Situaciją jis aprašė ir pakomentavo feisbuke.

„Įvykiai buvo prognozuojami, tačiau nutiko, kaip visada tai būna, – netikėtai. Virėjas nutrūko nuo grandinės. Rusijoje vyksta Prigožino vadovaujamas maištas – atidengiama ugnis, užimamos teritorijos, liejasi kraujas. Kremliaus žiurkė cyptelėjo – „išdavystė“, „ginkluotas maištas“. Pažadėjo griežtą bausmę visiems, kurie nepaklus. Pripažino, kad federelinė valdžia nebekontroliuoja Rostovo prie Dono. Ateina pranešimai, kad tas pat gali nutikti Voronežui, Krasnodarui, Volgogradui. Yra numušami sraigtasparniai, lėktuvai“, – rašė S. Spurga.

Be to, kaip atkreipė dėmesį jis, reguliarios Rusijos kariuomenės daliniai pereina į „Vagner“ pusę.

„Virėjas išprotėjo? Ar, priešingai, jį aplankė praregėjimas – juk paskutiniu metu jis pateikė visai neblogų įžvalgų apie karo priežastis, apie neaiškius karo tikslus, apie karo eigą ir Rusijos patiriamus nuostolius. Suveikė Progožino ambicijos, galios pajautimas. Jis tapo nebevaldomas.

Žinoma, mums jis nėra herojus, jo rankos suteptos krauju. Tačiau tai, kad mažiausiai 25 tūkst. karių kelia maištą ir kovoja su Rusijos kariuomene, yra nepaprastai reikšmingas faktas“, – tęsė politologas.

Kremlius, pasak S. Spurgos, neįvertino Prigožino jėgos, o pats J. Prigožinas užčiuopė jautrią Kremliaus valdžios vietą.

„Prigožinas savo nusikaltėlišku instinktu užčiuopė pačią skausmingiausią Rusijos vietą, latentinį pūlinį – Rusijos žmonės kažkur giliai pasąmonėje žino, kad valstybė yra ne jų, kad valdantysis elitas gyvena tarsi kitame pasaulyje, kad jam negalioja jokie įstatymai, kad jis naudojasi žmonėmis savo tikslams, ir net žmonių gyvybė yra nieko verta. Vieniems galima viskas – pasakiški turtai, jachtos, užsienio kelionės, jų vaikai išsisuka iš kariuomenės, kitiems – skurdas, paniekinimas ir mirtis.

Apie tai žmonėms suprantama kalba prabilęs ir daugelio ilgai gniaužtą nepasitenkinimą tvėręs Prigožinas per akimirką tampa suprantamas, priimtinas, tikras didvyris. Jį nuoširdžiai remia daugelis karo Ukrainoje išvargintų karių. Nusikaltėliška Prigožino praeitis ir aplinka netampa kliūtimi – priešingai, dėl to jis tik dar artimesnis liaudžiai. Deja, tokia ta yra liaudis, užguita ir kriminalizuota iki pačių pašaknų“, – rašė MRU docentas.

S. Spurga pažymėjo, kad, nepaisant akivaizdžiai nelygių jėgų, nuspėti pradėto maišto galimus rezultatus nėra taip paprasta.

Saulius Spurga

„Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad šunytis kanda šeimininko ranką. Iš tikrųjų, jėgos, kaip bežiūrėsi, nėra lygios. Neaišku, kokių tikslų net teoriškai galėtų siekti Prigožinas, jo maištas atrodo iracionalus. Bet maišto sąvoka apima savyje iracionalų elementą, ar ne tiesa? Tai rimtas testas, kiek Rusijoje yra nepasitenkinimo – aišku, ne tiek karu, kiek neteisybėmis, pažeminimu. O žinant, kad absoliučiai viskas Rusijoje iki šiol buvo pagrįsta melu, to testo rezultatai – melui sklaidantis – gal nėra tokie jau nuspėjami“, – rašė ekspertas.

„Šiuo metu per BBC kalba Andrius Kubilius. Labai rimtai vertina maištą, neatmeta galimybės, kad Vagner žygiuos į Maskvą: ši diena gali pasirodyti lemiama. Kartu su interviu rodomi įspūdingi Rostovo prie Dono miesto vaizdai: priblokšti gyventojai stebi į miesto centrą įsiveržusius tankus.

Prigožino žygį remia Michailas Chodorkovskis, kuris yra vienijanti ir perspektyviausia Rusijos opozicijos figūra. Pasak Chodorkovskio, reikia paremti ir patį velnią, jei jis yra pasiryžęs užimti Kremlių, o aiškintis ir kovoti su išsišokėliu bus laiko vėliau“, – pridūrė S. Spurga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)