Buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis teigė, jog jeigu iki rinkimų ambasadoriaus Lenkijoje kandidatūra nebus rasta ir dėl jos susitarta, tai būtų visiška katastrofa.

„Šis VTEK sprendimas išaiškina, kas ten įvyko ir kas yra kaltas, bet nemanau, kad jis ką nors keičia. Paminėkime ir tuos faktus, kurie atsirado mūsų eteryje prieš šį sprendimą. Pirmas faktas, prezidentas pareiškė pasitikėjimą užsienio reikalų ministru G. Landsbergiu.

Antras dalykas – šalies vadovo patarėja Asta Skaisgirytė pasakė, kad santykiai tarp prezidento ir ministro yra normalūs. Ir pasiūlė pradėti kalbėtis. Taip pat žinome, kad pateiktas diplomatų sąrašas ministrui.

Yra kažkokia bazė kalbėti apie tai, ką mes mes parinksime ambasadoriumi. Mane net nemaloniai nustebino klausimas, ar spėsime iki rinkimų paskirti ambasadorių. Klausykite, tai jau būtų visiška katastrofa.

Net jeigu taip iškilus visoms problemoms, kurios dabar yra aptarinėjamos: Lenkijoje keičiasi Vyriausybė, prezidentas Lenkijos, su kuriuo G. Nausėda gali kalbėtis telefonu, atstovauja visai priešingą politinę kryptį nei valdančioji dauguma ir jos Vyriausybė“, – pabrėžė Žinių radijo laidos „Aktualusis interviu“ pašnekovas A. Valionis.

Jis vylėsi, kad apie valstybės interesus, o ne asmeninius santykius ir savo ego galvoja abi pusės.

„Lyg ir atsiranda galimybė kalbėtis. Prezidentūra, kiek supratau, tai siūlo. Ir manau, kad reikia kalbėtis. O jeigu dar kas norės skaudžiai užduoti prezidentui, tai bus įrodymas, kad mes kariaujame už viešuosius ryšius, savo ego, būsimus rinkimus, o ne už valstybės užsienio politiką“, – pabrėžė buvęs užsienio reikalų ministras A. Valionis.

Politologas Bernaras Ivanovas savo ruožtu teigė nematantis jokių priežasčių, kad kažkuris iš politikų perliptų per savo ego.

„Kodėl jie turėtų? Kas juos privers? Jie jau seniai užsiima šiais žaidimais, jau ketvirti metai. Ir niekas per jokį ego neperlipo. O kas dabar pasikeitė? Ateina rinkimai, politikavimas ir savo asmeninių interesų kėlimas aukščiau visko pas mus yra norma. Nes nėra jokių subjektų, be šių dviejų asmenų istorijoje“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ sakė B. Ivanovas.

Jis pabrėžė, jog net nėra instrumentų, kaip suvaldyti politikus, nes jie yra absoliučiai nebaudžiami.

Delfi primena, kad viešoje erdvėje pasirodžius informacijai apie galimą E. Bajarūno mobingą Užsienio reikalų ministerija (URM) ir Prezidentūra susiginčijo dėl to, ar ambasadorius toliau gali tęsti pareigas. Dėl šios situacijos ministerija atliko patikrinimą, kurio rezultatai parodė, kad ambasadorius pažeidė savo įgaliojimus.

Praėjusių metų spalį užsienio reikalų ministras G. Landsbergis laikinai sustabdė ambasadoriaus E. Bajarūno funkcijas iki kol bus atstatytas konstruktyvus ir produktyvus Lietuvos atstovybės Londone darbas.