yra vietos naujiems judėjimams?

Įtampos dėl energetikos išteklių kainų židinys gali leisti sužibėti naujiems populistiniams dariniams, prognozavo VU TSPMI politologas K. Girnius.

Seime svartoma dėl Švedijos ir Suomijos prisijungimo prie NATO

„Kol kas Lietuvoje to populizmo neturime. Kraštutinių dešiniųjų ir kairiųjų jėgų neturime, rinkimuose jie nėra surinkę daugiau 3–4 procentų. Bet manau, kad šiuo atveju yra gana rimta galimybė. Vis dėl to Šeimų maršas yra sumobilizavęs kai kuriuos žmones, jau turi šokią tokią organizacinę struktūrą. Jau yra susikaupęs tas pyktis dėl COVID–19, visų draudimų.

Ir manau, kad jeigu bus kieta žiema ir žmonės kentės – kiekvieną kartą einant į parduotuvę ir matysi kaip viskas yra pabrangę, su kiekviena gauta sąskaita žmonės pastebės, kad jų gyvenimas eina blogyn. Ir tada kartu su tokiu įsitikinimu, matant televizoriuje savimi patenkintus politikus, kurie aiškina, kad viskas yra palyginti tvarkoje, viskas daroma ir visi turi būti patenkinti darbais.

Ir tada gali susikaupti, o jei atsiras demagogų, o jų, ko gero yra, tai tada gali būti, kad ne kad populizmas sugrįš, bet kad pirmą kartą po ilgo laiko Lietuvoje prasiverš šiek tiek pavojingesnis populistinis judėjimas. Bet kas liečia Seimą – ar jie gebės susiorganizuoti?“ – Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ klausimus kėlė politologas K. Girnius.